ECB enflasyon ve büyüme tahminini yükseltti
ECB Başkanı Mario Draghi, ECB'nin faiz kararını değiştirmediği açıklamasının ardından yaptığı konuşmada faizler uzun süre için mevcut ya da daha düşük seviyelerde kalmaya devam edeceğini söyledi
Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Mario Draghi, avrodan vazgeçilmesinin söz konusu olmayacağını belirterek, "Avro, tek pazarın üzerinde zenginleşeceği bir sütun oldu. Avro burada kalacak. Avrodan vazgeçilemez." dedi.
Draghi, faiz kararının açıklanmasının ardından Frankfurt’ta düzenlenen basın toplantısında, düzenli yapılan ekonomik ve parasal analizlere dayanarak anahtar faiz oranlarını değiştirmeme kararı aldıklarını bildirdi.
Faizlerin uzun süre için mevcut ya da daha düşük seviyelerde kalması yönündeki beklentilerinin sürdüğünü aktaran Draghi, varlık alım programının bu ay sonuna kadar aylık 80 milyar avro olarak devam edeceğini, nisan 2017'den itibaren ise varlık alım programının aylık 60 milyar avro seviyesinde aralık 2017 sonuna kadar süreceğini ve gerektiğinde daha da uzatılabileceğini dile getirdi.
Mario Draghi, bankanın uyguladığı para politikası önlemlerinin, enflasyon oranlarının orta vadede "yüzde 2'ye yakın ancak yüzde 2'nin altındaki" seviyelere doğru sürekli bir yakınsamayı sağlamak için gerekli olan uygun finansman koşullarını korumaya devam ettiğine dikkati çekti.
Büyüklük ve süre açısından varlık alım programımızı artırmaya hazırız”
Yönetim Konseyi’nin enflasyon dinamiklerini yakından izlemeye devam edeceğini vurgulayan Draghi, “Güven göstergeleri, döngüsel toparlanmanın hız kazanmış olabileceğini gösteriyor. Manşet enflasyon genel olarak enerji ve gıda fiyat enflasyonu sebebiyle tekrar yükseldi. Ancak, enflasyon baskılarının altında yatan eğilimler devam etmektedir.” dedi.
Altta yatan enflasyon baskılarının orta vadede enflasyona katkıda bulunması ve enflasyonu desteklemesi için hala çok büyük miktarda parasal uyumlaştırmanın gerekli olduğunu savunan Draghi, “Görünüm daha az elverişli hale gelirse ya da mali koşullar enflasyonda sürekli bir düzeltmeye doğru ilerleme ile tutarsız hale gelirse, büyüklük ve süre açısından varlık alım programımızı artırmaya hazırız.” diye konuştu.
“Biraz daha güçlü bir küresel toparlanma ve artan küresel ticaret belirtileri var”
Para politikası önlemlerinin geçişgenliğinin iç talebi desteklediğini ve devam eden borç azaltma sürecini kolaylaştırdığını anlatan Draghi, şunları kaydetti:
"Yatırımın düzelmesi, çok olumlu finansman koşulları ve şirket karlılığındaki iyileşmelerle teşvik edilmeye devam ediyor. Dahası, geçmişteki yapısal reformlardan da faydalanan istihdam artışı, hane halkının gerçek harcanabilir gelirini olumlu şekilde etkiliyor ve böylece özel tüketim için destek sağlıyor. Ayrıca, biraz daha güçlü bir küresel toparlanma ve artan küresel ticaret belirtileri var."
Draghi, olumlu gelişmelerin yanı sıra Avro bölgesindeki ekonomik büyümenin, yapısal reformların yavaş bir hızla uygulanması ve bazı sektörlerde bilanço düzeltmesi ihtiyacının devam etmesi nedeniyle sönümlenmesinin beklendiğini söyledi.
