ECB'nin faiz kararı öncesi euro sessiz, dolar düşüşte

ECB'nin faiz kararı öncesi euro sessiz, dolar düşüşte

Avrupa Merkez Bankası (ECB) bugün faiz kararını açıklayacak ve beklenti bankanın faiz indirimine gideceği yönünde. Karar öncesi ise euro yatay seyrederken dolarda düşüş yaşanıyor.

A+A-

Tüccarların faiz indirimine kesin gözüyle baktığı Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) politika kararı öncesinde Euro Perşembe günü bir miktar güçlenirken, dolar bu yıl içinde beklenen ABD Merkez Bankası'nın (Fed) gevşeme döngüsüne ilişkin yenilenen bahislerle gevşedi.

Kanada doları, Kanada Merkez Bankası'nın beklendiği gibi temel politika faiz oranını düşüren ilk G7 ülkesi olmasının ardından bir önceki seanstaki kayıplarının bir kısmını azaltarak hafifçe yükseldi. En son dolar başına 1,3687 C$ seviyesindeydi.

Tüccarların bankanın faiz görünümüne ilişkin rehberlik için küresel günün ilerleyen saatlerinde ECB toplantısına bakmasıyla Euro %0,07 değer kazanarak 1,0876$'a yükseldi.

Politika yapıcılar bu ay borçlanma maliyetlerini düşürme niyetinde olduklarını belirtirken, sonraki indirimlerin ne kadar erken olabileceği konusunda suskun kaldılar.

Barclays Private Bank'tan piyasa stratejisti Henk Potts, "Yönetim Konseyi'nin gerekçesi muhtemelen (iş) faaliyetlerinde beklenenden daha güçlü bir toparlanma ve enflasyonun hedeflenen seviyeye döneceğine dair artan güven tarafından yönlendirilecektir" dedi ve şöyle devam etti:

"Haziran toplantısının ötesinde, Eylül ve Aralık aylarında çeyrek puanlık indirimler görebileceğimizi tahmin ediyoruz"

Daha geniş bir piyasada, ABD doları, kısmen ABD'deki işgücü piyasası koşullarının gevşemesinin Fed'in bu yıl faiz indirimine gitmesi ihtimalini artırmasıyla geriledi. Piyasalar bu yıl Fed'in yaklaşık 50 baz puanlık faiz indirimine gideceğini fiyatladı ve ilk faiz indiriminin Eylül ayında yapılması bekleniyor.

Çarşamba günü açıklanan veriler, ABD hizmet sektörünün bir önceki ay yaşanan kısa süreli daralmanın ardından Mayıs ayında yeniden büyüme moduna geçtiğini gösterse de, anketin ayrıntıları istihdamın daralma bölgesinde kaldığına işaret etti.

Wells Fargo ekonomistleri, "Yeni siparişler talebin devam ettiğini gösterirken, seçilmiş sektör yorumları ve devam eden istihdam daralması hizmet sağlayıcılar arasında bir miktar ihtiyat olduğunu ortaya koyuyor" dedi.

ABD doları karşısında kivi son üç ayın zirvesi olan 0,6201$'a ulaşırken, sterlin %0,09 artışla 1,2800$'a ve Avustralya doları %0,25 artışla 0,6664$'a yükseldi. Dolar endeksi %0,14 düşüşle 104,10 seviyesine geriledi.

İlgili Haberler