FED başkanı faiz indirimi için kriteri açıkladı

FED başkanı faiz indirimi için kriteri açıkladı

New York Merkez Bankası Başkanı John Williams, faiz indirimi ile ilgili önemli açıklamalar yaptı

A+A-

New York Merkez Bankası Başkanı John Williams, Salı günü yaptığı açıklamada faiz oranlarının zaman içinde kademeli olarak düşeceğini belirtti, ancak ABD merkez bankasının para politikasını ne zaman gevşetmeye başlayacağı konusunda kesin bir tarih vermedi.

Williams, Fox Business'a verdiği röportajda, "Enflasyonun %2 hedefimize geri döndüğü ve ekonominin güçlü bir sürdürülebilir yolda ilerlediği bir senaryoda, faiz oranlarının önümüzdeki birkaç yıl içinde kademeli olarak düşmesini bekliyorum" dedi.

Fed'in Eylül ayında faiz indirimi yapıp yapmayacağı sorusuna Williams, "Politikanın kesin yolu hakkında bir tahminde bulunmayacağım" yanıtını verdi. Kararların "verilerin nasıl gelişeceğine bağlı olduğunu" vurgulayan Williams, nihai bir gevşeme için "işlerin doğru yönde ilerlediğini düşünüyorum" diye ekledi.

Williams'ın açıklamaları, politika yapıcıların Fed'in gösterge faiz oranını %5,25-%5,50 aralığında tuttuğu geçen haftaki Fed politika toplantısından bu yana kamuoyuna yaptığı ilk yorum oldu. 

Fed ayrıca, 2024 yılının ilk aylarında beklenenden daha güçlü gelen enflasyon verileri sonrasında, bu yıl beklenen faiz indirimlerini Mart ayındaki üç seviyesinden bire indiren güncellenmiş ekonomik projeksiyonlarını da açıkladı.

Williams, Fed'in "bir numaralı görevinin enflasyonu %2'ye geri getirmek olduğunu" belirtti ve merkez bankasının enflasyonun %3 seviyesinde kalmasını tolere edeceği fikrini reddetti.

Son dönemde açıklanan bazı verilerin istihdam piyasasındaki güçlü kazanımları abartıyor olabileceği yönündeki tartışmalara da değinen Williams, genel olarak verilerin "hala çok güçlü bir işgücü piyasasına sahip olduğumuzu ve işe alımlarda bir miktar yavaşlama gördüğümüzü" gösterdiğini söyledi. Ancak istihdam verilerinin bazı bölümlerinin "abartılmış" olabileceğini kabul etti ve bunu doğrulamanın zaman alacağını belirtti.

 

İlgili Haberler