Fed yöneticileri faiz indirimi istiyor, büyüklüğü konusunda ayrışıyor

Fed yöneticileri faiz indirimi istiyor, büyüklüğü konusunda ayrışıyor

Pazartesi günü dört Fed politika yapıcısı, faiz oranlarının daha da düşürülmesini desteklediklerini ifade etti, ancak herhangi bir indirimin ne kadar hızlı veya ne kadar ileri gitmesi gerektiğine inandıkları konusunda farklı görüşler ortaya çıktı.

A+A-

Fed yöneticileri faiz indirimi konusunda hemfikir gibi görünse de faiz indiriminin büyüklüğü konusunda ayrışıyorlar. Yöneticilerden üçü, ekonominin gücüne ve belirsiz bir görünüme atıfta bulunarak, faiz indirimleri için doğru hız hakkındaki görüşlerini tanımlamak için "sınırlı" ve "kademeli" gibi kelimeler kullanarak yavaş gitmeyi tercih ettiklerini ifade etti.

Dördüncü isim olan San Francisco Fed Başkanı Mary Daly, Fed politikasının "çok sıkı" olduğunu düşündüğünü ve enflasyon düşmeye devam ettiği sürece güçlü bir ekonominin merkez bankasının faizleri düşürmeye devam etmesini engellemesi gerektiğine inanmadığını söyledi.

Söz konusu açıklamalar, Fed'in 6-7 Kasım tarihlerinde gerçekleştireceği politika toplantısında izleyeceği uygun yola ilişkin geniş çaplı ancak kapalı kapılar ardında yapılması beklenen tartışmaların küçük bir parçasını oluşturuyor. Cuma gününden sonra Fed yöneticileri, Fed 7 Kasım'daki iki günlük toplantının kapanışında politika kararını açıklayana kadar para politikasına ilişkin görüşlerini kamuoyuna açıklamaktan kaçınarak iletişim yasağı uygulayacak.

Kansas City Fed Başkanı Jeffrey Schmid, Missouri'deki Kansas City Sertifikalı Finansal Analistler Derneği'ne verdiği demeçte, "Politikanın kısıtlayıcılığının azaltılmasını desteklemekle birlikte, tercihim, özellikle politikanın nihai hedefine ilişkin belirsizlik ve finansal piyasa oynaklığına katkıda bulunmaktan kaçınma arzum göz önüne alındığında, aşırı büyük hareketlerden kaçınmak olacaktır" dedi.

Schmid, faiz indirimlerinin kademeli ve bilinçli olması gerektiğine inandığını söyledi. Günün erken saatlerinde New York'taki Menkul Kıymetler Endüstrisi ve Finansal Piyasalar Birliği'nde konuşan Dallas Fed Başkanı Lorie Logan da benzer açıklamalarda bulundu.

Logan, "Ekonomi şu anda beklediğim gibi gelişirse, politika faizini daha normal veya nötr bir seviyeye doğru kademeli olarak düşürme stratejisi riskleri yönetmeye ve hedeflerimize ulaşmaya yardımcı olabilir" dedi.

Fed geçen ay, hem enflasyon hem de işgücü piyasalarındaki soğuma nedeniyle politika faizini beklenenden yarım puan daha fazla düşürerek %4,75 ila %5 aralığına çekti. Fed politika yapıcılarının o dönemde yayınlanan ekonomik projeksiyonları, çoğunun daha fazla ve muhtemelen daha küçük faiz indirimlerinin uygun olacağını düşündüğünü gösterdi. O zamandan bu yana, güçlü perakende satışlar ve Eylül ayında beklenenden daha büyük istihdam artışı, Fed'in faiz oranlarını daha da yavaş düşürebileceği, hatta belki de gelecek ayki veya Aralık ayındaki faiz belirleme toplantısında duraklayabileceği yönündeki spekülasyonları artırdı.

Daly, Wall Street Journal'a verdiği bir mülakatta, bir duraklamayı destekleyeceğine dair bir işaret vermedi. Kasım kararı sorulduğunda, "Faiz oranını bu dayanıklı genişlemeyi sağlamakla tutarlı bir şekilde düşürmeye devam etmeyeceğimizi gösteren herhangi bir bilgi görmedim" dedi ve ekledi: "Bu, halihazırda %2 enflasyon yolunda ilerleyen bir ekonomi için çok sıkı bir faiz oranı ve işgücü piyasasının daha da yavaşladığını görmek istemiyorum."

Daly, Fed'in, daha güçlü verimlilik artışının ekonominin enflasyonu artırmadan daha hızlı büyümesine ve merkez bankasının faiz oranlarını düşürmeye devam etmesine izin verebileceği olasılığına karşı "açık fikirli" olması gerektiğini de sözlerine ekledi.

Pazartesi günü konuşan dört Fed yetkilisi arasında Daly, politika belirleyen Federal Açık Piyasa Komitesi'ndeki tek mevcut oy sahibi, ancak tüm politika yapıcılar toplantılara katılıyor ve görüşlerini dile getiriyor.

Etiketler : , ,
İlgili Haberler