Emekliye yapılacağı iddia edilen zam belli oldu

Emekliye yapılacağı iddia edilen zam belli oldu

Asgari ücrete yapılan yüzde 50'lik zam ve memurlara ek zam verilmesi için Erdoğan'ın Memur-Sen ve Kamu-Sen başkanlarıyla yaptığı görüşmeler emeklinin beklentisini artırdı. Milyonlarca emekli Ocak ayında maaşına ek zam gelip gelmeyeceğini merakla bekliyor.

A+A-

Asgari ücrete yapılan yüzde 50'lik zamla birlikte emeklilerin zam beklentisi de yükseldi. Memur ve memur emeklilerine ek zam için yapılan görüşmeler de Ocak 2022 emekli maaşlarına yüksek oranda zam yapılacağı beklentisini artırdı. Emekli maaşlarına, yüzde 50.51 artırılan asgari ücretle arasındaki farkın açılmaması için yapılacak olan zam oranı da kulislere sızdı.

Emeklilere 6 ayda bir zam

Asgari ücretlilere tıpkı emekliler gibi her 6 ayda bir zam yapılıyordu. Ancak 2016 yılından itibaren asgari ücretlilerin zammı yıllık bazda ve yıl başından itibaren uygulanacak şekilde değiştirildi. Emeklilere ise her 6 ayda bir gerçekleşen tüketici enflasyonu kadar zam veriliyor. Emekli aylıklarına en son temmuz ayında yüzde 8.45 zam yapıldı. Asgari ücrete yıllık yüzde 50.51 zam yapılmıştı.

Emeklilerin mağdur olmaması için ocak ayından itibaren en az yüzde 42 civarında bir zammın yapılabileceği konuşuluyor. 

3500 TL'ye çıkabilir

İnternethaber'in haberine göre emeklilere normal zam olarak, ocak ayında, geçmiş 6 aylık TÜFE kadar zam yapılacak. Bu da tahmini olarak yüzde 13-14 civarında bir zammın zaten garanti olduğunu gösteriyor. Ancak emeklilerin gerçek hayat pahalılığı karşısında daha fazla mağduriyet yaşamamaları için TÜFE yüzde 14 gerçekleşse bile bu zammın yüzde 50.51'lik zamma tamamlanacak şekilde yükseltilebileceği de ifade ediliyor.

Buna göre en düşük emekli aylığının 3 bin ila 3 bin 500 liraya kadar çıkabileceği, bu artışın ise oransal zammın yanı sıra seyyanen zamla gerçekleştirileceği konuşuluyor. Diğer emekli aylıklarının da en düşük emekli aylığı dikkate alınarak yükseltilmesi bekleniyor.  Şimdi yeni yıldan itibaren bin 200 liralık farkın korunması halinde bile en düşük emekli aylığına bin 427 lira zam yapılarak en az 3 bin 53 lira civarına yükseltilmesi gerekiyor.

1200 TL'lik fark açılmasın

Asgari ücret zammından önce asgari ücretli işçiyle en düşük emekli aylığı arasında bin 200 liralık bir fark vardı. Asgari ücret 2 bin 826 lira, en düşük emekli aylığı da Hazine'nin aradaki farkı ödemesiyle birlikte bin 626 lira düzeyinde bulunuyordu.

Ücret arttıkça işverene maliyeti katlanıyor

Asgari ücret 2022 yılı için yüzde 50.51 artırılarak 4.253 liraya çıkarılmasıyla, işveren maliyetleri de arttı. Çalışanına net 5 bin lira ödeyen işverene bu maaşın maliyeti 7 bin 184 lira oldu. Maaşlar arttıkça işverenin maliyeti de katlanarak artıyor. Günlerdir tartışılan asgari ücretten vergi muafiyetinin diğer çalışanlar için de uygulanması kabul edildi. TBMM Genel Kurulu'nda görüşülen, çalışanların maaşlarının asgari ücret kadar Gelir ve Damga Vergisi'nden muaf olmasını içeren teklif, kanunlaştı. Uygulama alanı kalmayan Asgari Geçim İndirimi (AGİ) uygulaması da kaldırıldı.

İşverene maliyeti biner lira artıyor

Asgari ücrette Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) primi 700 lira 56 kuruş olurken, yüzde 1'lik işsizlik sigortası primi 50 lira 4 kuruş oldu. Böylelikle kesintilerin toplamı 750 lira 60 kuruş olarak kaydedildi. 2022 için asgari ücretin işverene toplam maliyeti ise 5 bin 879 lira 70 kuruş oldu. Asgari ücretin üzerinde ücret ödeyen işverenlerin ise maliyeti ücretler arttıkça katlanıyor. Çalışanına net 5.000 lira ödeyen işverene, bu ücretin maliyeti 7 bin 184 lira olurken net ücret her 500 lira arttığında işverenin maliyeti ise aylık ortalama 1.000 lira artış gösteriyor.

Asgari ücretin üstüne vergi

2022 için uygulanacak asgari ücrette, yılbaşı itibarıyla, Gelir ve Damga Vergisi kaldırılacağı haberini, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, “Böylelikle işvereni 450 TL'lik bir maliyetten kurtarıyoruz” diye duyurmuştu. Ancak asgari ücretin üstünde kalan kısım için vergilendirme yapılacak. Artan işveren maliyetleri de cabası. Ücret arttıkça işverenin maliyeti de büyüyor.