Euro kan kaybediyor, dolar güç kazanıyor

Euro kan kaybediyor, dolar güç kazanıyor

Euro, Avrupa'daki siyasi görünüme ilişkin endişelerin devam etmesi nedeniyle bir aydan uzun bir sürenin en düşük seviyesine yakın seyrederken dolar Pazartesi günü güçlü seyretti.

A+A-

Euro/dolar paritesinde dolar lehine bir seyir var. Yuan ise Çin'in dünyanın en büyük ikinci ekonomisinde dengesiz bir toparlanmaya işaret eden bir dizi ekonomik veri açıklamasının ardından son ayların en düşük seviyesine yakın seyretti.

Euro, Cuma günü 1 Mayıs'tan bu yana en düşük seviyesi olan 1,06678$'a düştükten sonra bir miktar toparlanarak 1,0701$'da neredeyse yatay seyretti. Para birimi ayrıca geçen hafta %0,88 ile Nisan ayından bu yana en büyük haftalık düşüşünü kaydetti.

Fransa'daki sürpriz parlamento seçimleri öncesinde aşırı sağ ve sol partilerin ivme kazanarak Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un merkezci yönetimine baskı yapması nedeniyle yatırımcılar Euro bölgesinin kalbinde bir bütçe krizi riskini değerlendiriyor.

Beş kaynağın Reuters'a verdiği bilgiye göre, Fransız finans piyasalarının geçen haftanın sonlarında sert bir satış dalgasına maruz kalmasının ardından bile, Avrupa Merkez Bankası politika yapıcılarının Fransız tahvillerinin acil alımını tartışmak gibi bir planları yok.

City Index kıdemli piyasa analisti Matt Simpson, siyasi çalkantıların Euro'ya zarar veren bir hikaye olmasına rağmen, "Euro, ABD dolar endeksi ağırlığının yaklaşık %57'sini oluşturduğundan, Euro'daki düşüş dolaylı olarak dolara fayda sağladı" dedi.

Doları emsal para birimlerinden oluşan bir sepet karşısında ölçen dolar endeksi, Cuma günü 105,80 ile 2 Mayıs'tan bu yana en yüksek seviyesine ulaştıktan sonra 105,52'de çok az değişiklik gösterdi.

Minneapolis Fed Başkanı Neel Kashkari Pazar günü yaptığı açıklamada, ABD merkez bankasının bu yıl bir kez faiz indireceğini ve bunun için Aralık ayına kadar beklemesinin "makul bir tahmin" olduğunu söyledi.

Fed geçtiğimiz hafta, 19 ABD merkez bankacısının tamamının medyan tahmininin bu yıl tek bir faiz indirimi yönünde olduğunu gösteren güncellenmiş projeksiyonlar yayınladı.

Bu hafta, Fed'in görünümünü netleştirmeye yardımcı olacak önemli ABD ekonomik verileri açısından zayıf olsa da, Salı günü ABD perakende satışları ve Cuma günü flaş PMI'lar tüketim ve ekonomik güç hakkında ipuçları verebilir.
City Index'ten Simpson, "FOMC toplantısı yatırımcıların zihninde hala tazeyken, daha fazla Fed indirimi bahislerini yeniden canlandırmak için verilerin muhtemelen tahminleri büyük bir farkla kaçırması gerekecek" dedi.

Sterlin 1,2682 dolarda sabit kaldı. İngiltere'nin enflasyon baskıları, İngiltere Merkez Bankası'nın 20 Haziran'daki toplantısında faizleri düşürmesi için hala çok sıcak görünüyor. Geçen hafta yayınlanan bir Reuters anketi, 65 ekonomistin 63'ünün ilk indirimin 1 Ağustos'a kadar gelmeyeceğini düşündüğünü gösterdi.

Çin'de karışık bir ekonomik tablo çizen yerel verilerin ardından yuan dolar başına 7,2550 seviyesinde yatay seyretti.
Offshore Çin yuanı 7,2683 civarında tutundu.

Yeni konut fiyatları, emlak sektörünün dibi bulmakta zorlanması nedeniyle Mayıs ayında 9-1/2 yıldan uzun bir sürenin en hızlı düşüşünü yaşarken, Mayıs ayı sanayi üretimi tahminlerin altında kaldı.

Perakende satışlar ise beklenenden daha iyi gerçekleşti.

Çin Merkez Bankası, zayıf yuanın politika gevşemesini engellemeye devam etmesi nedeniyle Pazartesi günü beklendiği gibi temel politika faizini değiştirmedi.

Japonya Merkez Bankası'nın Cuma günü tahvil alım miktarlarında kesintiye gitmeyi ve azaltım planının ayrıntılarını Temmuz ayı politika toplantısına ertelemesinin ardından yen, dolar karşısında 34 yılın en düşük seviyesine yakın seyretti.

Ancak Başkan Kazuo Ueda, yendeki zayıflığın ithalat maliyetlerini artırması nedeniyle Temmuz ayında faiz oranlarını artırmayı göz ardı etmeyeceğini söyledi.

Yen, Cuma günkü kararın ardından 158,26 ile 29 Nisan'dan bu yana en düşük seviyesine geriledikten sonra dolar karşısında %0,06 değer kaybederek 157,48 seviyesine indi. Yenin Nisan sonunda dolar başına 160,245'e gerilemesi, Japonya'nın toplam 9,79 trilyon yenlik resmi müdahalesini tetikledi.

Kripto para birimlerinde, bitcoin en son %1,62 artışla 66.794,00$'a yükseldi.
 

Etiketler : , ,
İlgili Haberler