Elon Musk robotaksiyi tanıttı, yatırımcı tatmin olmayınca hisseler çakıldı

Elon Musk robotaksiyi tanıttı, yatırımcı tatmin olmayınca hisseler çakıldı

Tesla'nın robotaksi etkinliği kurucu Elon Musk'ın vaatleriyle doluydu. Ancak yatırımcılar yeni teknolojilerle ilgili Musk'ın açıklamalarında daha fazla ayrıntı aradı.

A+A-

Verdiği sözleri tutmamakta sürekli zorlanan Elon Musk, Perşembe gecesi Tesla'nın Hollywood'da uzun zamandır beklenen sürücüsüz robotaksilerini tanıttı, ancak bolca da vaat verdi. 20 dakikalık sunum sırasında yaptığı bir dizi duyuru, pratik detaylar konusunda yetersiz kaldı ve bu da hisse senedinin Cuma günü yaklaşık %9 düşüşle 217 dolardan kapanmasına neden oldu.

Warner Bros film stüdyosunun sahte sokaklarında şık, gümüş renkli iki kapılı bir "Cybercab" prototipiyle dolaştıktan sonra, şirketin popüler Model 3 ve Model Y araçlarının önümüzdeki yıl Kaliforniya ve Teksas'ta sürücü gözetimi olmadan çalışabileceği sözünü verdi.

Musk, şirketin 2026 yılına kadar 30.000 doların altında bir fiyatla tamamen otonom Cybercab'i üretmeye başlayacağını söyledi ve şehir içinde 20 kişiyi taşıyabilen bir robovan gösterdi - bunun "otoparkları parklara dönüştürerek" şehirleri yeniden şekillendireceğini söyledi. Daha sonra barda içki karıştıran dans eden insansı robotlar geldi, Musk Tesla'nın da sonunda tanesi 20.000 ila 30.000 dolara satacağını söyledi. Musk, "Bence bu şimdiye kadarki en büyük ürün olacak, her türden" dedi.

Perşembe gecesi elektronik dans müziği eşliğinde düzenlenen etkinlik Musk'ın pazarlama gücünü gösteriyordu, ancak bazı Tesla yatırımcıları ve uzmanları şirketin bir otomobil üreticisinden sağlam bir iş planına sahip bir otonom sürüş ve yapay zeka devine nasıl dönüşmeyi planladığına dair daha somut ayrıntılar beklediklerini söyledi.

2021'in sonlarındaki rekor seviyesinden bu yana, daha ucuza elektrikli araç satan rakiplerinin Tesla'nın pazar payını yiyeceği korkusuyla sarsılan hisse senedi, Musk'ın robotaksiye geçişi duyurduğu Nisan ayından bu yana %30'un üzerinde artış gösterdi.

Yine de, geniş piyasa S&P 500 endeksindeki yaklaşık %33'lük artışa kıyasla hisseler son 12 ayda yaklaşık %16 düştü. Tesla hissedarlarından ve Gerber Kawasaki Wealth and Investment Management CEO'su Ross Gerber, "Vizyonu çok güzel, ancak birilerinin bunu hayata geçirmesi gerekiyor" dedi ve ekledi:

"Şimdilik, önümüzdeki 24 ay boyunca Tesla elektrikli araç satmak zorunda. Neden buna odaklanmıyoruz?"

Gerber, Cybercab ve robovan gibi ürünleri görmekten mutlu olduğunu, ancak şirketin yakın gelecekte satabileceği daha geleneksel, daha düşük fiyatlı bir kitle pazar aracını da görmeyi umduğunu söyledi.

Musk yıllardır, yatırımcıların yeni müşteriler kazanmak için kritik olarak gördükleri, yaklaşık 25.000 $ 'dan başlaması beklenen bir araba satma sözü vermişti. Reuters'in 5 Nisan'da özel olarak Tesla'nın bu projeden vazgeçtiğini bildirmesi, Tesla hisselerinin ilk etapta düşmesine neden oldu.

Analistlerin Tesla'nın robotaksisine ilişkin ayrıntıların eksikliğinin şirketler için rekabet endişelerini hafiflettiğini söylemesiyle, araç çağırma firmaları Uber ve Lyft hisseleri sırasıyla yaklaşık %11 ve %10 artışla kapandı.

İlgili Haberler