Fed Başkanı enflasyon konusunda umutlu konuştu 

Fed Başkanı enflasyon konusunda umutlu konuştu 

Fed Başkanı Powell enflasyonda İlerleme Görüyor. Merkez Bankasının odağı istihdama doğru kayıyor.

A+A-

BORSATEK.COM - ABD Merkez Bankası Federal Reserve'in  Başkanı Jerome Powell, son enflasyon okumalarının yetkililere fiyat artışının merkez bankasının yüzde 2'lik yıllık hedefine doğru yavaşladığı konusunda daha fazla güven verdiğini söyledi.

Faiz oranları üzerindeki etkilerine ilişkin bir soruyu geçiştirirken, enflasyondaki ilerlemeye dikkat çekti ve politika yapıcıların ABD işgücü piyasasındaki soğuma işaretlerine giderek daha fazla odaklandığını söyledi.

Pazartesi günü Washington D.C. Ekonomi Kulübü'nde yapılan bir röportajda Powell, "Uzun bir süre esas olarak enflasyona odaklanmak uygun oldu. Fakat şimdi enflasyon düştü ve işgücü piyasası gerçekten de soğudu. Çok daha iyi bir dengedeler ve bu da demek oluyor ki, işgücü piyasasında beklenmedik bir zayıflama görürsek, bu da bizim tepkimize neden olabilir." dedi. 

11 Temmuz'da yayınlanan hükümet verileri, tüketici fiyat endeksinin Haziran ayında tamamen düştüğünü, yıllık hızın ise %3'lük artışa yavaşladığını gösterdi. Enflasyon cephesinde yıla inişli çıkışlı bir başlangıcın ardından, 2024'te faiz indirimlerini destekleyenler için oldukça hoş bir enflasyon seviyesi oldu.

Powell, "İlk çeyrekte daha fazla ilerleme kaydedemedik" dedi. "İkinci çeyrekte aslında biraz daha ilerleme kaydettik. Şu anda üç tane daha iyi verimiz var ve bunların ortalamasını alırsanız bu oldukça iyi bir hız."ifadelerini kullandı. 

Powell, Fed'in faiz oranlarını düşürmeye başlaması için enflasyonun yüzde 2'ye kadar geri dönmesine gerek olmadığını söyledi. Yetkililerin yalnızca verilerin bu yönde gittiğinden emin olmaları gerekiyor.

Powell, "Enflasyonun yüzde 2'ye kadar düşmesini beklerseniz, muhtemelen çok uzun süre beklemişsinizdir çünkü sıkılaştırmanın hâlâ bir etkisi var ve bu da muhtemelen enflasyonu yüzde 2'nin altına çekecek. Testimiz, enflasyonun sürdürülebilir bir şekilde %2 hedefimize doğru ilerlediğine dair daha fazla güvene sahip olduğumuz yönünde sonuç veriyor. Bu güveni artıran şey daha iyi enflasyon verileridir ve son zamanlarda bunun bir kısmını alıyoruz."dedi.

Enflasyonun yavaşlayacağına dair güvenin artmasıyla yetkililer, mevcut faiz oranlarının ekonomiyi resesyona sürüklemeyeceğinden veya gereksiz iş kayıplarına yol açmayacağından emin olmaya giderek daha fazla odaklanıyor.

Powell Pazartesi günü ufukta görünen bir resesyondan pek de endişe duymadığını söyledi. Enflasyon, ekonomik bir daralma olmaksızın 2022'deki zirvesinden önemli ölçüde geriledi ve bu da pek çok ekonomistin tahminlerine meydan okuyor.

 

Powell, "Öğreneceğiniz şeylerden biri de tahminlerde alçakgönüllülüktür. Dolayısıyla bunu göz ardı etmeyeceğim ancak sert iniş senaryosunun kesinlikle en olası senaryo olmadığını söyleyebilirim." ifadelerini kullandı. 

Powell, 9 ve 10 Temmuz'da Kongre önünde iki gün boyunca ifade verirken, ekonomiye yönelik risklerin daha dengeli hale geldiğini ve Fed yetkililerinin odak noktalarını enflasyonu düşürmenin ötesine genişletmelerine olanak sağladığını söyledi. Merkez bankası başkanı Pazartesi günü bir kez daha hem istihdam piyasasında hem de genel olarak ekonomideki zayıflık işaretlerini dikkatle izlediğini söyledi.

 

Fed'in politika oluşturma organı olan FOMC, Temmuz 2023'ten bu yana federal fon oranı hedefini %5,25 ila %5,5 aralığında tutuyor. Bir sonraki toplantı 30-31 Temmuz'da yapılacak.

Powell, Pensilvanya'daki bir mitingde Cumartesi günü eski Başkan Donald Trump'a düzenlenen suikast girişimine değindi.

Powell, "Ülkemiz için gerçekten çok üzücü bir gündü" dedi. “Siyasi şiddetin toplumumuzda yeri yoktur ve bunu en güçlü ifadelerle kınıyorum. Hepimizin öyle olduğunu biliyorum. Siyasi bir mitingde bir adam öldü. Diğer iki kişi de ağır yaralandı. Yani sadece üzücü bir gün ve eski başkanın yaralarının daha ciddi olmamasından dolayı minnettar olduğumu söyleyeceğim."

Powell, Washington D.C. Ekonomi Kulübü başkanı ve özel sermaye şirketi Carlyle Group'un kurucu ortağı David Rubenstein ile röportaj yaptı.

Etiketler : , ,
İlgili Haberler