Dünyanın en kalabalık ülkesi artık Çin değil! İşte o ülke
Birleşmiş Milletler'in tahminlerine göre Hindistan 2023 ortasına kadar Çin'den 2,9 milyon daha fazla nüfusa sahip olacak.
Birleşmiş Milletler tarafından Çarşamba günü açıklanan verilere göre, Hindistan bu yılın ortasında yaklaşık 3 milyon kişi daha fazla nüfusla Çin'i geride bırakarak dünyanın en kalabalık ülkesi olma yolunda ilerliyor.
Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu'nun (UNFPA) bu yılki "Dünya Nüfusunun Durumu Raporu "nda Çin'in 1,4257 milyar olan nüfusuna karşılık Hindistan'ın nüfusu 1,428.6 milyon ya da 1.4286 milyar olarak tahmin ediliyor.
Şubat ayına kadar elde edilebilen bilgileri yansıtan rapora göre, ABD 340 milyonluk tahmini nüfusuyla uzak ara üçüncü sırada yer alıyor.
BM'nin önceki verilerini kullanan nüfus uzmanları Hindistan'ın bu ay Çin'i geçeceğini öngörmüştü, ancak küresel kuruluşun son raporunda bir tarih belirtilmedi.
BM nüfus yetkilileri, Hindistan'ın son nüfus sayımı 2011'de yapıldığı ve 2021'de yapılması gereken bir sonraki sayım COVID-19 salgını nedeniyle ertelendiği için Hindistan ve Çin'den gelen verilerdeki belirsizlik nedeniyle bir tarih belirlemenin mümkün olmadığını söyledi.
Her iki ülke de 8.045 milyarlık tahmini küresel nüfusun üçte birinden fazlasını oluşturacak olsa da, Çin'de Hindistan'dan çok daha hızlı olsa da, her ikisinde de nüfus artışı yavaşlıyor.
Geçtiğimiz yıl, Çin'in nüfusu altmış yıldır ilk kez azaldı; bu tarihi dönüşün, vatandaş sayısında uzun bir düşüş dönemini başlatması ve bunun ekonomi ve dünya üzerinde derin etkileri olması bekleniyor.
Hükümet verilerine göre, Hindistan'ın yıllık nüfus artışı 2011'den bu yana ortalama %1,2 olurken, bir önceki on yılda bu oran %1,7 idi.
UNFPA tarafından 2023 raporu için yapılan bir kamuoyu araştırması, Hindistan'ın yanı sıra Brezilya, Mısır ve Nijerya'da en yaygın görüşün, her ülkedeki nüfusun "çok büyük ve doğurganlık oranlarının çok yüksek" olduğu yönünde olduğunu ortaya koydu.
Ajansın Hindistan temsilcisi Andrea Wojnar yaptığı açıklamada, "Hindistan'da yapılan anketin bulguları, nüfusla ilgili kaygıların halkın büyük bir bölümüne sirayet ettiğini gösteriyor" dedi ve sözlerini şöyle sürdürdü:
"Yine de nüfus sayıları endişe yaratmamalı ya da alarm vermemelidir. Bunun yerine, eğer bireysel haklar ve tercihler gözetiliyorsa, ilerlemenin, kalkınmanın ve isteklerin bir sembolü olarak görülmelidir."
Hindistan Nüfus Vakfı gönüllü grubu yetkilisi Poonam Muttreja, Hindistan'ın nüfus artışıyla mücadelede pek çok şeyi doğru yaptığını söyledi ve sözlerine şöyle devam etti:
"Aynı zamanda, kız çocuklarının ve kadınların isteklerini sınırlayan erken evliliklere ve hamileliklere itilmediklerinden emin olmamız gerekiyor."