Fed Eylül'de faiz indirimlerine kapıyı aralık bıraktı

Fed Eylül'de faiz indirimlerine kapıyı aralık bıraktı

Fed Başkanı Jerome Powell Kongre'ye ABD ekonomisinin artık aşırı ısınmadığını söyledi ve Eylül'de olası bir faiz indirimlerine kapıyı aralık bıraktı.

A+A-

Fed Başkanı Jerome Powell, Kongre'de yaptığı konuşmada, ABD'nin artık pandemi dönemindeki aşırı uçlarından soğuyan ve birçok yönden pandemi öncesi haline geri dönen bir istihdam piyasasıyla "aşırı ısınmış bir ekonomi"den uzaklaşıldığını söyledi.
Powell Salı günü Senato Bankacılık Komitesi'ne verdiği demeçte, "Artık iki taraflı risklerle karşı karşıya olduğumuzun farkındayız" dedi ve artık yalnızca enflasyona odaklanamayacağını söyledi. Powell, "İşgücü piyasası tamamen yeniden dengeye kavuşmuş görünüyor."

Powell milletvekillerine, faiz oranları konusunda gelecekteki herhangi bir eylemin zamanlaması hakkında herhangi bir sinyal göndermek istemediğini söyledi; bu, başkanın son zamanlarda dikkatleri ekonomik verilerin gelişimine - ve Fed'in buna yanıt olarak yapabileceği olası seçimlere - ve hangi takvimde ne olabileceğine dair kesin rehberliğe daha az odaklanma çabalarıyla tutarlı bir duruş.
Yine de, ufukta 5 Kasım'da yapılacak başkanlık seçimleri ve öncesinde sadece iki Fed toplantısı varken, Powell'a Demokratlar tarafından faizlerin yakın zamanda düşürülmemesinin istihdam piyasası üzerindeki riskleri, Cumhuriyetçiler tarafından ise Merkez Bankası'nın %2'lik hedefinin üzerinde kalan enflasyonun hane halkına vereceği zarar soruldu.
Kuzey Dakota Cumhuriyetçi Senatörü Kevin Cramer, Powell'a "5 Kasım'dan önce faizleri düşürmeye yönelik herhangi bir hareket kötü bir algı olur" dedi ve merkez bankasının bağımsızlığına destek sözü verdi.
Analistler, Powell'ın bu konudaki görüşlerinin en azından Eylül ayında bir faiz indirimine açık kapı bıraktığını söyledi. New York'taki Natixis'in ABD baş ekonomisti Christopher Hodge, "Vurgusu biraz Fed'in yetki alanındaki risklerin dengelenmesine doğru kaydı" dedi ve şöyle devam etti:
"Fed'in işgücü piyasasındaki zayıflığın önüne geçmesi gerekiyor... Görünüşe göre Eylül ayında bir pivot için temel atılıyor."
Powell'ın Senato'daki altı aylık oturumunu, Çarşamba günü Temsilciler Meclisi'nde yapılacak oturum izleyecek. Powell'ın açılış konuşması ekonomi ve para politikasının gözden geçirilmesine odaklanırken, senatörlerden gelen sorular konut maliyetlerine ve daha da önemlisi Fed'in kendi içinde tartıştığı banka düzenlemelerinde önerilen değişikliklere odaklandı.


Etiketler : , ,
İlgili Haberler