Fed indirimlerine saatler kala ABD ekonomisinin sağlığı piyasaya yön verebilir

Fed indirimlerine saatler kala ABD ekonomisinin sağlığı piyasaya yön verebilir

Fed indirimleri yaklaşırken, ABD ekonomisinin sağlığı piyasaların yönünü belirleyebilir.

A+A-

ABD Merkez Bankası'nın faiz indirim döngüsünü başlatmasının ardından hisse senetleri, tahviller ve doların nasıl bir performans göstereceği pek çok faktöre bağlı olabilir. Bunlardan biri de ABD ekonomisinin sağlığı.

Fed'in borçlanma maliyetlerini yaklaşık yirmi yılın en yüksek seviyesine çıkardıktan sonra Çarşamba günü bir dizi faiz indirimine başlaması bekleniyor. LSEG verilerine göre, piyasalar 2025 yılı sonuna kadar yaklaşık 250 baz puanlık bir gevşemeyi fiyatlıyor.

Yatırımcılar için kilit soru, Fed'in olası bir ekonomik yavaşlamayı önlemek için faizleri zamanında düşürüp düşürmeyeceği olabilir.

S&P 500 Evercore ISI'nin 1970'e kadar uzanan verilerine göre, eğer ekonomi resesyondaysa, faiz indirim döngüsünün ilk indirimini takip eden altı ayda ortalama %4 düşüş gösterdi. Bu oran, Fed'in resesyonda olmadığı bir dönemde faiz indirimine gittiği S&P 500'ün %14'lük kazancıyla kıyaslanıyor. Endeks 2024 yılında %18 artış gösterdi.

Truist Advisory Services eş yatırım müdürü Keith Lerner, “Ekonomi resesyona giriyorsa, faiz indirimleri şirket karlarındaki düşüşü ve yüksek belirsizlik ve güven eksikliğini telafi etmek için yeterli bir destek değil” dedi.

Yatırımcılar ABD devlet tahvillerinin güvenliğini aradıklarından, resesyonlar sırasında hazine tahvilleri daha iyi performans gösterdi. Bu arada dolar, gerileme dönemlerinde daha az yükselme eğiliminde, ancak performansı ABD ekonomisinin diğerlerine kıyasla nasıl bir performans gösterdiğine bağlı olabilir.

Ulusal Ekonomik Araştırmalar Bürosu tarafından resesyonlar tipik olarak geriye dönük olarak adlandırılır ve şimdilik ekonomistler ABD'nin şu anda bir resesyon yaşadığına dair çok az kanıt görüyor.

Bu koşullar, devam etmesi halinde ABD hisse senetlerindeki ralli için iyiye işaret.

Capital Economics kıdemli piyasa analisti James Reilly bir raporunda, “Önceki gevşeme döngülerine dayanarak, agresif faiz indirimleri ve resesyon beklentimiz ABD hisse senetlerinin güçlü getirileriyle tutarlı olacaktır” dedi.
Yine de, ekonomiye ilişkin endişeler son haftalarda varlık fiyatlarını sarstı.

ABD işgücü piyasasındaki zayıflık S&P 500'deki keskin dalgalanmalara yol açarken, küresel büyüme endişeleri düşen emtia fiyatlarına yansıdı ve Brent ham petrolü 2021'in sonlarından bu yana en düşük seviyesine yakın işlem gördü.

Büyümenin sadece uzun vadeli trendine geri mi döndüğü yoksa daha ciddi bir yavaşlama belirtileri mi gösterdiği konusundaki belirsizlik, son günlerde Çarşamba günü 25 veya 50 baz puanlık bir indirim fiyatlaması arasında gidip gelen vadeli işlem piyasalarına da yansıyor.
Ekonominin durumu, uzun vadede hisse senedi performansını ölçmek isteyen yatırımcılar için de önemli. Carson Group'un baş piyasa stratejisti Ryan Detrick tarafından yapılan bir araştırmaya göre S&P 500, resesyon sırasında gerçekleşen ilk indirimden bir yıl sonra ortalama yaklaşık %12 değer kaybetti.

Son 10 gevşeme döngüsünü inceleyen verilere göre, bu durum, indirimlerin politikayı “normalleştirmek” için yapıldığı, resesyon olmayan bir dönemde gelen indirimlerin ardından ortalama %13'lük bir kazançla karşılaştırılıyor.

State Street Global Advisors'ın baş yatırım stratejisti Michael Arone, “Her şeyin kilit noktası ekonominin resesyondan kaçınmasıdır” dedi.

Evercore'un verilerine göre S&P 500, bir döngünün ilk faiz indiriminden bir yıl sonra %6,6 yükseldi- 1970'ten bu yana yıllık ortalamasından yaklaşık bir puan daha az.

Evercore'a göre, S&P 500 sektörleri arasında en iyi ortalama performansa sahip olanlar, faiz indiriminden bir yıl sonra yaklaşık %14 yükselen temel tüketim malları ve isteğe bağlı tüketim malları olurken, sağlık hizmetleri yaklaşık %12, teknoloji ise yaklaşık %8 değer kazandı.

Ekonomik toparlanma işaretlerine karşı oldukça hassas olarak görülen küçük sermayeli şirketler de daha iyi performans gösterdi.

Etiketler : , ,
İlgili Haberler