Fed faiz artışlarına ara vermeye hazırlanıyor

Fed faiz artışlarına ara vermeye hazırlanıyor

Fed politika yapıcıları, dirençli bir ABD ekonomisi ve süregelen enflasyonla karşı karşıya olsalar da, 15 ay önce başlayan faiz artırım kampanyasına ilk molalarını vermek üzere.

A+A-

Federal Açık Piyasa Komitesi'nin Çarşamba günü gösterge borç verme faiz oranını %5-%5,25 aralığında tutması ve geçen yılın Mart ayına kadar art arda yapılan 10 artışın ardından ilk kez faiz artırımına gitmemesi bekleniyor. Yetkililerin çabaları ABD ekonomisindeki fiyat baskılarını azaltmaya yardımcı olsa da, enflasyon hedeflerinin oldukça üzerinde seyretmeye devam ediyor.

Yatırımcıların odağında Fed'in üç ayda bir yayınladığı Ekonomik Tahminler Özeti'nde yer alan ve 2023 sonunda gösterge faiz oranını %5,1 olarak göstermesi beklenen nokta grafiği olacak.

Buna karşılık, piyasalar Temmuz ayında çeyrek puanlık bir artış ve ardından Aralık ayında benzer büyüklükte bir kesinti olasılığını fiyatlıyor ve bazı Fed politika yapıcıları, artış döngüsündeki bir duraklamanın son artış olarak görülmemesi gerektiğini vurguladı.

Toplantının ardından bir basın toplantısı düzenleyecek olan Fed Başkanı Jerome Powell, hem geçmiş hamlelerin hem de son bankacılık iflaslarının kredi koşulları ve ekonomi üzerindeki etkisini değerlendirmek için faiz artırımına ara verilmesinden yana olduğunu belirtti. Powell'ın yorumları, komitenin gelecek ayki toplantısında planlarına dair ipuçları vermesi açısından dikkatle izlenecek.

Fed yetkilileri Salı günü para politikası görüşmelerine başladıklarında ellerinde yeni tüketici fiyat endeksi verileri olacak. Merkez bankacıları %2 hedefi için ayrı bir enflasyon ölçütü hedeflerken, yakından izlenen TÜFE raporunun altta yatan fiyat baskılarının hala güçlü olduğunu göstermesi bekleniyor.

Volatil gıda ve enerji fiyatlarını içermeyen çekirdek göstergenin bir önceki aya göre %0,4 arttığı görülmektedir. Bu, çekirdek enflasyonun bu kadar ya da daha fazla arttığı üst üste altıncı ay olacak ve faiz oranlarının neden daha uzun süre yüksek kalabileceğini açıklamaya yardımcı olacaktır.

Bu büyüklükteki aylık ilerlemeler, enflasyonun temelinin hızla soğumasını zorlaştırdı. Çekirdek TÜFE'nin yıllık bazda %5,2 ile Kasım 2021'den bu yana en yavaş artışı göstermesi bekleniyor. Genel TÜFE'nin ise %4,1'e gerilemesi öngörülüyor. Hala rahatsız edici derecede yüksek olsa da, kademeli olarak ılımlılaşan enflasyon merkez bankasının duraklaması için bir miktar alan sağlıyor.

Çarşamba günü açıklanacak bir raporun üretici düzeyinde enflasyonun daha da düştüğünü göstermesi beklenirken, mal maliyetlerinin gerilemeye devam etmesi nedeniyle çekirdek göstergenin iki yıldan uzun bir sürenin en yavaş yıllık hızında arttığı görülüyor.

Mayıs ayı perakende satışları önümüzdeki hafta ABD'nin en önemli ekonomik verilerini oluşturacak. Satın alımların değeri, mallara yönelik daha yumuşak tüketici talebiyle tutarlı olarak, muhtemelen ay boyunca çok az değişti.

Daha kuzeyde, Kanada'nın sıkı konut arzı, canlanan emlak piyasasının faiz artışlarının yeniden başlamasına yardımcı olmasının ardından odak noktası olacak. Perşembe günü açıklanacak veriler, konut başlangıçlarının Mayıs ayında düşmeye devam edip etmediğini, rekor göçün ortasında potansiyel ev arzını aşındırıp aşındırmadığını ve mevcut ev satışlarının da yükselmeye devam edip etmediğini gösterecek.

