Ebola'nın bir suçlusu da IMF çıktı
Cambridge uzmanlarınca yapılan araştırmada, Batı Afrika’da binlerce kişinin ölümüne yol açan Ebola salgınında, IMF politikalarının da payı olabileceği açıklandı
BBC Türkçe’ye göre, araştırmada, IMF'nin Sierra Leone, Liberya ve Gine'de dayattığı kamu harcamaları kesintilerinin sağlık sistemlerini zayıflattığı, yeterince kaynak alamayan hastanelerin gerekli personel ve teçhizattan yoksun olarak hizmet vermek zorunda kaldığı belirtiliyor. IMF ise bu iddiayı reddetti.
Ebola salgını, çoğunluğu bu ülkelerde 7 bin 300'den fazla kişinin ölümüne neden oldu.
Araştırmaya öncülük eden sosyolog Alexander Kentikelenis, "Ebolanın bu kadar hızlı yayılmasının ana nedeni, bölgede sağlık sistemlerinin zayıf olmasıydı. Altta yatta bu nedenlerin görmezden gelinmesi talihsizlik olur" dedi.
Kentigelenis, kamu harcamaları kesintileri kapsamında sağlığa yatırım yapılamadığını, IMF'nin sağlık sistemlerinin özerkleştirilmesi ısrarı nedeniyle, Ebola salgınına etkin bir şekilde müdahale edilemediğini öne sürdü.
IMF: Sağlık harcamaları azalmadı
Araştırmada, personel harcamalarına tavan getirilmesi nedeniyle hastanelerin kadro sıkıntısı yaşadığı ve çalışanlara yeterince para veremediği kaydedildi.
Araştırmayı Kentigelenis'le birlikte kaleme alan Lawrence King de, Gine, Liberya ve Sierra Leone'nin 2013'te; salgının hemen öncesinde IMF'nin koşullarını yerine getirdiğini, ancak bu ülkelerin sağlıktaki acil sorunlara rağmen, sosyal harcamaları artırmadığını söyledi. (ANKA)
IMF'den yapılan açıklamada ise söz konusu ülkelerde aksine 2010-2013 yılları arasında sağlık harcamalarının arttığı belirtildi, "Ebola salgınına IMF politikalarının yol açtığı iddiası tamamen gerçek dışıdır" denildi.
YORUM YAZ