Duvara toslayacak sıradaki halka arz Katılımevim mi
Halka arzlar büyüsünü yitirdi, ancak yenileri aynı yöntemlerle ardı sıra gelmeye devam ediyor.
Halka arzlar tavan-tavan temposunu kaybetti. Baştan söyleyelim, aç gözlü aracı kurumlar ve hırslı patronlar sağlıklı bir sermaye piyasası için konjonktürel bir fırsatı daha harcadı. Her yeni arzda katılımcı sayısı azalırken hisselerin arz sonrası borsa performansı belirgin şekilde geriledi.
Bu yıl şimdiye kadar yapılan toplam 16 halka arzı yapıldı. Bunların ilk dördü, ilk günden itibaren ortalama 8 tavan-tavan (5,8,10, ve 8) yaparken, son üç halka arz ortalama 1 tavan (2,1 ve 0) yapabildi. Üstelik son halka arz Bien Yapı, hiç tavan fiyatı görmeden gerilemeye başladı.
Durun, daha kötüsü de var. Son üç halka arzdan sonra borsada ortalama kazanç bu haber yazılırken yüzde 18 düzeyinde ulaşırken üç hisse aşağı yukarı halka arz fiyatlarında dolaşıyordu. Yani halka arzdan hisse alan ve hala elinde tutan yatırımcılarına yüzde 20'ye yakın kaybettirmiş durumdalar. Şimdilik...
Son dönemde düşen performansa rağmen halka arzlar devam ediyor. Tüm işlemlerini yapmış, sırasını bekleyenler, bu hafta talep toplayanlar var. Gongdan sonraki performansın düştüğünü, yani talebin azalacağını gören aracı kurumlar kendilerini kurtaracak önlemleri alıyor. Artık, "küçük yatırımcıya sınırlı sayıda verelim, gerisini kurumsal diye yutturduğumuz hesaplardan yani tahtadan, üstelik daha yukarıdan yine onlara satarız" formülü geçerliliğini yitirdi. Tavan tavan büyüsü bozulduğu için ellerinde hisse kalacak korkusu ile halka arz yöntemlerini değiştirdiler. "Eşit dağıtım" dedikleri de bunlardan biri.
Öte yandan 28 Mayıs'ta ikinci turu yapılan seçim sonrası Türkiye seçim defterini şimdilik kapattı. Piyasalar yeni ekonmi yönetimi ile birlikte kendi dinamiğine döndü. Borsa İstanbul'da seçim sonrası ortalama kazanç yüzde 20'ye yaklaşmış durumda.
Bu hafta üç şirket daha halka arz için son düzlüğe girdi. Üç hisse için bu hafta talep toplanıyor.
Katılımevim Tasarruf Finansman, Pasifik Eurasia Lojistik Dış Ticaret ve A1 Capital Yatırım Menkul Değerler. Üç şirket de "eşit dağıtım yöntemi ile talep toplayacak.
Bugün talep toplamaya başlayan Katılımevim'de hem sermaye artışı hem de ortak satışı yöntemi ile halka arz yapılıyor. Yani halka arzın yarısını patron çekecek. Diğer verilere de özetle bakalım.
Şirketin yüzde 33,33'ü halk aarz edilmiş olacak. Toplam 60 milyon lot hisse 13,43 TL fiyattan satılacak. Halka arzın büyüklüğü 805 milyon TL şirketin piyasa değeri ise 2 milyor 415 milyon TL olacak. 805 milyon TL'lik halka arzın yarısı şirketin kasasına girecek, diğer yarısı iki patronun cebine.
Halka arz izahnameleri ile açıklanan, son üç yılın bilançoları meşhurdur. O kadar iyidirler ki, şirket sizin olsa, satmaya kıyamazsınız. Ama patronlar satıyor ne hikmetse.
Katılımevim'in halka arz izahnamesinden bakalım. Sayfa 109. 2020 hasılatı 91.4 milyon, 2021 hasılatı 186,1 ve 2022 hasılatı 461 milyon TL. İki yılda hasılatını 5'e katlamış. Yani sizin olsa, üçte birini de olsa satmazsınız. O kadar güzel gidiyor he rşey. Şirketin halka arz fiyatı ise 2.4 milyar TL yani en yüksek hasılatını elde ettiği yılın 5 katından fazla.
Şirketin son yıllarda düzelen, fena sayılmayacak kar marjları (kar/hasılat gibi) var. 2020'de 1 milyon 602 bin TL, 2021'de 27 milyon 196 bin TL ve 2022'de 115 milyon 525 bin TL. Kar ve ciro açısından bakıldığında Katılım Evim son yıllık karının yaklaşık 20 ve son yıllık cirosunun ise 5 katına halka arz edilecek.
Halka arz raporlarında genel kuraldır. Eldeki veriler yetmezse geleceğe dönük oldukça iyimser tahminler yapılarak, hisse fiyatı o güzel tahminler üstünden hesaplanır.
Son halka arza katılım sayısı üzerinden yani aşağı yukarı aynı oranda katılım olursa hesabıyla bu halka arzda katılımcı başına 800-1000 TL'lik bir hisse verilebileceğini hesaplıyoruz. Bir noktaya daha dikkat çekmekte fayda var. Genellikle aracı kurumlar tarafından (maliyetini halka arz edilen şirketten alarak) taahhüt edilen "fiyat istikrarı" bu halka arzda yok.