Enflasyon düşerken Fed Eylül ayında faiz indirimine hazırlanıyor

Enflasyon düşerken Fed Eylül ayında faiz indirimine hazırlanıyor

Cuma günü Fed politika yapıcıları, enflasyonun düşmeye devam ettiğine dair yeni bir teyit alarak, işgücü piyasasında daha fazla soğumayı önlemeye odaklanırken gelecek ay ilk faiz indiriminin önünü açtılar.

A+A-

Fed eylülde faiz indirimine hazırlanıyor. Ticaret Bakanlığı'nın bildirdiğine göre, kişisel tüketim harcamaları (PCE) fiyat endeksi Temmuz ayında bir önceki yıla göre %2,5 artarak Haziran ayındaki artışla eşleşti. Son üç ayda, Fed'in tercih ettiği enflasyon göstergesinin yıllıklandırılmış değeri %2 hedefinin oldukça altında seyrediyor.

Fed Başkanı Jerome Powell geçen hafta yaptığı açıklamada, ABD merkez bankasının 2022 ve 2023 yıllarında faizleri agresif bir şekilde yükselttiği on yılların en yüksek enflasyonuyla mücadelenin ardından faizleri düşürmenin “zamanının geldiğini” söyledi. Geçtiğimiz Temmuz ayından bu yana politika faizini %5.25-%5.50 aralığında tutuyor.

Nationwide'ın kıdemli ekonomisti Ben Ayers, “Son fiyat eğilimleri Fed'in enflasyonla mücadelesinin sonuna gelindiğini teyit ediyor” diyerek 17-18 Eylül'deki politika toplantısında faiz indirimine gidileceğini garanti ediyor. Enflasyonun daha da soğuması, Fed'e önümüzdeki toplantılarda, özellikle de işgücü piyasasında keskin bir bozulma görülmesi halinde, faiz indiriminde daha agresif olma imkanı verebilir.” dedi.

Tüketici harcamalarının da güçlü bir şekilde arttığını gösteren raporun açıklanmasının ardından, yatırımcılar Fed'in ilk etapta çeyrek puanlık bir indirime bağlı kalacağı, ancak daha sonraki bir toplantıda yarım puanlık daha büyük bir indirim yapacağı yönündeki bahislerini sürdürdü.

Finansal piyasalar Fed'in bu yılın sonuna kadar faizleri 100 baz puan indireceğini fiyatlamaya devam ediyor. Çoğu analist, ekonominin ne kadar güçlü olduğu göz önüne alındığında biraz daha azını tahmin ediyor, ancak işgücü piyasası okumalarının Fed'in nihai olarak ne kadar agresif olacağını belirleyeceğini söylüyor.

Fed'in bir yıldan biraz daha uzun bir süre önce faiz artırımını durdurmasından bu yana işsizlik oranı neredeyse tam bir puan artarak %4,3'e yükseldi. Bu oran tarihsel standartlara göre hala düşük ancak Powell'ın Fed'in daha fazla zayıflamayı hoş karşılamayacağını açıklaması için yeterli.

Fed'in yanı sıra yatırımcıların da odak noktası, Eylül toplantısından önce Cuma günü açıklanacak olan ABD hükümetinin Ağustos ayı istihdam raporu ve bir sonraki hafta açıklanacak olan Ağustos ayı tüketici fiyat endeksi raporu da dahil olmak üzere bir dizi önemli veriye çevrilmiş durumda.

İlgili Haberler