Faiz dışı ücret ve komisyonlara sınırlama geliyor
Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, bankaların faiz dışı ücret ve komisyonlarıyla ilgili şikayetlerin bir an önce giderilmesi için Çarşamba günü yürürlüğe girecek olan yeni Tüketici Kanunu'nun ardından BDDK'yı kısa sürede ikincil düzenlemeleri yayımla
Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, bankaların faiz dışı ücret ve komisyonlarıyla ilgili şikayetlerin bir an önce giderilmesi için Çarşamba günü yürürlüğe girecek olan yeni Tüketici Kanunu'nun ardından BDDK'yı kısa sürede ikincil düzenlemeleri yayımlaması konusunda zorlayacaklarını söyledi.
Yazıcı, ikincil mevzuat için altı aylık süre bulunduğunu hatırlatarak, BDDK'nın yönetmeliği altı aylık süre dolmadan yayımlamasını umduğunu söyledi.
Resmi Gazete'de 28 Kasım tarihinde yayımlanan Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun'un 28 Mayıs'ta yürürlüğe girecek olması sebebiyle düzenlediği basın toplantısında konuşan Yazıcı, kanunun yürürlüğe gireceği tarihten sonra yayımlanması gereken ikincil düzenlemeler için altı aylık süre olduğunu belirterek, şunları söyledi:
"Kanun kapsamında; Bakanlık 23 tane, (konut tamamlama sigortası ile ilgili) Hazine bir tane ve BDDK da bir tane yönetmelik yayımlayacak. BDDK'nın yayımlayacağı bankaların faiz dışında alacakları ücretleri belirleyeceği yönetmelik için altı ay süresi var. Bürokratik kadromuz takip ediyor. İnşallah BDDK bu altı aylık süreyi beklemez; biz de zorlayacağız."
Yazıcı, "Tüketici memnun değilse, her gün sizi gündeme taşıyorsa, elbette ki bankalar da bu durumdan rahatsız oluyor. Dolayısıyla bunun ortadan kalkmasını sağlarsak bankalar bundan memnun olacaklardır" diye konuştu.
Diğer taraftan; bankaların ücret komisyon gelirlerini kısıtlayacak yönetmeliğin sektörün kârına olumsuz yansıması bekleniyor.
BDDK, 8 Nisan tarihinde, finansal tüketicilerden faiz dışında alınacak ücret, komisyon ve masraflara ilişkin usul ve esasları belirleyen yönetmelik taslağını internet sitesinde yayınladı; ancak iç onay süreçlerinin tamamlanması amacıyla aynı gün internet sitesinden çıkarıldı.
Taslağın yayınlanan halinde ücretlendirme yapılabilecek ana gruplar şöyle sıralanıyordu:
*Bireysel krediler grubunda: Tahsis ücreti, ekspertiz ücreti, taşınır ve taşınmaz rehin ücreti
*Mevduat grubunda: TL ve döviz cinsi hesap işletim ücreti Para çekme grubunda: Para çekme ve diğer banka ATM'sinden bakiye sorgulama
*Para transferleri grubunda: Elektronik fon transferi, havale, havale, SWIFT, hatalı veya rutin işlem dışında yapılan para transferi
*Kredi kartları grubunda: Asıl ve ek kart yıllık üyelik ücreti, kredi kartı yenileme ücreti
*Diğer: Kiralık kasa, kampanyalar, fatura ödeme, arşiv-araştırma, talebe bağlı bildirim, mevzuat gereği yapılan ödemeler
Finansal tüketiciler dışınki alanlarda da geniş kapsamlı değişiklik öngören kanunla; tüketici sözleşmelerinde tüketici lehine çok sayıda düzenleme yapılıyor.
YORUM YAZ