Fed 2025 yılında gelmesi beklenen ayı piyasasını bekliyor

Fed 2025 yılında gelmesi beklenen ayı piyasasını bekliyor

Deneyimli yatırımcı David Roche, 2025 yılında beklenenden daha küçük faiz indirimleri, ABD ekonomisinde yavaşlamayı ve yapay zeka balonu nedeniyle bir ayı piyasası bekliyor.

A+A-

Deneyimli yatırımcı David Roche 2025 yılında ayı piyasasının görüleceğini, ancak Fed'in bu noktada erken davranacacağını söyledi.

"Bence [bir ayı piyasası] muhtemelen geliyor, ama muhtemelen 2025'te. Artık buna neyin neden olacağını biliyoruz" diyen Quantum Strategy stratejisti Roche, Pazartesi günü CNBC'nin "Squawk Box Asia" programına konuştu.

Roche, Fed'in faizleri piyasanın istediği %3,50'ye düşürmeye direnmesini bekliyor. CME FedWatch Tool'a göre, Fed'in 2025 için medyan tahmini %4,1 iken, neredeyse tüm piyasa katılımcıları şu anda oranları Eylül 2025'e kadar %4,1'in altında görüyor.

Roche, "İkinci olarak, ekonomi yavaşlayacağı için kârlar beklentileri karşılamayacak," diye uyardı. Roche'un ayı piyasasına yol açmasını beklediği üçüncü faktör ise yapay zeka sektörü.

Roche, bu sektörün "kararlı bir şekilde balon alanına girdiğini" ve önümüzdeki altı ay içinde bu alandan çıkacağını ve daha yavaş ekonomik büyümenin itici güçlerinden biri olacağını söyledi.

"Bu üç faktörün 2025 yılında, belki de bu yılın sonundan başlayarak, eksi %20'lik bir ayı piyasasına neden olmak için yeterli olduğunu düşünüyorum" diyen Roche, bu tahminin Kasım ayındaki ABD Başkanlık seçimlerini kimin kazanacağını hesaba katmadığını da sözlerine ekledi.

Fed'in son toplantısında faiz oranlarını sabit tutma kararı, geçen hafta beklenenden kötü gelen istihdam raporunun resesyon korkularını körüklemesi ve Japonya'nın faiz oranlarını artırmasının ardından carry trade işlemlerinin çözülmesiyle daha da kötüleşen sert bir piyasa satışına yol açmasıyla sorgulanmaya başlandı.

Ancak, piyasalar keskin bir toparlanma gösterdi ve S&P 500 geçen haftayı %0,1'den daha az düşüşle kapattı.

Roche, Fed'in 25 baz puanlık faiz indirimine gideceğini ancak bunun da kar marjlarının düşmesine neden olacağını ve bunun da 2025 yılı boyunca kademeli olarak gerçekleşeceğini düşünüyor.

Roche "Fed'in faiz oranlarını düşürmesini istiyorsanız, o zaman ekonominin faizleri yavaşlatması, işgücü piyasalarının gevşemesi ve marjların baskı altına girmesi gerekir" dedi.

Roche'a göre, bu faktörler bir ayı piyasasını tetiklerse, Fed yetkililerinin, tüketicilerin ve politikacıların acı eşiğinin çok düşük olduğu göz önüne alındığında, Fed'e bunu ele almak için alan bırakılacak.

Roche "İşler beklenenden daha kötü giderse Fed'in faizleri düşürmek için bolca alanı olması muhtemel ve bunu defalarca söyledi" dedi.

Roche, bunun ayı piyasasını kararlı bir şekilde değiştirip değiştiremeyeceğin belirsiz olduğunu, ancak bunun "dünya ekonomisini baltalayacak ve yok edecek" bir şeye dönüşmesini engelleyeceğini de sözlerine ekledi.

Etiketler : , ,
İlgili Haberler