Fitch, Türkiye için iyimser
‘Sermaye girişlerinde bir yavaşlama olursa, Türkiye'de ekonomik büyüme olumsuz etkilenebilir ancak kriz yaratmaz’
Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, Türkiye'nin güçlü kamu maliyesinin ülkeyi ödemeler dengesi krizinden koruyacağını öne sürdü ve "Türkiye'nin kamu borcu GSYH'nın yüzde 38 ile makul düzeyinde; bütçe açığı düşük ve ortalama borçlanma vadeleri başarılı şekilde uzatıldı. Buna ek olarak, güçlü bankacılık sistemi, makul seviyedeki hane halkı borçluluğu ve şoklara uyum sağlamaya alışkın dinamik özel sektörü ek dayanıklılık sağlıyor" değerlendirmesi yaptı.
Fitch, ayrıca net sermaye girişlerindeki yavaşlamanın Türkiye'de ekonomik büyümeyi olumsuz etkileyebileceğini, ancak ekonominin temel göstergelerinin güçlü olması nedeniyle bir krizi tetiklemeyeceğini açıkladı. Ancak Kuruluş, yüksek cari açık, enflasyon ve zayıf global likidite kombinasyonunun, Türkiye'nin manevra alanını sınırladığına da dikkat çekerek Türkiye'nin büyüme beklentilerini, daha düşük ve kolay fonlanabilir cari işlemler açığı paralelinde revize etmek zorunda kalabileceği uyarısında bulundu.
İstanbul’da düzenlenen konferansta bir konuşma yapan Fitch Kıdemli Direktörü Paul Rawkins, kredi notunu negatif etkileyebilecek etkenleri şöyle sıraladı: "Ödemeler dengesi krizi, dış borç oranlarında sert artışlar ve ekonomiyi olumsuz etkileyecek büyük bir politik şok."
Seçimler yabancı yatırımı etkilerse
Türkiye'deki siyasi riski yakından takip ettiklerini ve gelecek iki yılda yapılacak üç seçimin yabancı yatırımlara olacak etkisinin kredi notu açısından önemli olacağını söyleyen Rawkins, "Seçimler, yabancı yatırımları etkileyecek düzeyde değişikliğe neden olursa o zaman kredi notu açısından bir anlam ifade edebilir. Politik risk daha önce olduğundan daha fazla radarımızda" dedi.
Sermaye girişlerine olan bağımlılığın Türkiye ekonomisi üzerindeki önemli risklerden biri olduğunu vurgulayan Fitch, uzun sürebilecek bir fonlama sıkıntısının ekonomide sert iniş riski yaratabileceği uyarısı da yaptı.
Riskler ve avantajlar
Fitch'in İstanbul'da düzenlediği konferans öncesinde dağıtılan sunumda sermaye akımlarına bağlı olarak oynaklığı yüksek ekonomi, düşük tasarruf oranları, resmi hedeflerin üzerinde seyreden enflasyon ve kredi büyümesi, yapısal reform eksikliği ve politik risk, Türkiye ekonomisinin önündeki riskler olarak sıralandı.
Türkiye ekonomisinin avantajları ise kredi notu "BBB" grubunda olan ülkelerdeki gelirin medyanından daha yüksek kişi başı gelir; orta-uzun vadeli büyüme potansiyeli; güçlü bankacılık sistemi; ihracat pazarlarındaki esneklik; derinleşmiş sermaye piyasaları ve olumlu borç ödeme kapasitesi olarak sıralandı.
Fitch, Türkiye'nin kredi notunu yatırım yapılabilir seviye olan "BBB-" olarak, not görünümünü ise durağan olarak açıklamıştı.
‘Politik risk nota baskı yapar’
Fitch'in Türkiye Genel Müdürü Gülcan Üstay, katıldığı bir televizyon programında "Türkiye için politik risk, not artırdığımız döneme göre yükseldi" dedi. CNBC-e'nin canlı yayınında soruları yanıtlayan Üstay, "Politik riskin artmasının ekonomiyi etkilemesi not üzerinde baskı yapar" açıklaması yaptı.
YORUM YAZ