Fed'in likidite araçlarına olan talep repo piyasasını rahatlattı

Fed'in likidite araçlarına olan talep repo piyasasını rahatlattı

Fed likidite araçlarına talep, repo piyasasındaki yeni endişeler nedeniyle azaldı.

A+A-

Fed likidite araçlarına girişler yeni çeyreğin ilk gününde azaldı, ancak piyasalarda bazıları şimdi merkez bankasının bilanço küçültme planlarını yeniden düşünmesine neden olabilecek para piyasası baskılarının arttığına dair işaretler olduğundan endişe ediyor.

Fed Salı günü ters repo imkanına girişlerin Pazartesi günkü 465,6 milyar dolardan 375,2 milyar dolara gerilediğini ve bunun ikinci çeyreğin kapanışı olan Haziran sonundan bu yana görülen en yüksek seviye olduğunu bildirdi. Bu arada, Fed'in Daimi Repo İmkanı, Pazartesi günü beklenmedik bir artışla 2,6 milyar dolara yükseldikten sonra sıfıra geriledi.

Ters repo imkanındaki artış ve ardından gelen geri çekilme, uygun firmaların - çoğunlukla para piyasası fonları - belirli bir çeyreğin son gününde nakit akıttığı uzun süredir devam eden modeller göz önüne alındığında bekleniyordu. Pazartesi günü daha az beklenen şey ise Daimi Repo İmkanı veya SRF'deki hareketti.

SRF, 2021 yılında uygun finans şirketlerinin hızlı nakit karşılığında tahvilleri merkez bankasına teslim etmelerine olanak sağlamak için kuruldu. Bu imkan, piyasalara likidite sağlamanın hızlı bir yolu ve stres zamanlarında Fed'i faizleri istenen seviyelerde tutmak için piyasalara müdahale etmek zorunda kalmaktan kurtaran bir emniyet supabı olarak düşünülmüştü.

Piyasa katılımcılarına göre Pazartesi günkü girişler farklıydı ve sınırlı olmakla birlikte, bu girişler tesisin ilk gerçek kullanımını temsil ediyor.

Wrightson ICAP analistleri müşterilerine, “Bu daha çok bir iyi haber/kötü haber hikayesi,” dedi. Analistlere göre bunun olumlu yanı, imkanın nihayet kullanılmış olması; olumsuz yanı ise, repo piyasasında daha yüksek oranlar söz konusuyken %5 oranında kullanılmış olması ve bunun da imkanın oranlar üzerinde “etkili bir tavan” oluşturmadığını göstermesi.

Para piyasası işlem şirketi Curvature Securities'i yöneten Scott Skyrm, SRF'nin köreltmeyi başaramadığı piyasa oranlarındaki sıçramanın “Eylül 2019‘daki repo paniğiyle doruğa ulaşan 2018 ve 2019’un dalgalı günlerini anımsattığını” belirtti.

Skyrm, SRF'nin piyasa faizlerindeki artışı engelleyememesinin bir nedeninin de zamanlama olduğunu sözlerine ekledi. Tüccarlar ve yatırımcılar ihtiyaçlarını sabah saatlerinde belirlerken, günlük SRF operasyonu öğleden sonra erken saatlerde, piyasa zaten zorlandıktan sonra gerçekleşiyor.

Barclays Capital analistleri SRF'deki artışın, Fed'in faiz indirimine gideceği beklentisiyle kısa vadeli teminatlı finansman talebinin arttığı bir piyasayı yansıttığını söyledi. Bu da Fed'in niceliksel sıkılaştırma ya da QT olarak adlandırılan ve Fed'in sahip olduğu tahvillerin vadesinin dolmasına ve yerine yenilerinin alınmamasına izin verdiği bir süreç aracılığıyla bilançosunun boyutunu küçültmeye yönelik devam eden çabalarına doğrudan etki edebilir.

Barclays, “Fonlama talebi bir dizi ölçütte 2019 seviyelerini aşıyor, bu da rezervler hala bol olsa bile Fed'in QT'yi daha erken bitirmesi gerekebileceğini gösteriyor” dedi. Temmuz ayı itibariyle piyasalar QT'nin bahar aylarında durdurulmasını bekliyordu.

Son günlerde hem Fed Başkanı Jerome Powell hem de New York Fed'de para politikasının uygulanmasına liderlik eden Roberto Perli, hala bol olan piyasa likiditesi nedeniyle QT'nin hala biraz ömrü olduğunu öne sürdüler.

Etiketler : , ,
İlgili Haberler