Fed Başkanı faiz indirimi beklentilerini erteledi 

Fed Başkanı faiz indirimi beklentilerini erteledi 

Fed Başkanı Jerome Powell, enflasyondaki ilerlemeden duyduğu memnuniyeti dile getirdi ancak faiz oranlarını düşürmeye başlayacak kadar kendinden emin olmadan önce daha fazlasını görmek istediğini belirtti.

A+A-

"Politikayı azaltma veya gevşetme sürecine başlamadan önce enflasyonun sürdürülebilir bir şekilde %2'ye doğru ineceğinden daha fazla emin olmak istiyoruz" dedi.

Powell enflasyonda ilerleme gördüğünü söylerken, çok erken hareket etmekten ve fiyat artışlarının aşağı yönlü seyrini tehdit etmekten çekiniyor.

Federal Rezerv Başkanı Jerome Powell Salı günü enflasyonda geçen yıl kaydedilen ilerlemeden duyduğu memnuniyeti dile getirdi ancak faiz oranlarını düşürmeye başlayacak kadar kendine güvenmeden önce daha fazlasını görmek istediğini söyledi.

Portekiz'in Sintra kentinde düzenlenen merkez bankacılığı forumunda konuşan Powell, "Enflasyonu hedefimize indirme konusunda oldukça ilerleme kaydettik" dedi.

“Son (enflasyon) okuması ve ondan önceki okuma, daha az ölçüde, enflasyonla mücadele yoluna geri döndüğümüzü gösteriyor. Politikayı azaltma veya gevşetme sürecine başlamadan önce enflasyonun sürdürülebilir bir şekilde yüzde 2'ye doğru ineceğinden daha fazla emin olmak istiyoruz" diye ekledi.

Powell, Avrupa Merkez Bankası Başkanı Christine Lagarde ve Brezilya Merkez Bankası Başkanı Roberto Campos Neto'nun da yer aldığı bir forumda konuştu. Forum ECB tarafından sunuldu ve tartışma CNBC'den Sara Eisen tarafından yönetildi.

Enflasyonun gevşeme işaretleri göstermesi ve Avrupa Merkez Bankası da dahil olmak üzere bazı merkez bankalarının yavaş yavaş faiz oranlarını düşürmeye başlaması nedeniyle piyasalar Fed'in ve küresel benzerlerinin hamlelerini yakından izlerken bu yorumlar geldi.

Fed'in ana enflasyon göstergesi olarak odaklandığı Ticaret Bakanlığı'nın kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksi Mayıs ayında 12 aylıkta %2,6 arttı. Politika yapıcılar bunun Fed'in 2026 yılına kadar %2 hedefine ulaşmasını beklemese de, bu seviye bir yıl önce yüzde 4 civarındayken istikrarlı bir şekilde düştü.

Powell enflasyonda ilerleme gördüğünü söylerken, çok erken hareket etmekten ve iki yıl önce 1980'lerin başından bu yana en yüksek hızına ulaşan fiyat artışlarının aşağı yönlü seyrini tehdit etmekten çekiniyor.

"Çok erken gidersek yaptığımız iyi işi geri alabileceğimizin gayet farkındayız" dedi. "Bunu çok geç yaparsak, toparlanmayı ve genişlemeyi gereksiz yere baltalayabiliriz."

Powell, enflasyonun düşmesi ve ekonomi ile işgücü piyasasının güçlü kalması nedeniyle, erken hareket etme risklerinin çok erken yerine çok geç hareket etme risklerinin bu yıl daha iyi dengeye geldiğini de sözlerine ekledi. Buna karşılık, Fed geçtiğimiz yılın çoğunu, faiz oranlarını çok erken düşürmenin ve enflasyonun yukarı yönlü seyrine devam etmesine izin vermenin daha büyük risk oluşturacağı endişesiyle geçirdi.

Bu yılın başlarında piyasalar, Fed'in her biri çeyrek puanlık en az altı faiz indirimi bekliyordu. O zamandan bu yana piyasa fiyatları, biri Eylül ayında, diğeri ise yıl sonundan önce olmak üzere iki indirim öngörecek şekilde ayarlandı. Ancak faizleri belirleyen Federal Açık Piyasa Komitesi üyeleri Haziran toplantısında sadece bir tanesini belirledi.

Fed'in eylül ayında faiz artırımına gidebileceğini düşünüp düşünmediği sorulduğunda Powell, "Bugün burada herhangi bir spesifik tarihte faiz indirimi yapmayacağım" yanıtını verdi.

Kendisine ayrıca siyasi iklimden endişe duyup duymadığı ve özellikle Powell'ı sert bir şekilde eleştiren Donald Trump'ın Kasım başkanlık seçimlerini kazanmasının gerekip gerekmediği soruldu.

“Buna hiç odaklanmıyorum ve bu konuşulacak bir konu değil. Gerçekten işimizi yapmaya devam ettiğimizi düşünüyorum” dedi.
Powell, Avrupa Merkez Bankası Başkanı Christine Lagarde ve Brezilya Merkez Bankası Başkanı Roberto Campos Neto'nun da yer aldığı bir forumda konuştu. Forum ECB tarafından düzenlendi. 

İlgili Haberler