Fed Başkanı'dan faiz indirimine günler kala dikkat çeken açıklama

Fed Başkanı'dan faiz indirimine günler kala dikkat çeken açıklama

Fed Başkanı Daly işgücü piyasasını sağlıklı tutmak için faiz indirimine ihtiyaç olduğunu söyledi.

A+A-

San Francisco Fed Başkanı Mary Daly Çarşamba günü yaptığı açıklamada, Fed'in işgücü piyasasını sağlıklı tutmak için faiz oranlarını düşürmesi gerektiğini, ancak bunun ne kadar olacağını belirlemenin artık gelen ekonomik verilere bağlı olduğunu söyledi.

Daly Reuters'a verdiği mülakatta, “Enflasyon düştükçe, yavaşlayan bir ekonomide yükselen bir reel faiz oranımız var; bu aşırı sıkılaşmanın temel bir reçetesidir” dedi.

Daly, işgücü piyasasının sağlığının sürdürülmesi ve korunması gerektiğini ve politikanın aşırı sıkı olması durumunda işgücü piyasasında ek yavaşlama olabileceğini ve bence bunun hoş karşılanmayacağını söyledi.

Ancak şu ana kadar işgücü piyasasının yumuşadığını ancak hala sağlıklı olduğunu söyledi.

Daly ve meslektaşlarının 17-18 Eylül'de yapılacak olan politika toplantısında faiz oranlarını düşürmeleri bekleniyor. Fed, 2022 ve 2023 yıllarında borçlanma maliyetlerini hızla artırdı ve enflasyonu düşürmek için politika faizini bir yıldan uzun bir süredir %5,25-%5,50 aralığında tutuyor.

Çoğu analist Fed'in Eylül toplantısında çeyrek puanlık bir faiz indirimine bağlı kalmasını beklerken, analistler Cuma günü açıklanacak olan ABD Çalışma Bakanlığı'nın Ağustos ayı aylık istihdam raporunu, Fed'in daha büyük bir tepkisini tetikleyebilecek daha fazla istihdam piyasası yumuşamasına dair herhangi bir işaret için merakla bekliyor.

Çarşamba günü erken saatlerde finansal piyasalar, hükümet verilerinin Temmuz ayında ABD'deki açık işlerin son üç buçuk yılın en düşük seviyesine gerilediğini ve işgücü piyasası sıkılığının bir ölçütü olan açık işlerin iş arayanlara oranının şu anda pandemi öncesi ortalamanın altında olduğunu göstermesinin ardından bu ay yarım puanlık bir faiz indirimine ilişkin bahisleri artırdı.

Ancak Daly'ye göre rapor, dengede olan ancak zayıf olmayan bir işgücü piyasasını gösteriyor.

Daly, “Bocaladığına dair kanıt bulmak bile zor” dedi.

Ücretler enflasyondan daha hızlı artıyor ve işçiler hala iş bulabiliyor. İşletmeler Daly'ye işe alımlarda “tutumlu” davrandıklarını söylerken, işten çıkarmanın da ön planda olmadığını söyledi.

Fed'in “agresif” hamlelerini, görünümün kesin olduğu zamanlar için sakladığını söyledi - örneğin, Fed'in faizleri sıfıra yakın bir seviyeye düşürme kararını tetikleyen 2020 pandemi kapanışları.

Daly, mevcut görünümün daha az kesin olduğunu söyledi ve ziyaret ettiği topluluklardaki insanlarla konuştuğunda, hala enflasyonu bir numaralı endişeleri olarak adlandırdıklarını ekledi.

“Fiyat istikrarına sahip değiliz” diyen Daly, "Enflasyon hala Fed'in %2'lik hedefinin üzerinde seyrederken, “enflasyon üzerinde aşağı yönlü baskı oluşturmaya devam etmeliyiz” dedi.

Ne kadar büyük bir faiz indirimine ihtiyaç duyulduğuna gelince, “Henüz bilmiyoruz, değil mi?” diyen Daly, “İşgücü piyasası raporumuz var, TÜFE raporumuz var, tüm iletişim bilgilerimiz var - tüm bu bilgileri toplamanın ortasındayım”.

Daly, verileri personeli ve politika yapıcı meslektaşlarıyla da tartışması gerekeceğini sözlerine ekledi ve “En iyi kararı vermek için yapılması gereken tüm çalışmaları yapmak üzere daha fazla zaman istiyorum.” dedi.

Fed'in işgücü piyasasını genişlemeye devam edeceği beklentisiyle şu anda olduğu yerde tutması gerektiğini belirten Daly, “Eğer insanlar yüksek enflasyon dönemindeki kayıplarının bir kısmını geri kazanacaksa ve ayrıca bu noktaya ulaşacaksak ve insanlar geriye dönüp bakıp ‘Tamam, ekonomiyi bozmadan enflasyonu nazikçe düşürdük’ diyecekse. Hedefimiz bu.” şeklinde konuştu.

Etiketler : , ,
İlgili Haberler