Fed faiz indirimine hazırlanırken hisseler yükseldi, dolar düştü

Fed faiz indirimine hazırlanırken hisseler yükseldi, dolar düştü

Fed tutanaklarının politika yapıcıların ABD faiz oranlarını düşürmeye başlamaya hazır olduğunu göstermesiyle Perşembe günü Asya hisseleri yükselirken dolar, sterlin ve euro karşısında bir yılın en düşük seviyelerine geriledi.

A+A-

Fed'in yayınladığı tutanaklar eylülde faiz indirimine kapı araladı. Tutanaklarda, “büyük çoğunluğun” verilerin beklendiği gibi gelmesi halinde Eylül ayında bir indirimin uygun olacağını düşündüğü belirtildi ve bunun üzerine ABD hisse senetleri yükseldi, tahviller ralli yaptı ve dolar düştü.

MSCI'nın Japonya dışındaki Asya-Pasifik hisselerinin en geniş endeksi erken ticarette %0,2 arttı ve Japonya'nın Nikkei endeksi %1 yükseldi. Hong Kong'un Hang Seng endeksi açıldığında %0,7 yükseldi.

Euro 1,1151$'da durdu ve geçen yılın ortasından bu yana en yüksek seviyesi olan 1,1173$'a kadar yükseldi, 1,1139$'daki grafik direncinin üzerinde ve 1,1276$ civarında 2022'nin en yüksek seviyesine giden yol açık. 

Avustralya Merkez Bankası'nın döviz stratejisi başkanı Ray Attrill, “(Fed) tutanaklarından gelen kesin sinyal, ABD dolarındaki son düşüşün katalizörü oldu” dedi ve sözlerini şöyle sürdürdü:

“Kablodaki 1,30 doların üzerindeki kırılma sürdürülebilir görünüyor ve benzer şekilde euro için de önümüzdeki haftalarda potansiyel olarak 1,10-1,15 dolar aralığından bahsediyoruz”

Dolardaki zayıflığın kontrolünün 6 Eylül'deki ABD istihdam verilerinden, hatta bugün açıklanacak olan satın alma yöneticileri endeksi (PMI) verilerinden gelebileceğini, bu verilerin faiz indirimlerine ilişkin piyasa bahislerini yanıltabileceğini ya da Avrupa'da euro üzerinde baskı yaratan bir yumuşama gösterebileceğini söyledi.
Japonya'nın öncü imalat satın alma yöneticileri endeksi (PMI) anketi, faaliyetlerin az da olsa daraldığını ve hizmetlerin genişlediğini gösterdi.

Vadeli faiz oranı piyasaları önümüzdeki ay ABD'de 25 baz puanlık bir faiz indirimini tamamen fiyatladı, 1/3 ihtimalle 50 baz puanlık bir indirim ve Temmuz 2025'e kadar 200 baz puandan fazla indirim olacak.

Hazine tahvilleri, Fed tutanakları ve geçtiğimiz yıl ABD'de işe alım rakamlarında -beklenmesine rağmen- aşağı yönlü büyük bir ön revizyon üzerine bir gecede yükseldi.

Perşembe günü Asya'da on yıllık getiriler %3,81 ve iki yıllık getiriler %3,94 seviyesinde sabit kaldı.

ABD ve Avrupa hisse senedi vadeli işlemleri genel olarak yatay seyrederken emtia piyasaları temkinli bir seyir izledi.

Brent ham petrolü Ağustos ayı boyunca yaklaşık %6 düşüşle varil başına 76,04 dolara geriledi ve ABD ham petrol stoklarındaki artış ve Çin'deki zayıflayan talep görünümünün karamsarlığı artırmasıyla yılın en düşük seviyelerini test etmeye yaklaştı.

Singapur'daki Vantage Point Asset Management'ın CIO'su Nick Ferres, “Yumuşak inişler kural değil istisnadır ve ilk faiz indirimini takip eden ilk 200 gün hisse senetleri için zorlayıcı olma eğilimindedir, çünkü kötüleşen bir büyüme ve kar ortamına işaret eder” dedi.

Zayıf dolar, altını ons başına 2.500 doların üzerinde tuttu. Avustralyalı madenci Whitehaven Coal'ın hisseleri , Queensland'deki Blackwater madeninin 1 milyar dolarlık hissesini Japon çelik üreticilerine sattığını açıklamasının ardından %8 yükseldi.

Güney Kore Merkez Bankası beklendiği gibi faiz oranlarını sabit bıraktı, ancak büyüme ve enflasyon tahminlerini düşürerek indirimler için zemin hazırlıyor.

Etiketler : , ,
İlgili Haberler