Fed'in faiz artırımlarının kaçınılmaz sonucu: Temerrüt oranları tırmanabilir
Fed enflasyonu durdurmak için faiz oranlarını artırmaya devam etmeyi planlıyor, bu da önümüzdeki aylarda kurumsal temerrüt oranlarında bir artış olabileceği anlamına geliyor.
Mayıs ayında kurumsal temerrüt oranının yükselmesi, ABD şirketlerinin borçlarını yeniden finanse etmeyi daha pahalı hale getiren yüksek faiz oranları ve belirsiz ekonomik görünümle boğuştuğunun bir işareti.
Moody's Investors Service'e göre, bu yıl şimdiye kadar ABD'de 41, Kanada'da ise bir temerrüt yaşandı; bu sayı küresel olarak herhangi bir bölgede en fazla ve 2022'nin aynı döneminin iki katından fazla.
Bu hafta başında Fed Başkanı Jerome Powell, enflasyonu düşürme konusunda daha fazla ilerleme kaydedilene kadar, daha yavaş bir oranda da olsa bu yıl daha fazla faiz artışı beklediğini söyledi.
Bankacılar ve analistler, yüksek faiz oranlarının sıkıntının en büyük sorumlusu olduğunu söylüyor. Ya daha fazla likiditeye ihtiyaç duyan ya da halihazırda yüklü borç yükü olan ve yeniden finansmana ihtiyaç duyan şirketler yüksek maliyetli yeni borçlarla karşı karşıya kalıyor.
Seçenekler genellikle bir şirketin borcunu başka bir borç türüyle takas etmesi veya borcunu geri satın alması anlamına gelen sıkıntılı takasları içerir. Ya da vahim durumlarda, mahkeme içinde veya dışında bir yeniden yapılandırma gerçekleşebilir.
Yeniden yapılandırma ve danışmanlık firması M3 Partners'ın kurucu ortağı Mohsin Meghji, "Sermaye artık çok daha pahalı. Borç maliyetine bakın. Son 15 yılın herhangi bir noktasında ortalama %4 ila %6 arasında borç finansmanı bulabilirdiniz. Şimdi bu borç maliyeti %9 ila %13'e çıktı." dedi.
Meghji, firmasının özellikle dördüncü çeyrekten bu yana çok sayıda sektörde yoğun olduğunu da sözlerine ekledi. Son zamanlarda en sorunlu şirketler etkilenmiş olsa da, daha fazla finansal istikrara sahip şirketlerin yüksek faiz oranları nedeniyle yeniden finansman sorunu yaşamasını bekliyor.
S&P Global Market Intelligence'a göre, 22 Haziran'a kadar 324 iflas başvurusu yapıldı ve bu rakam 2022'deki 374'lük toplamın çok gerisinde değil. Bu yılın Nisan ayına kadar 230'dan fazla iflas başvurusu oldu ve bu oran 2010'dan bu yana o dönem için en yüksek oran.
Acil sağlık hizmetleri sağlayıcısı Envision Healthcare, Mayıs ayında temerrüde düşen en büyük şirket oldu. Moody's'e göre, iflas başvurusunda bulunduğunda 7 milyar dolardan fazla borcu vardı.
Ev güvenliği ve alarm şirketi Monitronics International, bölgesel finans kuruluşu Silicon Valley Bank, perakende zinciri Bed Bath & Beyond ve bölgesel spor ağı sahibi Diamond Sports da S&P Global Market Intelligence'a göre bu yıl şimdiye kadarki en büyük iflas başvuruları arasında yer alıyor.
Yatırım bankası Solomon Partners'ın sermaye dönüşümü ve borç danışmanlığı eş başkanı Tero Jänne, çoğu durumda bu temerrütlerin çeyrekler olmasa da aylar öncesinden gerçekleştiğini söyledi.
Jänne, "Temerrüt oranı, sıkıntının gecikmeli bir göstergesidir" dedi ve ekledi: "Çoğu zaman bu temerrütler, bilançoyu ele almaya yönelik bir dizi girişimin üzerinden çok zaman geçene kadar gerçekleşmez ve iflas edene kadar sermaye D temerrüdünün devreye girdiğini görmezsiniz."
Moody's küresel temerrüt oranının yılsonuna kadar %4,6'ya yükselmesini ve uzun vadeli ortalama olan %4,1'in üzerine çıkmasını bekliyor. Bu oranın azalmaya başlamadan önce Nisan 2024'e kadar %5'e yükselmesi öngörülüyor.
Solomon Partners'da sermaye dönüşümü ve borç danışmanlığı eş başkanı olan Mark Hootnick, daha fazla temerrüt olacağına bahse girmenin güvenli olduğunu söyledi. Hootnick, "Açıkçası, borç piyasalarına girmemesi gereken şirketlerin bunu sınırsızca yapabildiği, inanılmaz derecede gevşek bir kredi ortamındaydık."
Muhtemelen temerrütlerin çeşitli sektörlerde meydana gelmesinin nedeni budur. Sektöre özgü bazı nedenler de vardı.
Moody's'in başkan yardımcısı ve kıdemli kredi yetkilisi Sharon Ou, "Belirli bir sektörde çok fazla temerrüt yaşanmış gibi değil. Bunun yerine farklı sektörlerde oldukça fazla sayıda temerrüt var. Bu durum kaldıraç ve likiditeye bağlı." sözlerini kaydetti.
Büyük borç yüküne ek olarak, Envision pandemiden kaynaklanan sağlık hizmetleri sorunları nedeniyle devrildi, Bed Bath & Beyond birçok müşteri internetten alışveriş yapmayı tercih ederken büyük bir mağaza ayak izine sahip olmaktan muzdarip oldu ve Diamond Sports tüketicilerin kablo TV paketlerini bırakmasından zarar gördü.
Ou ayrıca "Şu anda şirketlerin karşı karşıya olduğu zayıflayan ekonomik büyüme, yüksek faiz oranları ve yüksek enflasyon gibi riskleri hepimiz biliyoruz," dedi. "İnsanlar harcamalarını kısarsa, dayanıklı tüketim malları gibi döngüsel sektörler etkilenecektir." dedi.