Fed yetkilileri enflasyonda düşüş konusunda daha fazla emin olmak istiyor 

Fed yetkilileri enflasyonda düşüş konusunda daha fazla emin olmak istiyor 

Fed'in geçen ay yapılan toplantısına dair tutanaklar bugün yayınlandı. Fed yetkililerinin faiz indirimi konusunda temkinli olduğu gözlendi. 

A+A-

Çarşamba günü yayınlanan tutanaklar, Fed yetkililerinin Haziran toplantısında enflasyonun doğru yönde ilerlediğini ancak faiz oranlarını düşürmeleri için yeterince hızlı olmadığını belirtti.

Toplantı özetinde, "Katılımcılar, enflasyonun sürdürülebilir bir şekilde yüzde 2'ye doğru ilerleyeceğine dair kendilerine daha fazla güven vermek için ek olumlu verilere ihtiyaç olduğunu doğruladılar" denildi.

Tutanaklar, tartışmaya katılan 19 merkez bankacısının fikir ayrılıklarını yansıtmasına ve hatta bazılarının gerekirse faiz oranlarını artırma eğiliminde olduğunu göstermesine rağmen, toplantı Federal Açık Piyasa Komitesi seçmenlerinin faiz oranlarını sabit tutmasıyla sonuçlandı.

Fed, 2021'in başlarından bu yana üzerinde olduğu seviye olan %2 yıllık enflasyonu hedefliyor. Toplantıdaki yetkililer, verilerin son zamanlarda iyileştiğini ancak bunun devam edeceğine dair daha fazla kanıt istediklerini söyledi.

Toplantı katılımcıları "enflasyonun Komite'nin yüzde 2 hedefine doğru sürdürülebilir bir şekilde ilerlediğine dair kendilerine daha fazla güven verecek ek bilgiler ortaya çıkana kadar federal fon oranı hedef aralığını düşürmenin uygun olacağını beklemediklerini vurguladı."

Toplantıda politika yapıcılar ayrıca önümüzdeki birkaç yıla ilişkin ekonomik projeksiyonlar ve para politikasına ilişkin bir güncelleme de sundular.

FOMC "nokta grafiği", Mart ayındaki son güncellemenin ardından belirtilen üç puandan 2024 sonuna kadar çeyrek puanlık bir düşüş gösterdi. Her ne kadar noktasal grafik bu yıl bir kesintiyi gösterse de, vadeli işlem piyasaları Eylül ayından itibaren iki kesintiyi fiyatlamaya devam ediyor.

Ayrıca komite, bu yıl için enflasyon beklentilerini düşürmesine rağmen ekonomik tahminlerini büyük ölçüde değiştirmedi.

Para politikasına nasıl yaklaşılacağına ilişkin tartışmalarda tutanaklarda bazı görüş ayrılıkları yaşandı. Bazı üyeler enflasyonun sürmesi halinde dizginleri sıkmanın gerekliliğine dikkat çekerken, diğerleri ekonominin sarsılması veya işgücü piyasasının zayıflaması durumunda tepki vermeye hazır olmaları gerektiğini savundu.

Tutanaklarda, "Birkaç katılımcı, enflasyonun yüksek bir seviyede kalması veya daha da artması durumunda federal fon oranı hedef aralığının yükseltilmesi gerekebileceğini gözlemledi" ifadeleri kullanıldı. "Birkaç katılımcı para politikasının beklenmedik ekonomik zayıflığa tepki vermeye hazır olması gerektiğini belirtti."

Tutanaklar bireysel üyeleri tanımlamamakta ve belirli görüşleri ifade eden yetkililerin sayısına ilişkin kesin miktarları belirtmemektedir. Ancak Fed'in tabiriyle "bir sayı", "birkaç"tan daha fazlası olarak değerlendiriliyor.

Özette ayrıca, "büyük çoğunluğun" ekonomik büyümenin "kademeli olarak soğuduğunu" gördüğü ve mevcut politikanın "kısıtlayıcı" olduğu, yetkililerin enflasyonu düşürürken ve aşırı ekonomik zarara neden olmazken kısıtlayıcı politikanın ne kadar olması gerektiğini düşündüğü önemli bir terim olduğu belirtildi.

Toplantıdan bu yana yetkililer büyük ölçüde tahminlerden ziyade veri bağımlılığını vurgulayan temkinli bir senaryoya sadık kaldı. Ancak aralarında Başkan Jerome Powell'ın da bulunduğu çok sayıda yetkili, enflasyona ilişkin teşvik edici okumaların devam etmesinin oranların düşürülebileceğine dair güven sağlayacağına dair işaretler aldı.

Salı günü Portekiz'de yaptığı konuşmada Powell, çok erken faiz indirimi ve enflasyonun yeniden canlanması riskine karşı çok geç faiz indirimi ve ekonomik büyümeyi tehlikeye atma risklerinin daha fazla dengeye geldiğini söyledi. Yetkililer daha önce enflasyonla mücadelede çok erken geri adım atılmamasının önemini vurgulamıştı.

 

İlgili Haberler