Fed'in faiz kararı sonrası dolar güç kaybetti, yen yeni zirvesini gördü

Fed'in faiz kararı sonrası dolar güç kaybetti, yen yeni zirvesini gördü

Fed faiz indirimlerinin yolda olduğunun sinyalini verirken yükselişi sınırlı kalan dolar japon yenini havada tutuyor.

A+A-

ABD Merkez Bankası'nın Eylül ayında bir faiz indirimi için kapıyı açmasının ardından Perşembe günü savunmaya geçen ABD doları, Japonya Merkez Bankası'nın (BoJ) şahin bir dönüşünün ardından yenin Mart ayından bu yana en yüksek seviyesine yakın sabitlenmesine yardımcı oldu. BOJ'un Japonya faizlerini 15 yıldır görülmemiş seviyelere yükseltmesiyle başlayan aksiyon dolu Çarşamba günü, yatırımcıların Fed faizleri sabit tutmadan önce popüler carry trade işlemlerini yeniden değerlendirmesine yol açtı, ancak ABD enflasyonu soğudukça faiz indirimlerini masaya koydu.

Yen erken ticarette dalgalı bir seyir izledi ve dolar başına yaklaşık %1 artışla 148,51'e yükselerek Mart ortasından bu yana en yüksek seviyesine ulaştıktan sonra biraz daha güçlenerek 149,46'ya geriledi. OCBC döviz stratejisti Christopher Wong, "BOJ'un normalleşmesi ve Fed'in kesintiye gitmesi, Fed-BOJ politika ayrışmasından yakınsamaya geçişi temsil ediyor" dedi ve ekledi: "Politika yakınsaması USD/JPY'nin hareket yönünü aşağıya doğru değiştirmeli. Buradaki risk Fed'in top oynamamasıdır" dedi.

BOJ ayrıca Ocak-Mart 2026 itibariyle aylık Japon devlet tahvili alımlarını yarıya indirmeyi planladığını açıkladı ve Başkan Kazuo Ueda bu yıl başka bir artırımı göz ardı etmedi. Yen Temmuz ayında %7 artarak Kasım 2022'den bu yana en güçlü aylık performansını gösterdi ve Japon yetkililerin 36,8 milyar dolarlık müdahaleleri nedeniyle aya 38 yılın en düşük seviyelerinde başladı. Yine de para birimi, Japonya ile ABD arasındaki geniş faiz oranı farkı nedeniyle bu yıl dolar karşısında %5,7 değer kaybetti.

AllianzGI Çoklu Varlık ekibinden portföy yöneticileri, "BOJ üzerine düşeni yapacağını gösterdi ve bu da yenin istikrar kazanmasına yardımcı olacaktır ancak kalan geniş getiri farkının büyük bir kısmının Fed tarafından kapatılması gerekecektir" dedi.

ABD para birimini altı emsali karşısında ölçen dolar endeksi, Çarşamba günü %0,38 düştükten sonra %0,1 azalarak 103,95 seviyesine geriledi. Endeks Temmuz ayında %1,7 düşerek bu yılın en zayıf aylık performansını sergiledi.

Euro Temmuz ayında %1 yükseldikten sonra en son 1,0834 dolar olurken, sterlin merkez bankasının faizleri düşürebileceği ancak piyasaların ve ekonomistlerin emin olmaktan uzak durduğu İngiltere Merkez Bankası'nın politika kararı öncesinde 1,2852 dolar oldu.

Fed'in verilere bağlı kalmasıyla birlikte yatırımcıların odağında Cuma günü açıklanacak Temmuz ayı istihdam raporu olacak. Reuters anketine katılan ekonomistlerin medyan tahminine göre, işverenlerin ay boyunca 175.000 iş eklediğini göstermesi bekleniyor. Temmuz ayı enflasyon raporu bir sonraki önemli veri olacak ve 14 Ağustos'ta açıklanacak. Piyasalar bir süredir Eylül ayında 25 baz puanlık (bps) bir faiz indirimini tamamen fiyatlıyordu ve Fed Başkanı Jerome Powell'ın politika yapıcıların "şu anda" 50 baz puanlık bir faiz indirimi düşünmediğini söylemesinin ardından bile Fed'in büyük bir adım atacağına dair bahisleri artırdı.

Yatırımcılar şu anda bu yıl 72 baz puanlık bir gevşeme bekliyor.

Etiketler : , ,
İlgili Haberler