FED Başkanı beklenen konuşmasını yaptı, piyasalar coştu

FED Başkanı beklenen konuşmasını yaptı, piyasalar coştu

FED Başkanı Jerome Powell, piyasaların merakla beklediği konuşmasını yaptı.

A+A-

ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell, merakla beklenen Jackson Hole'daki konuşmasında, piyasaları doğrudan etkileyen bir mesaj verdi. Powell, merkez bankasının faiz oranlarını düşürmeye başlamasının “zamanının geldiğini” ifade etti. Powell'ın konuşmasının ardından New York borsasında endeksler yükselişe geçti

Kansas City Fed'in Jackson Hole, Wyoming'deki yıllık ekonomik sempozyumunda konuşan Powell, “Politikanın yeniden ayarlanması gereken bir noktadayız” dedi. Ayrıca, faiz indirimlerinin zamanlaması ve hızının gelen verilere, ekonomik görünümdeki değişimlere ve risk dengesine bağlı olacağını vurguladı.

23-004.jpg

Powell'ın bu açıklamaları, Fed'in 17-18 Eylül'de yapılacak olan ve 2020'den bu yana ilk kez bir faiz indiriminin açıklanmasının beklendiği toplantıya üç hafta kala geldi. 

Konuşmasında işgücü piyasasındaki son yavaşlamayı kabul eden Powell, Fed'in “işgücü piyasası koşullarında daha fazla bir soğuma arayışında olmadığını veya bunu olumlu karşılamadığını” belirtti.

Temmuz ayı istihdam raporu, ekonomiye sadece 114.000 yeni istihdam eklendiğini ve işsizlik oranının Ekim 2021'den bu yana en yüksek seviye olan %4,3'e çıktığını göstererek piyasalarda endişeye yol açmıştı. Ayrıca, bu hafta başında açıklanan veriler, Mart ayı itibariyle ABD ekonomisinde 818.000 kişinin daha az istihdam edildiğini ortaya koyarak, istihdam piyasasının geçtiğimiz yıl boyunca beklenenden daha zayıf olduğunu öne sürdü.

Powell, konuşmasında bu alanla ilgili olarak “İşgücü piyasasının yakın gelecekte yüksek enflasyonist baskıların kaynağı olma ihtimali düşük,” dedi.

Powell'ın konuşmasından önce, yatırımcılar Fed'in önümüzdeki ay faiz oranlarını düşürme olasılığını neredeyse kesin olarak görüyordu ve %0,25'lik bir indirime kıyasla %0,50'lik bir indirime olan ihtimal yaklaşık ikiye birdi.

"COVID-19 pandemisinin başlangıcından dört buçuk yıl sonra, salgınla ilgili ekonomik dalgalanmaların en kötüsü geride kalmış durumda” diyen Powell sözlerini şöyle sürdürdü: “Enflasyon önemli ölçüde düştü... Amacımız, enflasyon beklentilerinin daha az sabit olduğu önceki dezenflasyonist dönemlerde görülen işsizlikteki büyük artışlardan kaçınarak, güçlü bir işgücü piyasasını korurken fiyat istikrarını yeniden sağlamak oldu. Görev henüz tamamlanmamış olsa da, bu hedefe yönelik önemli ilerlemeler kaydettik.”

Powell'ın Cuma günü yaptığı açıklamalar, 2022'de Jackson Hole'da yaptığı ve Fed'in ekonomik görünümü doğrudan ele aldığı konuşmasını hatırlattı. O dönemde, ek faiz artışlarına ihtiyaç duyulduğunu belirtmişti.

Powell, “İki yıl önce bu kürsüde, enflasyonu kontrol altına almanın daha yüksek işsizlik ve daha yavaş büyüme gibi bazı zorluklar getirebileceğini dile getirmiştim. Bazıları, enflasyonu dizginlemenin bir resesyon ve uzun bir yüksek işsizlik dönemi gerektireceğini savunmuştu. Biz ise, fiyat istikrarını yeniden tesis etmek için tam bir kararlılıkla bu mücadeleyi sürdüreceğimizi vurguladık,” dedi.
 
Powell, “Pandeminin yol açtığı bozulmaların düzelmesi, toplam talebi ılımlı hale getirme çabalarımız ve beklentilerin çıpalanması, enflasyonu %2 hedefimize doğru sürdürülebilir bir yola soktu” diyerek sözlerini tamamladı.

 

İlgili Haberler