Erdoğan'dan kriz açıklaması: Giderek etkisi artıyor
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TDBB 6. Olağan Genel Kurulu’nda yaptığı açıklamada, "Giderek etkisi artan küresel krizler iş birliklerini daha kıymetli hale getiriyor" dedi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türk Dünyası Belediyeler Birliği (TDBB) 6. Olağan Genel Kurulu’nda konuştu.
Erdoğan konuşmasında, “Bu yapıyı Türk Devletleri Teşkilatı'nın vizyonunun erişeceği genişlikte bir işaret olarak değerlendiriyoruz” ifadelerini kullandı. Ekonomik kriz üzerine konuşan Erdoğan, "Giderek etkisi artan küresel krizler iş birliklerini daha kıymetli hale getiriyor" dedi.
Kurula, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ni (İBB) temsilen, İBB Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Komisyonu Üyesi Umut Şenol ile Avrupa Birliği ve Dış ilişkiler Daire Başkanı Mehmet Alkanalka katıldı.
Erdoğan’ın açıklamasında öne çıkanlar şöyle:
“Birliğimizin kökleri Türk Konseyi'ne dayanıyor. Türk Konseyi 2011'de Almatı'da ilk zirve toplantısını yaparak faaliyete geçmişti. Konsey geçen yıl İstanbul'daki kararla adını Türk Devletleri Teşkilatı olarak değiştirdi. Çalışmaların belediyelerle tabana yayılmış olmasından memnuniyet duyuyoruz. Türk Dünyası Belediyeler Birliği'nin kuşatıcı yapısı önemlidir. Bu yapıyı Türk Devletleri Teşkilatı'nın vizyonunun erişeceği genişlikte bir işaret olarak değerlendiriyoruz.
Bizler de hem geçmişte yaşadıklarımızdan, bugün çevremizde olup bitenlerden ibret alarak hareket etmeliyiz. Kendi refahları için tüm dünyayı ateşe verenlerin karşısına ancak böyle çıkarsak başarılı olabiliriz. Bunu sağlarsak önümüzdeki dönem Avrasya coğrafyasının dünyanın gözbebeği haline geldiğini görebiliriz. Ekonomik krizler bu tür işbirliklerini daha kıymetli hale getiriyor. Teşkilatımızın ve birliğimizin kapsamını arttırmak için çok daha fazla çalışmalıyız.
Yeniden yapılanan küresel yönetim sistemi içinde ülkelerimizin hakettiği yeri almasını ancak bu şekilde temin edebiliriz. Günümüzde İpekyolu gibi kadim ticaret yolları dahi yeni yollar inşa edilerek tekrar canlandırılmaya açlışılıyor. BM başta olmak üzere tüm devletleri biraraya getiren yapıların reforma tabi tutulması tartışması yaygınlaşıyor. Böyle bir iklimde bizim tarih, kültür, medeniyet mirasımıza sahip çıkmamız kadar tabi bir durum olamaz. Şehirlerimizi, tarihi ve kültürel kimliğini koruyarak geliştirmenin yollarını arayacağız."