Fed faiz indirimine başladı: Gevşeme hızı nasıl olacak?

Fed faiz indirimine başladı: Gevşeme hızı nasıl olacak?

Fed yetkilileri, istihdam üzerindeki risklerin faiz indirimini gerektirdiğini söylerken, tartışma gevşeme hızına kayıyor.

A+A-

ABD Merkez Bankası politika yapıcıları Pazartesi günü yaptıkları açıklamada, geçen hafta yaptıkları yarım puanlık büyük faiz indiriminin, enflasyonun Fed'in hedef oranına doğru ilerlediği ve işsizliğin istikrarlı fiyatlarla tutarlı seviyeye yakın olduğu, ekonomide ortaya çıkan ve sağlıklı bir denge olarak gördükleri durumu sürdürmeye çalışmak anlamına geldiğini söylediler.

Bu sabah yaptıkları açıklamalarda üç Fed başkanı, maliyet baskılarının azaldığı ve istihdam piyasasına yönelik risklerin arttığı bir dönemde mevcut politikanın ekonomi üzerinde çok fazla baskı oluşturduğunun kabulü olarak geçen haftaki faiz indirimini desteklediklerini söylediler.

Hem enflasyon hem de işsizlik seviyeleri Fed'in hedeflerine yakın, ancak "faizler yıllardır en yüksek seviyede. Chicago Fed Başkanı Austan Goolsbee Pazartesi günü yaptığı açıklamada "Ekonomiyi soğutmak istediğinizde faizleri bu şekilde tutmak mantıklıdır, işlerin olduğu yerde kalmasını istediğinizde değil" dedi.

Temmuz ayı itibariyle %5 olan PCE'nin yavaşlamaya devam etmesi bekleniyor ki bu da Fed'in Kasım toplantısında yarım puanlık bir indirime mi gideceği yoksa çeyrek puanlık bir indirime mi gideceği tartışmalarının ana noktasını oluşturuyor.

Ağustos ayına ilişkin PCE verileri Cuma günü açıklanacak. Ağustos ayı itibariyle mevcut %4,2'lik işsizlik oranı, Fed politika yapıcılarının medyan olarak istikrarlı enflasyonla tutarlı gördükleri seviyede bulunuyor.

Atlanta Fed Başkanı Raphael Bostic, ekonominin her iki temel istatistik için de beklediğinden daha hızlı bir şekilde "normal" seviyesine yaklaştığını ve para politikasının da mevcut sıkı kredi duruşundan uyum sağlaması gerektiğini düşündüğünü söyledi.

Geçen hafta yapılan yarım puanlık indirimin bu süreci başlatmak için uygun bir yol olduğunu, ancak Fed'in borçlanma maliyetlerinin ne kadar hızlı düşmesi gerektiğine dair "sağlam" bir tartışma ortamında faizleri düşürmek için "çılgınca" bir hamle yapmasına gerek olmadığını söyledi.

Avrupa Ekonomi ve Finans Merkezi'ne yaptığı açıklamada bu yıl faiz politikasına oy verenlerden biri olan Bostic, "Enflasyondaki ilerleme ve işgücü piyasasındaki soğuma yaz başında hayal ettiğimden çok daha hızlı bir şekilde ortaya çıktı" dedi ve ekledi: "Şu anda, para politikasını birkaç ay önce bile uygun olacağını düşündüğümden daha erken normalleştirmeyi öngörüyorum."

Minneapolis Fed Başkanı Neel Kashkari bu sabah yayınlanan açıklamalarında ve CNBC'ye yaptığı yorumlarda yarım puanlık indirimin uygun olduğunu kabul ettiğini, ancak çeyrek puanlık bir indirimi de destekleyebileceğini söyledi. Kashkari, her şeye rağmen, yıl sonuna kadar iki çeyrek puanlık indirimin daha gerekli olduğunu düşündüğünü çünkü "risk dengesinin daha yüksek enflasyondan işgücü piyasasının daha da zayıflaması riskine doğru kaydığını" söyledi. 

Etiketler : , ,
İlgili Haberler