Faiz indirimi doları daha da zayıflatacak!

Faiz indirimi doları daha da zayıflatacak!

Yatırımcılar, dört yıl aradan sonra ilk kez gerçekleşecek faiz değişikliğinin hemen öncesinde tedirgin.

A+A-

ABD doları, Federal Rezerv'in faiz oranlarını düşürmeye hazırlanmasıyla birlikte zayıflama eğilimine girmiş durumda. Önümüzdeki hafta yapılması beklenen faiz indirimi, dört yıl aradan sonra ilk kez gerçekleşecek. Yatırımcılar bu değişikliğin hemen öncesinde tedirgin.

Yatırımcılar, Hazine tahvillerine yönelerek 10 yıllık tahvil getirilerini bir yılın en düşük seviyelerine çekerken, altın fiyatları da rekor seviyeleri aşmış durumda. Ancak ABD doları, Fed'in diğer merkez bankalarına kıyasla daha temkinli bir duruş sergilemesi nedeniyle son aylarda değer kaybetmeye başlamış ve eski parlaklığını yitirmiş gibi görünüyor.

Pimco’nun strateji ekibi, Marc Seidner ve Pramol Dhawan, geçmiş dönemlerdeki Fed faiz indirimlerinin dolar üzerinde benzer etkiler yarattığını açıkladı. 1990'lı yıllardan bu yana yapılan faiz indirimlerinde doların geçici olarak değer kaybettiği, ancak daha sonra toparlandığı gözlemlenmiş. Ekip, "Hem sert hem de yumuşak inişleri içeren geçmiş gevşeme döngülerinde, ABD doları ilk faiz indirimi sonrasında düşüş yaşasa da, sonraki aylarda toparlanma eğilimi göstermiştir," diye ifade etti.

Bu süreci desteklemek için Pimco ekibi, ICE ABD Dolar Endeksi'nin, Fed'in ilk faiz indiriminden önceki ve sonraki performansını gösteren bir grafik sundu. Bu verilere göre, doların yüksek getirili para birimi statüsünü kaybetme olasılığı var ve bu da dolarda ılımlı bir değer kaybına yol açabilir.

Dolar, 2024 yılında kazanımlarını kaybetme riskiyle karşı karşıya. Nisan ayında rakip para birimlerine karşı 106 seviyesinde zirveye ulaşan dolar, o tarihten bu yana dalgalı bir seyir izliyor ve sert değer kayıpları yaşamış durumda.

İlgili Haberler