Fiyat indirimleri Tesla bilançosunu altüst etti, kar marjı 5 yılın dibini gördü

Fiyat indirimleri Tesla bilançosunu altüst etti, kar marjı 5 yılın dibini gördü

Satış hacmini artırmak için Çin başta olmak üzere dünyada pek çok ülkede fiyat indirimlerine giden Tesla'nın ikinci çeyrek bilançosu beklentilerin altında geldi ve şirketin kar marjı 5 yılın en düşük seviyesini gördü.

A+A-

Tesla Salı günü beş yıldan uzun bir sürenin en düşük kar marjını bildirdi ve ikinci çeyrekte Wall Street kazanç hedeflerini kaçırdı, çünkü elektrikli araç üreticisi talebi canlandırmak için fiyatları düşürürken yapay zeka projelerine yaptığı harcamaları artırdı.

Şirket, 2025'in ilk yarısında daha uygun fiyatlı modeller de dahil olmak üzere yeni araçlar üretme yolunda ilerlediğini, ancak modellerin daha önce beklenenden daha az maliyet düşüşü sağlayacağını söyledi. Hisseler mesai sonrası işlemlerde %8 düştü.

Investing.com'un kıdemli analisti Thomas Monteiro, "Tesla'nın yatırımcıları belki de şirketin yakın tarihinde hiç olmadığı kadar iyi sonuçlara ihtiyaç duyuyor; bunların hem insansı robot hem de Robotaxi için hızlı bir şekilde gelmesi gerekecek" dedi.

CEO Elon Musk'ın daha az iddialı daha düşük maliyetli modeller lehine tamamen yeni ve daha ucuz bir otomobil geliştirmeyi rafa kaldırması ve sürücüsüz taksiler yaratmaya çalışmasıyla ikinci çeyrek çalkantılıydı ve hisselerin artmasına yardımcı oldu.

Şirket ayrıca maliyetleri düşürmek için çalışanlarının %10'undan fazlasını işten çıkardı ve Tesla, kârın yeniden yapılandırma masrafları ve büyük ölçüde yapay zekâ projelerinden kaynaklanan işletme giderlerindeki artış nedeniyle de zayıfladığını söyledi.

Visible Alpha'nın anketine katılan 20 analiste göre Tesla, ikinci çeyrekte düzenleyici krediler hariç otomotiv brüt kar marjını %14,6 olarak kaydederken, bu oran %16,29 olarak tahmin edildi.

AJ Bell'de yatırım analisti olan Dan Coatsworth, Tesla'nın şu anda üst üste dört çeyrektir kazanç hedeflerini kaçırdığını söyledi ve sözlerine şöyle devam etti:

"Robotaksiler, insansı robotlar ve otonom sürüş hakkında çok fazla konuşma var, bu da yatırımcılar için heyecan verici bir hikaye yaratıyor ancak bunların bugünün değil yarının potansiyel zenginlikleri olduğu gerçeğinin üstesinden gelemiyor."

Musk bir konferans görüşmesinde analistlere yeni rakiplerin elektrikli araç fiyatlarını çok önemli ölçüde indirdiklerini, bunun da Tesla için işi biraz daha zorlaştırdığını söyledi.

Otomobil üreticisi artan rekabet ve uygun fiyatlı yeni model eksikliğinden kaynaklanan yavaş taleple mücadele ederken şirketin elektrikli araç teslimatları iki çeyrek üst üste düştü. Tesla'nın Avrupa ve diğer ülkelere de ihraç edilen Çin yapımı elektrikli araç satışları ikinci çeyrekte bir önceki yıla göre düşerken, BYD ve diğer Çinli otomobil üreticileri güçlü satış büyümesi kaydetti. Tesla Salı günü yaptığı açıklamada üçüncü çeyrekte üretimde ardışık bir artış beklediğini söyledi.

LSEG verilerine göre şirket, geçen yılın ve analist hedeflerinin biraz üzerinde, çeyrek için 25,50 milyar dolar gelir bildirdi. Tesla'nın düzenleyici kredi satışları, ikinci çeyrekte bir önceki yıla göre neredeyse üç kat artarak 890 milyon dolara yükseldi.

Geleneksel otomobil üreticileri, temiz araç üretimi yasal hedeflerini karşılamak için Tesla'dan kredi satın alıyor. LSEG tarafından hesaplanan hisse başına 52 sentlik düzeltilmiş kazanç, 62 sentlik Wall Street konsensüsünü kaçırırken, net gelir ikinci çeyrekte bir yıl önceki 2,70 milyar dolara kıyasla 1,48 milyar dolar oldu.

İlgili Haberler