Fed'in faizleri düşürme sinyali doları zayıflattı, hisseleri güçlendirdi

Fed'in faizleri düşürme sinyali doları zayıflattı, hisseleri güçlendirdi

Fed'in faizleri düşürme sinyalinin ardından Hazine getirileri ve dolar gerilerken hisse senetleri yükseldi.

A+A-

ABD Merkez Bankası Başkanı Jerome Powell'ın ABD'nin yakında faiz indirimlerine başlayacağını teyit ettiği konuşmasının ardından Wall Street ve küresel hisse senetleri Cuma günü tüm zamanların en yüksek seviyelerine doğru sıçrarken, Hazine getirileri düştü ve dolar değer kaybetti.

Cuma günü Jackson Hole, Wyoming'de düzenlenen yıllık ekonomik sempozyumda konuşan Powell, istihdam piyasasına yönelik artan risklerin daha fazla zayıflığa yer bırakmaması ve enflasyonun Fed'in %2'lik hedefine ulaşması nedeniyle faiz oranlarını düşürmenin “zamanının geldiğini” söyleyerek yakın zamanda politika gevşemesine açık bir destek verdi.

Bel Air Investment Advisors genel müdürü Carl Ludwigson bir e-postada, “Powell, korku yaratma potansiyelinden kaçınırken piyasayı desteklemek için yeterli güvercinliği verdi” dedi.

Wall Street 'te Dow Jones Industrial Average %1,14 artışla 41.175'e, S&P 500 %1,15 artışla 5.634'e - tüm zamanların en yüksek seviyesine yakın - ve Nasdaq Composite %1,47 artışla 17.877 ' ye yükseldi.

Avrupa'nın geniş STOXX 600 endeksi %0,5 civarında yükselerek üç haftadan uzun bir sürenin en yüksek seviyesine ulaştı ve üst üste üçüncü haftalık yükselişini gerçekleştirdi. Japonya dışındaki Asya hisseleri %0,1 düşerken, Japonya Nikkei yatırımcıların enflasyon verilerini sindirmesi ve Japonya Merkez Bankası Başkanı Kazuo Ueda 'nın ekonomi ve enflasyonun tahmin edildiği gibi çıkması halinde faiz oranlarını artırma isteğini işaret eden açıklamalarıyla %0,4 değer kazandı.

MSCI'nın tüm ülkeleri kapsayan dünya endeksi yaklaşık %1,1 yükseldi.

Yatırımcılar, Powell'ın konuşmasının ardından Eylül ayında daha büyük bir faiz indirimi için bahislerini artırdı ve Fed fonları vadeli işlemleri, Perşembe günü geç saatlerde yaklaşık %25 iken, şimdi gelecek ay 50 baz puanlık bir indirim şansını %37 olarak fiyatlıyor. Tüccarlar ayrıca yıl sonuna kadar yaklaşık 106 baz puanlık indirim fiyatlıyor.
Powell konuşmasında, “Gidişatın yönü açık ve faiz indirimlerinin zamanlaması ve hızı gelen verilere, gelişen görünüme ve risk dengesine bağlı olacak” dedi.

ABD Hazine tahvil getirileri genel olarak düştü.

Gösterge niteliğindeki 10 yıllık ABD tahvillerinin getirisi Perşembe günü geç saatlerde %3,862'den 5,9 baz puan düşerek %3,803'e geriledi. Genellikle faiz oranı beklentilerine paralel hareket eden 2 yıllık tahvil getirisi 9,7 baz puan düşerek Perşembe günkü %4,01 seviyesinden %3,9132'ye geriledi.

Alman eşdeğeri %2,226'da sabit kaldı.

Cuma günü dolar düşüşe geçti ve sterlin iki yıldan uzun bir sürenin en yüksek seviyesine yükseldi.

Euro gün içinde %0,7 artışla 1,1189$'a yükselerek son bir yılın en yüksek seviyesine ulaştı.

Fed haberleri ve Japonya Merkez Bankası Başkanı Ueda'nın faizler hakkındaki yorumlarının ardından dolar %1,36 düşüşle 144,27 seviyesine gerilerken Japon yeni güçlendi.

Günün erken saatlerinde açıklanan veriler, Japonya'nın çekirdek enflasyonunun üst üste üçüncü ayda da hızlandığını gösterdi, ancak talep kaynaklı fiyat artışlarındaki yavaşlama, acil bir faiz artırımı için aciliyet olmadığını gösteriyor.

Chicago'daki Mesirow'da genel müdür ve kıdemli yatırım stratejisti olan Uto Shinohara, “Döviz göreceli bir oyundur, bu nedenle Fed'in faiz indiriminde yakında diğer büyük bankalara katılacağı beklentisi doları düşürüyor” dedi.

Petrol fiyatları, ABD hampetrol stoklarındaki artış ve Çin'deki zayıflayan talep görünümü nedeniyle hafta başındaki kayıpların ardından toparlanarak %2'den fazla artış gösterdi.

Altın fiyatları yaklaşık %1,1 artarak ons başına 2.510 dolara yükseldi ve Salı günü ulaştığı 2.513 dolarlık rekor seviyeye yaklaştı.

İlgili Haberler