Büyüme ve enflasyonda revizyonlar
Bu değerlendirmelerin genel olarak ECB personelinin mart ayı makroekonomik projeksiyonlarına da yansıdığını belirten Draghi, Avro bölgesinde bu yılki gayrisafi yurt içi hasıla (GSYH) artışı tahmininin yüzde 1,7’den yüzde 1,8’e, 2018 için yüzde 1,6’dan yüzde 1,7’ye yükseltildiğini ve 2019 için ise yüzde 1,6 olarak korunduğunu bildirdi.
Draghi, Avro bölgesinin büyüme görünümünü çevreleyen risklerin daha az belirginleştiğini, ancak risklerin aşağı yönlü olmaya devam etiğini ve bunların ağırlıklı olarak küresel faktörlerle ilişkili olduğunu dile getirdi.
Gelecek aylarda manşet enflasyonun yüzde 2'ye yakın seviyelerde kalmasının muhtemel olduğunu ve bunun da yıllık enerji fiyatlarındaki değişim hareketlerini yansıttığını ifade eden Draghi, "Ancak temel enflasyon düşük kaldı ve para politikası tedbirlerimizin desteğiyle orta vadede yalnızca kademeli olarak yükselmesi bekleniyor." diye konuştu.
Enflasyon tahminlerine ilişkin de revizyon yapıldığını anlatan Draghi, bu yıl için enflasyon beklentisinin yüzde 1,3’ten yüzde 1,7’ye ve 2018 için de yüzde 1,5’ten yüzde 1,6’ya revize edildiği ve 2019 için ise yüzde 1,7’de bırakıldığı bilgisini paylaştı.
Para politikası önlemlerinin tümünden faydalanabilmek için diğer politika alanlarının ekonomik büyümeye daha kararlı bir şekilde katkıda bulunması gerektiğini vurgulayan Draghi, "2016 yılında ülkeye özgü tavsiyelerin genel olarak sınırlı uygulanmasına karşın, 2017'de tüm avro bölgesi ülkelerinde daha fazla reform çabası gerekiyor. Maliye politikaları ile ilgili olarak, tüm ülkeler daha fazla büyümeye açık bir kamu maliyesi kompozisyonu oluşturma çabalarını yoğunlaştırmalıdır." ifadelerini kullandı.
“Avrodan vazgeçilemez”
Mario Draghi, konuşmasının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Avro bölgesinde deflasyon riskinin büyük ölçüde ortadan kalktığını ifade eden Draghi, ancak bununla birlikte enflasyon konusunda zafer ilan etmek için çok erken olduğu uyarısında bulundu.
Avrupa'da yakında yapılacak seçimlerinin potansiyel etkileri hakkında bir soruyu yanıtlayan Draghi, jeopolitik risklerin göreceli öneminin arttığını söyledi.
Draghi, Birleşik Krallık'ın Avrupa Birliğinden ayrılış kararı üzerinden geçen süreye karşın henüz bir risk oluşmamakla birlikte, bu ayrılışın bir risk olarak görüldüğünü vurguladı.
Avrupa'daki seçimlerin anımsatılması üzerine avrodan vazgeçilmesinin söz konusu olmayacağına dikkati çeken Draghi, "Avro, tek pazarın üzerinde zenginleşeceği bir sütun oldu. Avro burada kalacak. Avrodan vazgeçilemez. Daha üretken bir soru, refahı nasıl artıracağımızdır." şeklinde konuştu.
Daha önceki açıklamalarda kullanılan "gerekmesi durumunda ECB'nin görevi dahilindeki tüm enstrümanları kullanacağına" dair bir ifadeyi yeni açıklamalardan kasıtlı olarak çıkardıklarını aktaran Draghi, “Bu, artık başka önlemlerin alınmasında aciliyet hissinin olmadığının bir işareti için kaldırıldı." dedi.
Draghi, ayrıca parasal genişlemeden çıkış senaryolarını görüşmediklerini de sözlerine ekledi.
YORUM YAZ