Fed'in faiz indiriminde fiyatlamanın zayıflamasıyla dolar yükselişte geçti

Fed'in faiz indiriminde fiyatlamanın zayıflamasıyla dolar yükselişte geçti

Orta Doğu'daki gerginliklere ilişkin süregelen endişelerin yatırımcıların ABD'nin faiz indirimlerine ilişkin iyimserliğini kısmen dengelemesiyle dolar Salı günü yükseldi ve başlıca para birimleri yatay seyretti.

A+A-

Jeopolitik riskler, İsrail ve Hizbullah'ın hafta sonu gerçekleştirdiği karşılıklı saldırıların ardından çatışmanın tırmanacağına dair korkuların azalmasına rağmen, erken döviz hareketlerinde baskı oluşturdu.

Yen son olarak %0,2 düşüşle dolar başına 144,82 seviyesinden işlem gördü ve önceki seansta dolar başına 143,45 ile üç haftanın en yüksek seviyesine çıkan yen, kazançlarının bir kısmını geri verdi.

Euro ve sterlin hafif bir düşüşle sırasıyla 1,1161 ve 1,3182 dolara geriledi, ancak her ikisi de son ayların en yüksek seviyelerinden çok uzakta değildi.

Kanada doları, petrol fiyatlarındaki artışla birlikte bir gecede beş ayın zirvesine tırmanarak ABD doları başına 1,3487 seviyesinde çok az değişiklik gösterdi.

Avustralya Merkez Bankası'nda kıdemli döviz stratejisti olan Rodrigo Catril, “Piyasa bir nevi nefes alıyor ve önemli veri açıklamalarını görmeyi bekliyor. Bu hafta ikinci kademe veri açıklamaları da göz önüne alındığında, bu durum yakın vadede daha değişken bir ortamın oluşacağı görüşünü destekliyor.” dedi.

Yine de, Fed Başkanı Jerome Powell'ın Cuma günü Jackson Hole'da yaptığı konuşmada aşağı yukarı böyle bir hamleyi işaret etmesinin ardından Eylül ayında ABD'nin faiz indirimi olasılığının da yardımıyla, başlıca para birimleri en yüksek seviyelerini gördü ve dolar bir yıldan uzun bir süre dahilinde en düşük seviyesine yakın seyretti.

San Francisco Fed Başkanı Mary Daly de Pazartesi günü yaptığı açıklamada önümüzdeki ay borçlanma maliyetlerinde çeyrek puanlık bir indirimin muhtemel olduğunu söyledi.

Dolar, döviz sepeti karşısında son olarak %0,05 artışla 100,90 seviyesinden işlem gördü ve bir önceki seansta gördüğü 13 ayın en düşük seviyesi olan 100,53'e yakın seyretti.

Fed'in agresif faiz artırım döngüsü ve ABD faizlerinin daha ne kadar yükselebileceğine dair beklentiler, doların son iki yıldaki gücünün büyük bir itici gücü olmuş ve başta Japon yeni olmak üzere diğer para birimlerini baskı altında tutmuştu.

Invesco'nun Japonya hariç Asya Pasifik küresel piyasa stratejisti David Chao, “Artık soru Fed'in Eylül ayında faiz indirimine gidip gitmeyeceği değil, ne kadar gideceği” dedi ve şöyle devam etti:

“Powell, işgücü koşullarının kötüleşmesi durumunda daha büyük indirimler için kapıyı açık bıraktı. Yatırımcılar, Fed'in faizleri daha önce beklenenden daha hızlı düşürmeye açık göründüğüne inanıyor.”

Piyasalar şimdiden gelecek ay yapılacak bir faiz indirimini tamamen fiyatlamış durumda ve yıl sonuna kadar yaklaşık 100 baz puanlık bir gevşeme öngörüyor.

Etiketler : , ,
İlgili Haberler