Fed'in bu hafta vereceği faiz kararı ne yönde olacak?

Fed'in bu hafta vereceği faiz kararı ne yönde olacak?

Enflasyonla mücadelenin finali yaklaşırken Fed'in faizleri son bir kez daha sabit tutması muhtemel.

A+A-

ABD Merkez Bankası'nın bu hafta yapacağı iki günlük politika toplantısında faiz oranlarını sabit tutması, ancak enflasyonun ABD merkez bankasının %2'lik hedefine yaklaştığını kabul ederek Eylül ayında faiz indirimine kapı açması bekleniyor.

30-31 Temmuz toplantısı öncesinde politika yapıcılar ilk faiz indiriminin zamanlaması konusunda isteksiz davrandılar, ancak manşet enflasyonun Fed'in hedefine yaklaşması ve istihdam, konut ve diğer piyasalardan gelen kanıtların bu eğilimin devam edeceğini göstermesiyle fiyat baskılarının genel olarak hafiflediğini gösteren son verileri mutlulukla karşıladılar.

Cuma günü açıklanan veriler, Fed'in tercih ettiği kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksinin 2022'de yıllık bazda %7,1'e kadar hızlandığını, Mayıs ayındaki %2,6'lık artışın ardından Haziran ayında %2,5 arttığını gösterdi. Aslında Mart ayından bu yana, PCE fiyat endeksindeki yıllıklandırılmış aylık değişimler sadece %1,5 oranında arttığını gösteriyor - Fed'in hedefinin yarım puan altında. Volatil gıda ve enerji fiyatlarını dışarıda bırakan diğer bir ölçüt ise aynı dönemde %2,3'lük bir eğilim göstererek %2'lik hedefe yaklaştı.

Fiyat baskılarının hafiflediğine dair daha geniş bir hisle birleştiğinde, bu veriler Fed yetkililerinin gelecek haftaki politika açıklamasında enflasyonu "yüksek" olarak tanımlamalarını değiştirmeleri ve fiyat artış hızının %2'ye döneceğine dair artan güvene dikkat çekmeleri için yeterli olabilir. Politika yapıcılar, enflasyon hedeflerine tam olarak dönmeden önce faiz oranlarını düşürmeye başlamaları gerektiğini ve gelecek verilerin son aylarla aynı çizgide kalması halinde zamanlarının tükenebileceğini söyledi.

Louis Fed'in eski başkanı ve şu anda Purdue Üniversitesi Mitchell E. Daniels Jr. School of Business'ın dekanı olan Jim Bullard, Fed'in "hedeften sadece 50 baz puan uzakta olduğunu, dolayısıyla bunun çok uzak olmadığını" söyledi.

"Hala yüksek mi? Elbette. Ancak eskisi kadar yüksek değil" diyen Bullard şöyle devam etti:

"Açıklamada yapılacak küçük bir değişiklik, belki de 'orta derecede yüksek' olarak tanımlanması, piyasalara geçen yıl meydana gelen tüm bu dezenflasyonu kabul ettiğinize ve bunun gerçek olduğunu düşündüğünüze ve tersine döneceğini düşünmediğinize dair önemli bir sinyal gönderecektir" dedi.

Fed, enflasyonun yükselmesinin ardından ekonomiyi yavaşlatmak için gösterge faiz oranını yükseltti ve geçen Temmuz ayından bu yana mevcut %5,25-%5,50 aralığında sabit tutarak son on yılların en uzun sıkı para politikası dönemini yaşadı.

Geçen yıl bu kadar sıkı mali koşulların bir resesyonu tetikleyebileceği yönündeki uyarılara rağmen, Fed en azından şimdilik ılımlı bir noktaya ulaşmış görünüyor. Enflasyon düşmüş ve işsizlik oranı kademeli olarak yükselmiş olsa da %4,1 ile birçok Fed yetkilisinin tam istihdamı temsil ettiğini düşündüğü seviyelerde seyrediyor.

Son dönemde hayal kırıklığı yaratan konut satışları ve artan kredi temerrütleri gibi bazı veriler zayıflığa işaret ediyor olabilir. Ancak genel ekonomik çıktıya ilişkin en son rapor, ikinci çeyrekte yıllık %2,8'lik büyüme oranıyla şaşırtıcı derecede güçlüydü. Fed, istikrarlı enflasyonla tutarlı olarak ekonominin temel potansiyel büyümesini yaklaşık %1,8 olarak görüyor.

Cesaret verici enflasyon verileri var. Açıkça görülüyor ki ekonomi yavaşlıyor. Riskler dengesi dört ay öncesinden farklı." diyen Citi'nin küresel baş ekonomisti Nathan Sheets şöyle devam etti:

"Sanki biraz daha kesin konuşmak istiyorlarmış gibi geliyor, o yüzden Temmuz'da sinyal verip Eylül'de indirim gelebilir."

Etiketler : , ,
İlgili Haberler