Emeklilik fonlarının topladığı 3 hisse

Emeklilik fonlarının topladığı 3 hisse

Hisse senetleri fiyatları üzerinde oldukça etkili olan emeklilik fonları BİST 100 Endeksi yükselirken 3 hisseye yatırım yaptı

A+A-

Emeklilik fonları, uzun vadeli yatırımcılar olarak bilinir ve bu nedenle hisse senedi piyasalarına uzun vadeli sermaye akışı sağlarlar. Bu durum, şirketlerin yatırım yapmasını ve büyümesini teşvik ederek hisse senedi fiyatlarının uzun vadede artmasına katkıda bulunabilir.

Bu fonlar, Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) tarafından lisanslanmış ve denetlenen emeklilik şirketleri tarafından yönetilmektedir. Emeklilik yatırım fonları, farklı risk ve getiri profillerine sahip çeşitli yatırım araçlarına yatırım yaparak katılımcılara emeklilik döneminde kullanabilecekleri bir birikim sağlamayı amaçlamaktadır.

Emeklilik fonlarının büyük miktarda paraya sahip olması ve piyasada önemli bir oyuncu olması nedeniyle, fonların yatırım kararları yatırımcı algısını etkileyebilir ve hisse senedi fiyatlarını yukarı veya aşağı yönlü etkileyebilir

2024 Mayıs ayı itibarıyla Türkiye'de toplam 270 adet emeklilik fonu bulunuyor. Peki piyasalar üzerinde oldukça etkili olan emeklilik fonları borsada hangi hisselere yatırım yapıyor, ya da alıyor?

Geçtiğimiz hafta BIST100 %4,2 değer kazanarak 10.644 seviyesine yükseldi. Endeksin 2024 performansı %42,5; 12 aylık getirisi ise %136,4 oldu. Bu süreç içinde Ata Yatırım raporuna göre  emeklilik fonları tarafından geçen hafta en çok BIMAS, ISCTR, AKBNK alıp, LILAK, ZGOLDF ve KOTON sattı.

 

İlgili Haberler