Fed yöneticileri faiz indirimlerine kapı araladı

Fed yöneticileri faiz indirimlerine kapı araladı

Fed politika yapıcıları istihdam piyasası soğurken faiz indirimlerini işaret ediyor.

A+A-

Perşembe günü Fed politika yapıcıları, enflasyonun en yüksek seviyelerinden oldukça aşağı inmesi ve ABD işgücü piyasasının soğuması nedeniyle önümüzdeki aydan itibaren ABD faiz oranlarının düşürülmesini desteklemek için sıraya girdi, ancak biri politikayı gevşetmek için acele etmediğinin sinyalini verdi.

Philadephia Fed Bankası Başkanı Patrick Harker Reuters'a verdiği röportajda, “Bana göre, bugün ile o zaman arasında alacağımız verilerde herhangi bir sürpriz olmazsa bu faiz düşürme sürecini başlatmamız gerektiğini düşünüyorum” dedi ve ekledi: “Yavaş ve metodik bir yaklaşımın doğru yol olduğunu düşünüyorum.”

Boston Fed Başkanı Susan Collins de benzer bir tonda konuşarak ABD merkez bankasının gelecek ayki politika toplantısında faiz indirimine gidebileceğinin sinyalini verdi.

Jackson Hole'da düzenlenen yıllık küresel merkez bankacıları ekonomi sempozyumu çerçevesinde Fox Business'a verdiği mülakatta Collins, “Yakında gevşemeye başlamanın uygun olacağını düşünüyorum” dedi. Enflasyonun “oldukça” azaldığını ve işgücü piyasasının sağlıklı olduğunu söyledi.

Bu sağlığın korunmasının öncelikli olduğunu belirten Collins, “Farklı bir politika duruşuna geçtikten sonra kademeli, metodik bir hızda (faiz indirimlerinin) uygun olacağını düşünüyorum” dedi.

Collins'in görüşleri, ABD Merkez Bankası'nın daha şahin politika yapıcılarından biri olan Kansas City Fed Bankası Başkanı Jeff Schmid ile biraz tezat oluşturuyor.

Schmid, yayıncı kuruluş CNBC'ye verdiği bir röportajda, Fed'in 17-18 Eylül'deki politika toplantısına atıfta bulunarak, “Eylül'den önce gelecek bazı veri setlerimiz var” dedi ve ekledi: “Buradan nereye gideceğimizi düşünmek için açıkçası zamanımız olduğunu düşünüyorum.”

ABD Merkez Bankası'nın yaklaşan toplantısında gösterge politika faizini düşürmeye başlaması beklenirken, çoğu Fed yetkilisi cesaret verici enflasyon verileriyle moral buldu ve istihdam piyasasının sağlığı konusunda giderek daha endişeli hale geldi.

Fed, kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksine göre yıllık %2 enflasyon hedefliyor; bu göstergeye göre enflasyon Temmuz ayında %2,5 oldu.

Etiketler : , ,
İlgili Haberler