Fed'den büyük faiz indirimi beklentisi azaldı, dolar yeniden güçleniyor

Fed'den büyük faiz indirimi beklentisi azaldı, dolar yeniden güçleniyor

Enflasyon verilerinin büyük Fed indirimi bahislerini azaltmasının ardından dolar güçlendi.

A+A-

ABD'de enflasyonun bir miktar sabit kaldığına dair işaretlerin Fed'in önümüzdeki hafta süper büyüklükte bir faiz indiriminden kaçınacağına dair beklentileri güçlendirmesinin ardından dolar, Perşembe günü euro karşısında dört haftanın en yüksek seviyesine yakın işlem gördü. Bu arada, Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) Perşembe günü çeyrek puanlık bir faiz indirimi yapması bekleniyor ve yatırımcılar para otoritesinin ne kadar sürede tekrar faiz indirimine gideceğine dair ipuçlarını merak ediyor.

Dolar, Çarşamba günü ABD para biriminin %1,24'e kadar düşerek bu yılın en düşük seviyesine indiği çalkantılı bir seansın ardından yen karşısında değer kazandı ve tüketici fiyatları verisinin ardından tüm kayıplarını geri aldı.

Çarşamba günü erken saatlerde Japonya Merkez Bankası yönetim kurulu üyesi Junko Nakagawa, düşük reel oranların daha fazla faiz artırımı için alan bıraktığını söyleyerek merkez bankasının sıkılaştırma eğilimini güçlendirdi. Perşembe günü, BOJ yönetim kurulu üyesi Naoki Tamura, piyasanın beklediği sıkılaştırma hızının çok yavaş olabileceğini söyledi.

Mizuho Securities Japonya masası baş stratejisti Shoki Omori'ye göre bu konuşmalar bankanın iletişim tarzındaki önemli bir değişimin işareti. Omori, "BOJ, medya organlarını kullanmak yerine ileriye dönük rehberlik kullanarak piyasaların bir artırımı fiyatlamasını sağlamaya çalışıyor, bu iyi bir değişiklik" dedi ve ekledi:

"Ancak piyasalar buna alışkın değil, bu yüzden yen oynaklığının son haftalarda artmasının bir nedeni de bu."

Dolar, daha önce %0,41'e kadar yükseldikten sonra %0,13 artarak 142,55 yen oldu. Nakagawa'nın yorumlarının ardından önceki seansta 28 Aralık'tan bu yana ilk kez 140,71'e kadar geriledi.

IG analistlerinden Tony Sycamore, dolar-yen paritesindeki toparlanmanın "140,71'de aşağı yönlü teslimiyet işaretleri bıraktığını, 145,50'ye doğru bir toparlanmanın önünü açtığını" söyledi.

Parite, Çarşamba günü %3,605 ile 15 ayın en düşük seviyesine indikten sonra güçlü bir şekilde geri dönen ve Perşembe günü %3,6665'e kadar yükselen ABD uzun vadeli Hazine getirilerini takip etme eğiliminde.

ABD tüketici fiyat endeksi (TÜFE) geçen ay %0,2 artarak Temmuz ayındaki artışla aynı seviyeye geldi. Ancak değişken gıda ve enerji bileşenleri hariç tutulduğunda gösterge bir önceki ayki %0,2'lik artıştan hızlanarak %0,3 yükseldi.

Sonuç olarak, tüccarlar 18 Eylül'de 50 baz puanlık (bp) bir faiz indirimi olasılığını esasen fiyatladı ve 25 baz puanlık bir indirim için %85 olan olasılığı %15'e düşürdü. Bununla birlikte, yıl sonuna kadar hala 104 baz puanlık indirim fiyatlanmış durumda, yani piyasalar Kasım veya Aralık toplantısında 50 baz puanlık bir indirim bekliyor.

ECB için ise piyasalar, Haziran ayındaki çeyrek puanlık indirimin ardından bir başka indirimi destekleyen bir dizi politika yapıcı ile Çarşamba günü çeyrek puanlık bir indirim için esasen %100 fiyatlanmış durumda.

Euro, 1,1009 $ seviyesinde yatay seyrederek Çarşamba gününün en düşük seviyesi olan 1,1002 $'a yakın seyretti ve 16 Ağustos'tan bu yana en zayıf seviyeye geriledi. 

Etiketler : , ,
İlgili Haberler