Dünyanın diğer yerlerinde, Avrupa Merkez Bankası'nın faiz oranlarını artırmaya devam etmesi muhtemel, Japonya Merkez Bankası beklemede kalabilir ve Çinli para yetkilileri şimdilik teşvik eklemekten kaçınabilir.

Geçen hafta yaşananlar için buraya tıklayın ve aşağıda küresel ekonomide neler olacağına dair özetimizi bulabilirsiniz.

Avrupa, Orta Doğu, Afrika

Fed kararının ertesi günü ECB yetkililerinin ABD'li meslektaşlarından ayrışarak faiz artırımlarına devam edeceklerine neredeyse kesin gözüyle bakılıyor. Ekonomistler art arda ikinci bir çeyrek puanlık artış bekliyor. Temmuz ayında da yeni bir faiz artırımına gidileceği konuşulurken, gözler yeni çeyrek dönem tahminlerinin detaylarına ve Eylül ayında yeni bir faiz artırımına gidilebileceğine dair ipuçlarına çevrilecek.

Bunun yanı sıra, Mayıs ayında Euro bölgesi enflasyonuna ilişkin nihai değerlendirme, ECB'nin profesyonel tahminler anketi ile birlikte Cuma günü yayınlanacak ve ekonomi dünyasının merkez bankasının görünümüne ilişkin ortak görüşünü ortaya koyacak.

İskandinav bölgesinde, Danimarka enflasyonu Pazartesi günü açıklanacak ve haftanın ilerleyen günlerinde, para yetkilileri ECB'nin faiz kararını genellikle yaptıkları gibi kendi faiz artırımlarıyla takip edebilirler.

Bu arada, Norveç'teki aylık büyüme verileri ile İsveç'teki enflasyon ve tüketici beklentileri verileri, halen sıkılaştırma modunda olan bu ülkelerdeki merkez bankaları için bilgilendirici olacaktır.

Daha doğuda, Ukrayna Merkez Bankası, savaştan zarar gören ekonomisinin daha önce tahmin edilenden daha hızlı iyileştiği bir dönemde kilit faiz kararını açıklayacak.

Afrika genelindeki merkez bankaları da önümüzdeki hafta kararlarını açıklayacak:

Salı günü, Uganda Merkez Bankası'nın para politikası kurulu, enflasyonun Mayıs ayında keskin bir yavaşlama göstererek %6,2'ye gerilemesinin ardından üst üste üçüncü toplantıda da kilit faiz oranını değiştirmeyecek.
Ertesi gün Namibyalı yetkililer, komşu Güney Afrika'nın faiz oranlarını 50 baz puan artırmasının ardından rand ile para birimi sabitini korumak için muhtemelen borçlanma maliyetlerini artıracak.
Botsvana ve Mauritius merkez bankalarının da Perşembe günü faiz oranlarını sabit tutması beklenirken, enflasyonun hedeflerine doğru yavaşlamaya devam edeceği öngörülüyor.
Perşembe günü ayrıca mali duyurular için de önemli bir gün. Kenya, Tanzanya, Uganda, Ruanda ve Burundi kuraklık, pandemi ve Rusya'nın Ukrayna savaşı gibi şokların ardından toparlanmayı desteklemek için harcamaları artırması beklenen bütçelerini açıklayacak.

Suudi Arabistan'da Perşembe günü açıklanacak veriler enflasyonun Mayıs ayında sabit kaldığını ve muhtemelen Nisan ayında görülen %2,7'ye yakın seyredeceğini gösterecek. Krallık ekonomisi, büyük ölçüde petrol fiyatlarında düşüşe neden olan küresel zayıflık nedeniyle son üç çeyrekte yavaşladı.

Aynı gün, yatırımcılar İsrail enflasyonunun Mayıs ayında hızlanıp hızlanmadığını ve şekelin zayıflayıp zayıflamadığını izleyecek. Para birimi, Başbakan Benjamin Netanyahu'nun yargıyı elden geçirme planına ilişkin endişelerin artması üzerine geçen ay dolar karşısında %2,7 değer kaybetti.

Etiketler : , ,
İlgili Haberler