Erdoğan Müslüman Kardeşler fanatiği

Erdoğan Müslüman Kardeşler fanatiği

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "Müslüman Kardeşler fanatiği" olduğunu iddia etti.

A+A-

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "Müslüman Kardeşler fanatiği" olduğunu iddia etti.

CBS televizyonundan Charlies Rose'a verdiği mülakatta Beşar Esad, Türkiye'yi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı hedef aldı. Esad, "Erdoğan, siyasi megalomaniden muzdarip biri. 21'inci yüzyılın yeni döneminin sultanı olacağını düşünüyor" dedi.

Esad, Rose'un "Erdoğan'ın istese sınır geçişlerini durdurabileceğini mi müşünüyorsunuz" sorusuna ise şu yanıtı verdi: "Evet, kesinlikle. Sadece Suriye'ye gelen teröristleri görmezden gelmiyor. Lojisitik ve askeri olarak onları destekliyor da. Doğrudan. Günlük olarak."

IŞİD operasyonlardan sonra büyüdü

Rose'un "ABD öncülüğündeki koalisyon güçlerinin IŞİD'e yönelik operasyonularının Şam rejimine ne kadar fayda sağladığı yönündeki sorusunu yanıtlayan Esad, bölgesel bazı yararları olduğunu ifade ederek "IŞİD, koalisyon güçlerinin operasyonlarının başından bu yana daha da büyüdü. Her ay örgüte Suriye'den bin kişi katılıyor. Irak ve Libya'da IŞİD'e büyüyor" diye konuştu.

Röportajda Suudi Arabistan'ı suçlayan Esad, IŞİD'in, bu ülkenin siyasi sistemi ile Vahhabi ideolojisinin birleşmesinden beslendiğini öne sürdü.

Görüşmelere açığız

Esad, Suriye ordusunun klorin gazı ve varil bombaları kullandığı iddialarının sorulması üzerine de "Klorin gazı kullanıldığı iddiaları Suriye'ye karşı art niyetli bir propaganda. Klorin askeri bir gaz değil her yerden satın alabilirsiniz ve etkili bir silah da değil" ifadesini kullandı. Varil bombası iddialarına ilişkin ise "Varil bombası diye adlandırılan bir şey yok. Bombalarımız var ve tüm bombalar öldürmek için" dedi.

Esad, ABD ile görüşme konusundaki sorular üzerine de "Biz her zaman görüşmeye açığız. Hiç kapıları kapatmayız. Görüşme için onların hazır olması gerekir" yorumunu yaptı.

Müslüman Kardeşler kimdir

Mısır'da 1938'den sonra siyasi nitelik kazanmaya başladı. 1940'ların sonunda Mısır'daki monarşi ve iktidardaki Vafd Partisi'ne karşı tehdit oluşturuyordu. 1952'deki Hür Subaylar Darbesi'nden sonra tüm partiler ile beraber kapatıldı (Ocak 1954).

Bu sefer yeraltına çekilen Müslüman Kardeşler, öğrenciler arasında huzursuzluk çıkardığı gerekçesiyle tekrar kapatıldı. 1954'te Cemal Abdülnasır'a yönelik suikast girişiminden sonra, altı lideri vatana ihanet suçundan idam edildi ve hareket şiddet yoluyla bastırıldı.

El-Ezher Üniversitesi, özel camiler, hayır kuruluşları ve vakıfların devlet tarafından kontrol altına alınmasıyla Müslüman Kardeşler çözülmeye başladı.[8] 1980'lerden itibaren tekrar canlanma dönemine giren Müslüman Kardeşler Örgütü'nün şiddet yanlısı uzantıları Muhammed Hüsnü Mübarek yönetimince sert önlemlerle bastırıldıysa da, sivil kurumları giderek daha etkin olmaya başladı.

En son siyasi olarak yasaklanmış olmasına rağmen bağımsız adaylarla katıldığı 2005 parlamento seçimlerinde 88 sandalye kazandı.

Zamanla Ortadoğu'nun diğer ülkelerinde değişik adlarla etkinliğini gösterdi. Müslüman Kardeşler'in Suriye'nin Hama kentinde Şubat 1982'de giriştiği ayaklanmanın Hafız Esed yönetimince bastırılması sırasında binlerce kişi öldürüldü. Günümüzde aynı adla Ürdün'de yasal durumdadır. Onun dışında Cezayir'de ve bazı ülkelerdeki farklı isimlerdeki kolları iktidara kadar yükselmişlerdir.

2010 yılında Tunus, 2011 yılında da Mısır ve Ürdün'de düzenlenen protesto gösterilerinde önemli rol oynadı.
 

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.