Fed enflasyondaki düşüşe rağmen tek faiz indiriminde ısrarlı

Fed enflasyondaki düşüşe rağmen tek faiz indiriminde ısrarlı

Fed faizleri değiştirmedi, enflasyondaki ilerlemeye rağmen 2024'te sadece bir indirim öngörüyor.

A+A-

Fed Çarşamba günü faiz oranlarını sabit tuttu ve politika yapıcılar önümüzdeki yıllarda ana boyutlarında neredeyse hiç değişmeyen bir ekonomiye ilişkin görüşlerini çizerken faiz indirimlerinin başlangıcını belki de Aralık ayına kadar erteledi.

Büyüme ve işsizliğin ABD Merkez Bankası'nın uzun vadede sürdürülebilir olarak gördüğünden daha iyi seviyelerde seyretmesi nedeniyle Fed Başkanı Jerome Powell, politika yapıcıların, ekonomi fiyat baskılarında daha ikna edici bir düşüş ya da işsizlik oranında bir sıçrama yoluyla başka bir şeye ihtiyaç duyulduğuna dair net bir sinyal gönderene kadar faiz oranlarını olduğu yerde bırakmaktan memnun olduklarını söyledi.

Powell iki günlük politika toplantısının ardından düzenlediği basın toplantısında enflasyonun şimdiye kadar ekonomiye büyük bir darbe vurmadan düştüğünü belirtti ve bunun devam edemeyeceğini düşünmek için bir neden olmadığını söyledi.

Powell, "İyi ve güçlü bir işgücü piyasamız var. Fiyat istikrarı hedefine doğru ilerleme kaydettiğimizi düşünüyoruz. Soruyoruz... Politika duruşumuz doğru mu? Ve evet, doğru olduğunu düşünüyoruz." dedi.

Sonuç olarak Fed, enflasyonda %2'lik hedefine doğru yavaş bir düşüş beklentisini kabul ederken, merkez bankasının tercih ettiği enflasyon ölçütü olan kişisel tüketim harcamaları (PCE) fiyat endeksi bu yılın sonunda mevcut seviyesinden neredeyse hiç değişmedi ve faiz indirimlerinin sayısı tek bir çeyrek puanlık düşüşle sınırlı kaldı.
Bu faiz indirimlerinin önümüzdeki yıl hız kazanması öngörülürken Powell zamanlama konusunda ertelemede bulundu.

Powell, "Gerçekten de önemli olan sadece enflasyon rakamları olmayacak. Verilerin bütünü, işgücü piyasasında neler olduğu, risk dengesinde neler olduğu, tahminlerde neler olduğu, büyümede neler olduğu olacak. Bunların hepsine bakıyorsunuz." dedi.

Politika açıklamasının ve güncellenmiş projeksiyonların yayınlanmasından saatler önce yayınlanan enflasyon verileri, tüketici fiyat endeksinin (TÜFE) Mayıs ayında aylık bazda hiç artmadığını gösterdi ve bazı analistlerin en son projeksiyonların zaten "bayat" olduğunu iddia etmesine neden oldu.

Evercore ISI Başkan Yardımcısı Krishna Guha, Powell'ın enflasyon projeksiyonlarını "biraz muhafazakâr" olarak nitelendirmesinin, Fed başkanının enflasyonun zayıflamaya devam etmesi halinde "Eylül ayında bir indirime kapıyı çok açık tuttuğuna" işaret ettiğini söyledi.

Fed'in gösterge faiz oranına bağlı kontratlardaki yatırımcılar, merkez bankasının Eylül ve Aralık aylarında çeyrek puanlık indirimleri onaylayacağı yönündeki bahislerini büyük ölçüde korudu.

Powell, faiz patikasına ilişkin kararın birçok politika yapıcı için "yakın bir görüşme" olduğunu ve Fed'in bir dereceye kadar, 2025'e beklenen ek bir indirimi yaparak bu yıl faiz indirimlerine daha erken başlamayı düşündüğünü söyledi.

Mevcut projeksiyonlara göre, yaklaşan enflasyon veya istihdam verilerinde bir sürpriz olmaması durumunda, indirimler muhtemelen Aralık ayına kadar başlamayacak ve Fed'in kararını 5 Kasım ABD başkanlık seçim döngüsünün dışına taşıyacak.

Etiketler : , ,
İlgili Haberler