Enerji iletim altyapısına yatırımların artırılması şart

Enerji iletim altyapısına yatırımların artırılması şart

EY (Ernst & Young) bu yıl 58.’sini hazırladığı Yenilenebilir Enerji Ülke Çekiciliği Endeksi’nin (RECAI) sonuçlarını açıkladı.

A+A-

Endekse göre; yenilenebilir enerji piyasa koşulları, destekleyici politika kararları, yatırımlar ve teknolojik gelişmelerin etkisiyle dünya genelinde güçlenmeyi sürdürse de sektörün bu hızlı büyümeyi sekteye uğratacak tehditlere karşı hazırlıklı olması gerekiyor. Değişken enerji kaynaklarındaki hacim artışına dikkat çekilen endekste, bu artışı entegre etme çabasının şebeke altyapılarını ciddi şekilde zorladığı ifade ediliyor. Küresel çapta enerji iletim altyapılarının yenilenmesi ve geliştirilmesine yönelik yatırım ihtiyacının yenilenebilir enerji sektörü için önemli bir güçlük yarattığı vurgulanıyor. 

Şebeke harcamalarının %50 artırılması gerekecek

“Dünya liderlerinin Kasım’da bir araya gelecekleri 26. Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı  (COP26) iklim krizi ile mücadelemizde bir dönüm noktası olabilir” diyen EY Türkiye Enerji Sektör Lideri Erdem Tecer, “Yatırımların ve politika desteğinin artırılması yenilenebilir enerjide yakalanan hızlı büyümeyi teşvik etmeyi sürdürüyor. Ancak ülkelerin net sıfır emisyona adaptasyonun devam etmesi ve sürdürülebilirlik hedeflerine ulaşılabilmesi için şebeke harcamalarının gelecek 10 yıllık dönemde %50 artırılmasının gerekebileceğini öngörüyoruz” değerlendirmesini yaptı.

Doğu Avrupa net sıfır emisyon çabalarını yoğunlaştırıyor

Dünya genelinde yenilenebilir enerji yatırımlarının çekiciliği ve sundukları fırsatlar bakımından ilk 40 ülkenin sıralandığı endekste, son dönemde özellikle Doğu Avrupa ülkelerinin net sıfır emisyon hedeflerine yönelik çabalarını yoğunlaştırmaya başladıkları ortaya konuyor. Öte yandan Batı Avrupa ekonomileri ile kıyaslandığında, Doğu Avrupa’nın yeşil enerji altyapısının geliştirilmesinde geri kaldığı belirtiliyor. Doğu Avrupa’dan yalnızca Polonya ve Macaristan endeksteki 40 ülke arasında yer alıyor. Bununla birlikte tüm Avrupa ülkelerinin Avrupa Birliği’nin (AB) 2050 yılına kadar karbon nötr olma yolundaki hedefine ulaşmak için ekonomik, sosyal ve politik adımlar atmayı sürdürdükleri ifade ediliyor.

YETA Endeksi ülkelerin yenilenebilir enerji tedariki çekiciliğini ortaya koyuyor

Endekse göre; çevre, sosyal ve yönetişim (ÇSY) önlemlerinin şirket ve yatırımcıların gündemlerinde en üst sıraya yükselmesi ile birlikte kurumsal Yenilenebilir Enerji Tedarik Anlaşmaları (YETA) temiz enerjinin büyümesinde önemli bir itici güç haline geldi. 58. RECAI kapsamında hazırlanan yeni YETA Endeksi de yenilenebilir enerji tedariki çekiciliğine odaklanıyor ve ülkeleri kurumsal YETA piyasalarının büyüme potansiyeline göre sıralandırıyor. 

“YETA ile büyük ölçekli şirketlerin daha iyi kararlar almalarına yardımcı olmayı hedefliyoruz”

YETA Endeksi ile ilgili açıklamalarda bulunan Erdem Tecer, “Tesis dışı kurumsal YETA piyasasında küresel çapta kaydedilen büyümeden de görüldüğü üzere, iklim değişikliğinin getirdiği sorunların da etkisiyle ÇSY konuları yenilenebilir enerji yatırımları kararlarında en önemli belirleyici faktör olmaya devam ediyor. RECAI’nin bu sayısı itibarıyla hazırlamaya başladığımız YETA Endeksi ile karbon emisyonlarını azaltma ve yenilebilir enerji hedefleri konusunda büyük ölçekli şirketlerin bilgiye dayalı daha iyi kararlar almalarına yardımcı olmayı hedefliyoruz” dedi.   

ABD, Çin ve Hindistan ilk üç sıradaki yerini koruyor

Endekste ilk sıradaki yerini koruyan ABD’nin, Başkan Joe Biden yönetimi tarafından başlatılan yeni inisiyatiflerin etkisiyle pozisyonunu sürdüreceği öngörülüyor. Çin ve Hindistan ise düzenlemeler ve yatırım koşullarının elverişli olmaya devam etmesiyle birlikte endekste sırasıyla iki ve üçüncü sıradaki yerlerini koruyor. 

Almanya rüzgâr enerjisi kapasitesini %62 artırdı

Endekste ilk sekiz sırada yer alan ülkelerde değişiklik yaşanmazken, sıralamada Fransa bir basamak yükselerek dördüncü sıraya, Birleşik Krallık ise bir basamak gerileyerek beşinci sıraya yerleşti. Bir basamak yükselerek altıncı sıraya gelen Almanya’yı Avustralya ve Japonya takip ediyor.. Almanya’nın yükselişinde, ülkenin onshore rüzgâr piyasasında 2021 yılının ilk yarısında yaşanan gelişmeler etkili oldu. Almanya, bu dönemde rüzgâr enerjisi kapasitesini 971 MW (%62) artırdı.

Endonezya endekse giriş yaptı

Hidrojen ve yenilenebilir enerji sektörleri arasında özellikle Almanya, Kazakistan, Hollanda, Birleşik Krallık ve ABD’de güçlenen bağın incelendiği RECAI’de, farklı modellerin yatırımların fonlanması ve risklerin azaltılmasında kullanımı da ele alınıyor. Bununla birlikte Japonya, Hollanda, İspanya ve Birleşik Krallık’taki offshore rüzgâr enerjisi gelişmelerine dikkat çekiliyor. Türkiye endekste 28. sırada yer alırken, Endonezya ise endekse 39. sıradan giriş yaptı.