Dünyanın en riskli piyasaları dolar kıtlığı nedeniyle krizde
Dolar kıtlığı riskli piyasaları vurmaya devam ediyor. Bu çerçevede Sri Lanka'da hastaneler ameliyatları ertelerken, Nijerya'da uluslararası uçuşlar askıya alınıyor, Pakistan'da da araba fabrikaları kapatılıyor.
Dünyanın en savunmasız gelişmekte olan ülkelerinden bazılarında durum çok vahim. Dolar kıtlığı hammaddeden ilaca kadar her şeye erişimi engelliyor. Bu arada hükümetler Uluslararası Para Fonu'ndan (IMF) kurtarma paketleri peşinde koşarken borçlarıyla boğuşuyor.
Bu durum, sadece birkaç ay önce Wall Street'i kasıp kavuran yükselen piyasa konsensüsünü yeniden düşünmeye zorluyor. Kabul etmek gerekir ki, bazı öncü ekonomilerin karşılaştığı zorlukların bu yıl giderileceğini bekleyen çok az kişi vardı, ancak dolardaki toparlanmayla birlikte sıkıntılar derinleşti.
Gelişmekte olan dünyanın sınırlarında yaşanan sorunların varlık sınıfını bir bütün olarak aşağı çekmesi beklenmese de, bazıları bunun para yöneticilerini önümüzdeki aylarda yatırım tahsislerinde giderek daha taktiksel davranmaya zorlayacağını söylüyor.
Dubai'deki Tellimer'de gelişmekte olan ve öncü piyasalar stratejisti olan Hasnain Malik, "Bu sorunlu ülkelerde gerçek bir kriz yaşanıyor ve bazıları için işler hala daha da kötüye gidebilir" dedi ve ekledi: "Yatırımcıların bir sonraki Gana ya da Sri Lanka sürpriziyle karşılaşmamak için kırılganlık taramasında ve ülke riskini ayırt etmede daha da dikkatli olmaları gerekecek."
Pakistan'da fabrikalar, hammadde ithal etmek için gerekli dövizleri kalmadığı için geçtiğimiz aylarda faaliyetlerini durdurdu. Sri Lanka'da hükümet kişi başına haftada 20 litre yakıt sınırı koyarken, devlet hastaneleri ilaç ve diğer tıbbi malzeme sıkıntısı nedeniyle acil olmayan ameliyatları erteliyor.
Ülkeden dolarların geri gönderilmesindeki zorluk nedeniyle Nijerya'ya uçuşlarını askıya alan uluslararası havayolu şirketlerinden bahsetmiyoruz bile. Bangladeş'te elektrik üreticileri, yaklaşan enerji krizini önlemek amacıyla yakıt ithalatı için merkez bankasından 1 milyar dolar döviz istiyor. Malavi de dolar sıkışıklığı nedeniyle azalan ithalat nedeniyle ilaç, gübre ve mazot sıkıntısı yaşıyor.
JPMorgan Chase & Co.'nun gelişmekte olan ülkeler olarak adlandırdığı ülkelerin dolar borçlarını takip eden Yeni Nesil Piyasalar Endeksi, geçen ay Eylül ayından bu yana %0,4'lük bir düşüş kaydetti. Doların son dönemdeki canlılığının ortasında Gana, Mısır, Pakistan ve Zambiya'nın para birimleri bu yıl küresel emsallerinden çok daha fazla değer yitirdi.
Bu durum, bazı para yöneticilerinin daha dikkatli yaklaşımlar benimsemesine yol açarak, yılın başında görülen gelişmekte olan piyasa iyimserliğinden bir kopuşa neden oldu.
Hong Kong'daki Economist Intelligence Unit'in kıdemli analisti John Marrett, "Bu ülkeler ekonomik çöküşe saplanmış durumda ve Pakistan gibi bazıları yeni bir temerrüdün eşiğinde sallanıyor" dedi. "Ekonomilerinin önemli bölümleri zor durumda. Para birimleri de çok daha az değerli."
Daha riskten kaçınan para yöneticileri ise bunun yerine mali açıklarını kontrol altında tutmayı başarmış ve para birimlerini nispeten istikrarlı hale getirmiş hükümetlerin borçlarında cazip getiriler arıyor. Barclays, daha fazla mali konsolidasyona giden ülkeler olarak Meksika ve Kolombiya'yı işaret etti.
Her şey Sri Lanka gibi ülkeler için sorun yıllar önce yetkililerin yerel döviz kurlarını yapay olarak yüksek tutmak için değerli döviz rezervlerini harcamasıyla başladı.
Ancak Rusya'nın Ukrayna'daki savaşı ve Fed'in agresif politika sıkılaştırması doları nesiller boyu en yüksek seviyelere taşıdı. Bu durum, yükselen enerji ve gıda fiyatlarının kasalarını boşalttığı birçok öncü ekonomiyi uçurumun kenarına itti.
Baltimore'daki T. Rowe Price'ın gelişmekte olan piyasalar sabit gelirler başkanı Samy Muaddi, "Fed'in sıkılaşması nedeniyle bir kriz olduğunu söylemek cazip, ancak bu, sürdürülemez mali politikalar uygulayan belirli ülkelerdeki politika yapıcıların elinden insan iradesini alıyor" dedi ve ekledi: "Bununla birlikte, daha sıkı finansal koşullar şimdi bu ülkelerin bazılarında sürdürülemez olduğu kanıtlanan politikaları açığa çıkarıyor."
Yaklaşık iki düzine ülke IMF'ten yardım almak için sıraya girmiş durumda, ancak borç müzakereleri nedeniyle zor durumda olan ülkeler için ilerleme yavaş seyrediyor. Aralarında Mısır, Pakistan ve Lübnan'ın da bulunduğu çok sayıda borç yükü altındaki ülke, kurtarma fonunun kilidini açmaya çalışırken döviz kurlarını düşürdü ve döviz tüccarları potansiyel bir devalüasyon dalgasına hazırlanıyor.
New York'taki Wells Fargo Securities LLC'de gelişmekte olan piyasalar ekonomisti ve stratejisti olan Brendan McKenna'ya göre, risk almaya istekli olanlar, net bir reform gündemi ve IMF gibi resmi kreditörlerden destek alma yolu olan ülkelerde fırsat bulabilirler.