Fed yöneticilerinin faiz indirimi için aklındaki tarih ortaya çıktı

Fed yöneticilerinin faiz indirimi için aklındaki tarih ortaya çıktı

Üst düzey Fed yetkilileri Çarşamba günü yaptıkları açıklamada, enflasyonun iyileşen seyri ve daha dengeli bir işgücü piyasası göz önüne alındığında ABD merkez bankasının faiz oranlarını düşürmeye "daha yakın" olduğunu söyledi.

A+A-

Fed yöneticileri faiz indirimine iyiden iyiye yaklaştı ve Eylül ayında borçlanma maliyetlerinde ilk indirim için zemin hazırlayan açıklamalar yaptı. Fed yöneticisi Christopher Waller ve New York Fed Başkanı John Williams, daha gevşek para politikasına doğru trendin değiştiğine dikkat çekti. 

Richmond Fed Başkanı Thomas Barkin de enflasyondaki düşüşün genişlemeye başlamasının kendisini "çok cesaretlendirdiğini" söyledi. Maryland'de bir iş grubuna verdiği demeçte "Bunun devam ettiğini görmek isterim" dedi.

Bu açıklamalar, bu hafta Fed Başkanı Jerome Powell da dahil olmak üzere üst düzey ABD merkez bankası yetkililerinin, bu yılın başlarında enflasyonda kısa süreli bir yükselişe rağmen, geçen yıl başlayan dezenflasyonist eğilimin devam ettiğine dair artan güvenlerini belirtmek için yaptıkları yorumların sonuncusu.

Fed yetkilileri, mal fiyatlarının düşmesi, konut maliyet artışlarının yavaşlaması ve daha ılımlı ücret artışının hizmet sektöründeki fiyat artışlarında uzun zamandır beklenen gevşemeyi beslemesiyle birlikte fiyat baskılarının genel olarak hafiflediğini söyledi.

Williams ve Waller, Fed'in 30-31 Temmuz'daki politika toplantısında bir faiz indirimini dışlamış gibi göründü. Bu görüş, şu anda o toplantıda bir hareket olasılığını %5'in altında fiyatlayan finansal piyasalara da yansıdı.

Waller, faiz indirimi için koşulların uygun olabileceği potansiyel zaman dilimi olarak Temmuz ayını atlayarak Eylül-Aralık aylarını sıraladı. WSJ röportajında Williams, "Aslında Temmuz ve Eylül ayları arasında çok şey öğreneceğiz" dedi.

III Capital Management'ın baş ekonomisti Karim Basta, Çarşamba günü konuşan üç politika yapıcının da politika gevşemesinin başlaması için "Eylül ayını işaret ettiğini" yazdı. 

Etiketler : , ,
İlgili Haberler