FED yarın neden bir daha faiz artıracak
Bugün toplanan FED'in, bankacılık krizine rağmen yarın bu yılın ikinci faiz artışını gerçekleştirmesi bekleniyor. Peki neden?
ABD Merkez Bankası (FED), ülkenin tarihindeki ikinci en büyük banka iflası olan First Republic Bank'ın çöküşünün ardından bu yıl ikinci kez faiz oranlarını artırmaya hazırlanıyor.
First Republic de Silicon Valley Bank ve Signature Bank gibi, Merkez Bankası'nın bir yıllık faiz artırımı politikasının bir sonucu olarak kepenkleri kapattı. Faizler yükseldikçe, bankaların yaptığı yatırımlar -özellikle uzun vadeli tahvillerde- değer kaybetti ve milyarlarca dolarlık gerçekleşmemiş zararla karşı karşıya kaldı.
Peki böylesine bir sonuç da ortada varken bugün toplanan ve iki günlük toplantının ardından yarın faizleri artırması beklenen FED bu kararında neden ısrarcı? İşte önemli nedenler...
1) Piyasalar zaten faiz artışını fiyatladı: Case Western Reserve Üniversitesi Weatherhead İşletme Fakültesi'nden ekonomi profesörü Jonathan Ernest, piyasalar faiz artışını beklediğinde Fed'in faiz oranlarını yükseltmesinin daha kolay olacağını söylüyor.
2) Fed 'stop-and-go' şekilnde faiz artışından kaçınmak istiyor: FED, enflasyonu düşürmek için faiz oranlarını artırıyor. Bunu yapmak için ekonominin belirli kısımlarını kasıtlı olarak yavaşlatarak bankaların ve tüketicilerin borç para bulmasını daha pahalı hale getirmesi gerekiyor.
3) Hizmet fiyatları mal fiyatları kadar kolay düşmüyor: Tüketici Fiyat Endeksi'ne göre hizmet fiyatları yıllık bazda %7,1 artarken, mal ve hizmetlerin genel fiyatları yıllık bazda %5 arttı. Hizmet fiyatlarının düşürülmesi FED için daha zor çünkü bu fiyatlar genellikle yıllık %5,1 artan ücretlere bağlı.
4) Fed, sistemik bir bankacılık krizi konusunda endişeli değil: Fed, son banka iflaslarını sistemik bir sorun olarak görmüş olsaydı, faiz oranlarını tekrar artırmayı yeniden düşünürdü. Ancak şu ana kadar Fed yetkilileri böyle bir endişeyi dile getirmedi.(cnn.com)