Düşen ABD enflasyonu faiz indirimlerine zemin hazırlarken dolar gevşedi

Düşen ABD enflasyonu faiz indirimlerine zemin hazırlarken dolar gevşedi

ABD' de enflasyonun yavaşladığını gösteren verilerin Fed'in gelecek ay borçlanma maliyetlerini düşürebileceği yönündeki bahisleri desteklemesinin ardından dolar Perşembe günü geriledi ve Euro sekiz ayın en yüksek seviyesine yaklaştı.

A+A-

Japonya ekonomisinin Nisan-Haziran döneminde yıllık bazda %3,1 ile beklenenden daha hızlı büyüdüğünü ve tüketimdeki güçlü artış sayesinde bir önceki çeyreğe göre toparlandığını gösteren verilerin ardından yen, dolar karşısında 147,26 seviyesinde sabit kaldı.

ABD'de Çarşamba günü açıklanan veriler tüketici fiyat endeksinin beklentilere paralel olarak ılımlı bir şekilde yükseldiğini ve enflasyondaki yıllık artışın 2021 başından bu yana ilk kez %3'ün altına gerilediğini gösterdi.

Rakamlar, Temmuz ayında üretici fiyatlarındaki ılımlı artışa eklenerek enflasyonun düşüş eğiliminde olduğunu gösteriyor, ancak yatırımcılar şimdi Fed'in faiz indirimleri konusunda umdukları kadar agresif olmayacağını tahmin ediyor.

GuideStone Funds'ta kamu piyasaları portföy yöneticisi olan Josh Chastant, hem ABD TÜFE hem de ÜFE verilerinin Fed'in Eylül ayında 25 baz puanlık (bps) bir faiz indirimine işaret ettiğini söyledi.

25 baz puanlık indirim hayal kırıklığı yaratabilir

Chastant, “Birçok şey tutanakların tonuna ve toplantı sonrası basın toplantısına bağlı olacak, ancak yalnızca 25 baz puanlık bir indirim alırsak piyasalar hafif bir hayal kırıklığına uğrayabilir” dedi.

CME FedWatch aracına göre, piyasalar şu anda gelecek ay 25 baz puanlık bir indirim olasılığını %64, 50 baz puanlık bir indirim olasılığını ise %36 olarak fiyatlıyor. Yatırımcılar, geçen haftaki satışların ardından hafta başında iki indirim seçeneği arasında eşit olarak bölünmüştü.

Piyasalar Fed'den bu yıl 100 baz puanlık indirim bekliyor.

Ballinger Group döviz piyasaları analisti Kyle Chapman, “Faiz indirimleri için yeşil ışık yanmaya devam ediyor ve Fed bu konuda güven kazanmak için ihtiyaç duyduğu dezenflasyonist kanıtları elde ediyor” dedi ve sözlerine şöyle devam etti:

“50 baz puanlık bir indirim umutsuz bir hamle ve daha çok büyüme korkusuna bağlı olacaktır”

Euro erken işlemlerde 1,10110 dolarda sabit kaldı ve Çarşamba günü dokunduğu Ocak başından bu yana en yüksek seviye olan 1,10475 dolara yakın seyretti. Tek para birimi haftalık %0,86 artışla son bir ayın en güçlü haftalık performansını sergilemeye hazırlanıyor.

Sterlin, Çarşamba günü İngiliz tüketici fiyat enflasyonunun beklenenden daha düşük çıkmasının İngiltere Merkez Bankası'nın bu yıl daha fazla faiz indirimine gideceği beklentilerini desteklemesiyle düştükten sonra 1,2826$'da çok az değişiklik gösterdi.

ABD birimini altı rakibine karşı ölçen dolar endeksi en son 102.6 seviyesindeydi ve geçen hafta gördüğü sekiz ayın en düşük seviyesi olan 102.15'ten çok da uzak değildi. Endeks, en son Mart-Nisan 2023'te görüldüğü üzere, üst üste dördüncü haftasını da kırmızıda geçirme yolunda ilerliyor.

Yatırımcılar şimdi Perşembe günü (bugün) açıklanacak olan ABD perakende satış verilerine odaklanacak.
Başka yerlerde yen, geçen haftaki piyasa kargaşası sırasında ulaştığı yedi ayın en yüksek seviyesi olan 141,675'ten uzaklaştı.

Yatırımcılar Japonya Başbakanı Fumio Kishida'nın gelecek ay istifa etme kararını hala sindirmeye çalışıyor, ancak analistler haberin piyasalar üzerinde sınırlı etkisi olduğunu söyledi.

Yeni Zelanda Merkez Bankası'nın 2020 başından bu yana ilk kez nakit faiz oranını çeyrek puan düşürmesinin ardından Yeni Zelanda doları bir önceki seansta %1'den fazla düşerek 0,5997$ seviyesinde çok az değişiklik gösterdi.

Avustralya doları, faiz oranı beklentilerini etkileyebilecek işgücü verileri öncesinde 0,6595 dolarda sabit kaldı.

Commonwealth Bank of Australia'nın kıdemli ekonomisti Kristina Clifton'a göre, daha düşük bir işsizlik oranı, piyasaların Avustralya merkez bankasının bu yıl yapacağı bir faiz indirimi fiyatlamasını geri çekmesine ve Avustralya dolarını desteklemesine yol açabilir.

İlgili Haberler