Fed'in faiz belirsizliği endişeleri artırırken Asya borsaları düşüşte
Asya hisseleri, Kanada Merkez Bankası'nın sürpriz faiz artırımının ABD faizlerinin daha uzun süre yüksek kalabileceği ve Fed'in gelecek haftaki toplantısında şahin tutumunu sürdürebileceği endişelerini canlandırmasının ardından Perşembe günü geriledi.
MSCI'nın Japonya dışındaki Asya-Pasifik hisselerinin en geniş endeksi %0,53 düşerken, Japonya'nın Nikkei %0,08 yükseldi. Avustralya'nın S&P/ASX 200 endeksi %0,09 geriledi.
Kanada Merkez Bankası (BoC) Çarşamba günü gecelik faiz oranını 22 yılın en yüksek seviyesi olan %4,75'e çıkararak piyasaları şaşırttı ve yatırımcılar aşırı ısınan ekonomiyi ve inatla yüksek seyreden enflasyonu düşürmek için önümüzdeki ay bir artış daha bekliyor.
BoC, önceki artışların etkisini değerlendirmek üzere Ocak ayından bu yana beklemedeydi.
Validus Risk Management Kuzey Amerika küresel sermaye piyasaları başkanı Ryan Brandham, "BoC, ekonomideki direncin enflasyonu kontrol altına alma konusunda daha agresif olmasına izin verdiğini düşünüyor gibi görünüyor" dedi.
BoC'nin bu hamlesi, Avustralya Merkez Bankası'nın da bu hafta başında faiz oranlarını artırarak piyasaları şaşırtmasının ardından geldi. Avustralya Merkez Bankası da artan fiyat baskılarını hafifletmek için daha fazla faiz artırımı uyarısında bulundu.
Saxo Markets stratejistleri bir notta, arka arkaya iki merkez bankasının şahin bir sürpriz yaparak önümüzdeki hafta bir Fed sürprizi riskini artırdığını söyledi.
CME FedWatch aracının gösterdiğine göre, piyasalar Fed'in önümüzdeki hafta hareketsiz kalma ihtimalini bir gün önceki %78'e kıyasla %68 olarak fiyatlıyor. Yatırımcılar Temmuz ayında 25 baz puanlık bir artırımı fiyatlıyor.
Reuters anketine katılan ekonomistler, Fed'in 13-14 Haziran'daki toplantısında faizleri artırmamasını bekliyor, ancak önemli bir azınlık bu yıl en az bir artış daha bekliyor.
2-7 Haziran tarihleri arasında ankete katılan 86 ekonomistin 78'i, yani %90'ından fazlası Federal Açık Piyasa Komitesi'nin federal fon oranını %5,00-%5,25 seviyesinde tutacağını söyledi.
Çin hisseleri (.SSEC) %0,3 gerilerken, Hong Kong'un Hang Seng Endeksi (.HSI) %0,57 düştü.
Çarşamba günü açıklanan verilere göre Çin'de Mayıs ayı ihracatı yıllık bazda %7,5 düşerek Ocak ayından bu yana en büyük düşüşü yaşadı ve analistlerin beklediği %0,4'lük düşüşün çok altında kaldı.
Saxo stratejistleri, "Zayıf ihracat rakamları, gözlemcilerin yeni bir politika teşviki turu aramasına neden olacak" dedi.
Hazine getirileri, Kanada Merkez Bankası'nın hamlesinin ardından gece boyunca yükseldikten sonra Asya'nın erken saatlerinde sabit kaldı.
10 yıllık Hazine tahvillerinin getirisi 0,7 baz puan artışla %3,791 olurken, 30 yıllık Hazine tahvilinin getirisi 0,2 baz puan artışla %3,944 oldu.
Tipik olarak faiz oranı beklentilerine paralel hareket eden iki yıllık ABD Hazine tahvili getirisi 0,4 baz puan artışla %4,554 oldu.
Döviz piyasasında, ABD para birimini altı büyük emsali karşısında ölçen dolar endeksi %0,029 gerilerken, Euro %0,09 artışla 1,0707 dolar oldu.
Yen, revize edilen verilerin Japonya ekonomisinin Ocak-Mart döneminde düşünülenden daha fazla büyüdüğünü göstermesinin ardından %0,14 güçlenerek dolar başına 139,91 seviyesine yükseldi.
Kanada doları %0,08 artışla dolar başına 1,34 seviyesine yükselirken, Türk lirası, yeni seçilen hükümetin daha ortodoks politikalara dönme sinyali verdikten sonra istikrar tedbirlerini gevşetmesi nedeniyle dolar karşısında rekor düşük seviyeye geriledi.
ABD ham petrol vadeli işlemleri %0,03 artışla varil başına 72,55 $'a yükselirken, Brent %0,03 düşüşle 76,93 $'da seyretti.
Altın fiyatları bir önceki seanstaki %1'lik düşüşün ardından Perşembe günü sabit kaldı. Spot altın %0,3 artışla ons başına 1.944,85$'a yükseldi. ABD vadeli altın kontratları %0,02 artışla ons başına 1.943,10$'a yükseldi.
Bitcoin Asya saatlerinde sabitlendi ve gece boyunca %3 düştükten sonra en son 26.445 seviyesindeydi.