Fed'den bu yıl kaç faiz indirimi bekleniyor?

Fed'den bu yıl kaç faiz indirimi bekleniyor?

Küresel piyasalar Fed'in faiz indirimine odaklanırken faizin ne oranda yapılacağı merak konusu. Fed yıl sona ermeden kaç kez faiz indirecek? Kaç puan faiz indirimi masada?

A+A-

Reuters tarafından yapılan ankete katılan ekonomistlerin büyük çoğunluğuna göre, ABD Merkez Bankası 2024 yılının kalan üç toplantısının her birinde faiz oranlarını 25 baz puan indirecek, bu da geçen ay tahmin edilenden bir fazla indirim anlamına geliyor.

Fed'in faiz indirimi çağrılarındaki değişiklik, beklenenden daha zayıf bir Temmuz ABD istihdam raporunun ardından geldi ve bu da faiz oranı vadeli işlem tüccarlarını bu ayın başlarında 2024'te 120 baz puana kadar indirim fiyatlamaya teşvik etti. Bu fiyatlama şu anda yaklaşık 100'e düşmüş durumda.

Yatırımcılar ayrıca, Japon yenindeki ani ve keskin yükselişin bir sonucu olarak büyük kaldıraçlı pozisyonların çözülmesiyle ilgili şiddetli, ancak kısa süreli bir piyasa satışının da agresif faiz indirimi çağrılarının itici gücü olduğunu söyledi.

Bazı Fed yetkilileri faiz indirimlerinin yaklaştığını ima etse de, 14-19 Ağustos Reuters anketine katılan ekonomistlerin çoğu hızlı bir faiz indirimi serisi beklemiyordu. Geçen haftaki güçlü perakende satış raporu da dahil olmak üzere son veriler, enflasyon gerilerken bile ekonominin nispeten iyi performans gösterdiğine işaret ediyor.

Ankete katılan 101 ekonomistin 55'ine göre ABD Merkez Bankası Eylül, Kasım ve Aralık aylarında 25 baz puanlık faiz indirimine giderek 2024 yılı sonuna kadar faiz oranını %4,50-%4,75 aralığına çekecek. Daha önce Eylül ayında yarım puanlık bir indirim yapılacağını öngören piyasalar şu anda önümüzdeki ay çeyrek puanlık bir indirim olasılığını %70 civarında fiyatlıyor. Ankete katılanların üçte birinden fazlası, 34'ü, bu yıl iki faiz indirimi öngörürken bir katılımcı sadece bir faiz indirimi tahmininde bulundu. 11 ekonomist Fed'in faizleri 100 baz puan veya daha fazla indirmesini bekliyor.

Etiketler : , ,
İlgili Haberler