Elektrikli araç pazarında Ford küçülüyor, Xiaomi vites yükseltiyor

Elektrikli araç pazarında Ford küçülüyor, Xiaomi vites yükseltiyor

Ford yeni dönem için elektrikli araçlara yatırımını azaltma kararı alırken Xiaomi ise elektrikli araçlara daha fazla yoğunlaşacağını duyurdu.

A+A-

Xiaomi Corp. önümüzdeki 10 ya da 20 yıl içinde dünyanın en büyük otomobil üreticileri arasında Tesla ve BYD şirketlerine katılmaya hazırlanırken, yeni ortaya çıkan elektrikli araç kolunu şimdilik kâr pahasına büyütmeye istekli. 

Telefonlardan pirinç pişiricilere ve valizlere kadar her şeyi üretmesiyle tanınan şirketin Finans Direktörü Alain Lam, Bloomberg Televizyonuna verdiği demeçte, şimdilik elektrikli araç işinin büyümesine marjlardan daha fazla öncelik verdiğini söyledi. Lam, "Bu noktada kârlılıktan çok büyümemize odaklandık" dedi.

Xiaomi'nin küresel telefon işinin üst kademelerine tırmanmak için kullandığı paranın karşılığını verme felsefesinin elektrikli araçları için de geçerli olacağını sözlerine ekledi.

Ford elektrikli araçlara mesafe koydu

Ford tarafından Çarşamba günü yapılan açıklamada, şirketin para kaybeden elektrikli araç işini gözden geçirerek tamamen elektrikli araçlara yönelik bazı planlardan geri çekildiğini ve bunun yerine hibrit teknolojisinin geliştirilmesine öncelik verildiği duyuruldu.

Ford tarafından alınan bu karar, azalan tüketici talebine, tedarik zinciri zorluklarına ve Çinli otomobil üreticileriyle artan rekabete rağmen iklim değişikliğiyle mücadelede çok önemli bir teknoloji olan elektrikli araç satışlarını artırmaya çalışan ABD'li otomobil üreticilerinin karşılaştığı zorlukların altını çiziyor.

Zaten ertelenmiş olan tamamen elektrikli üç sıralı SUV planlarını iptal etmenin yanı sıra Ford, yeni nesil elektrikli pikapı da erteleyecek ve EV'lere yönelik harcamaları yıllık sermaye harcamalarının yaklaşık olarak yüzde 40'ından yüzde 30'una düşürecek.

İlgili Haberler