Ford 3,5 milyar dolarlık batarya fabrikası çalışmalarını durdurdu
Amerikan otomotiv devi Ford, Michigan'da 3,5 milyar dolarlık batarya fabrikası çalışmalarını durdurdu.
Ford Motor Pazartesi günü yaptığı açıklamada, daha geniş kapsamlı sözleşme görüşmelerine kilitlendiği bir dönemde tesisi rekabetçi bir şekilde işletebilme kabiliyetine ilişkin endişeleri gerekçe göstererek Michigan'daki 3,5 milyar dolarlık elektrikli araç akü fabrikası çalışmalarını durdurduğunu açıkladı.
Birleşik Otomobil İşçileri (UAW) Başkanı Shawn Fain, Ford'a ateş püskürdü ve duyurunun "Ford tarafından yapılan utanç verici ve üstü kapalı bir işten çıkarma tehdidi" olduğunu söyledi. Fain "Biz sadece elektrikli araçlara adil bir geçiş istiyoruz ve Ford bunun yerine dibe doğru yarışını ikiye katlıyor." dedi.
Ford sözleşme görüşmelerinde sendikaya sunduğu teklifi defalarca yükseltmesine rağmen bir anlaşma sağlayamazken, akü fabrikası işçilerinin kaderi Detroit Üçlüsü ile müzakerelerde kilit bir konu olmaya devam etti.
Ford Pazartesi günü yaptığı açıklamada, "Tesisi rekabetçi bir şekilde işletebileceğimizden emin olana kadar Marshall projesindeki çalışmaları durduruyor ve inşaat harcamalarını sınırlandırıyoruz" dedi ve kararı tetikleyen belirli bir nedeni söylemeyi reddetti ancak bir dizi husus olduğunu ekledi: "Orada planlanan yatırım hakkında nihai bir karar vermedik."
Başkan Joe Biden Salı günü Michigan'ı ziyaret ederek Detroit Three otomobil üreticilerindeki grevci işçileri desteklemek üzere UAW grev hattına katılacak.
Şubat ayında Ford, akülerin ABD'de üretilmesinin kendisine ve Çinli ortağı CATL'ye Çin'de öncülük edilen daha düşük maliyetli bir teknolojiyi benimsemeleri için ABD'li müşterileri çekmede yardımcı olacağı iddiasıyla Michigan'da bir tesis inşa etmeyi planladığını duyurdu.
Michigan Valisi Gretchen Whitmer şunları söyledi ve "Ford bunun bir duraklama olduğu konusunda netti ve Michigandalıların en iyi yaptıkları şeyi yaparak işlerine geri dönebilmeleri için Büyük 3 ve UAW arasında başarılı müzakereler için baskı yapmaya devam edeceğiz." ifadelerini kullandı.
UAW ve Kongre'deki bazı üyeler, otomobil üreticilerinin akü fabrikalarındaki işçilere, montaj ve motor fabrikalarındaki işçilerin aldığı daha yüksek ücretleri ödemesini istiyor.
Kongre'deki Cumhuriyetçiler, ABD vergi sübvansiyonlarının Çin'e akışını kolaylaştırabileceği ve Ford'u Çin teknolojisine bağımlı bırakabileceği endişesiyle Ford'un akü fabrikası planını inceliyor.
Temsilciler Meclisi'nin Çin'le ilgili seçkin komitesinin Cumhuriyetçi başkanı Mike Gallagher, milletvekillerinin "Ford'un CATL ile yaptığı anlaşmayı yeniden değerlendirmek üzere önemli bir ilk adım attığını görmekten cesaret duyduklarını" söyledi ve "Şimdi Ford'un bu anlaşmayı tamamen iptal etmesi gerekiyor" diye ekledi.
Ford Temmuz ayında elektrikli araç biriminin tüm yıl için 4,5 milyar dolar zarar edeceğini tahmin etti - bu yılın başlarında öngörülenden %50 daha fazla - ve elektrikli araç üretim artışını yavaşlattığını söyledi. Ford ayrıca önümüzdeki beş yıl içinde gazlı elektrikli hibrit satışlarını dört katına çıkarmayı planladığını söyledi.
Sektör, otomobil üreticileri elektrikli araçlara geçiş için batarya üretme konusunda yatırım kararları alırken, gelecekteki elektrikli araç vergi kredileriyle ilgili yeni kuralların nasıl uygulanacağını izliyor.
2022 yılında Kongre, 430 milyar dolarlık Enflasyon Azaltma Yasası'nı (IRA) kabul etti ve bu yasa, herhangi bir batarya bileşeninin "yabancı bir kuruluş" tarafından üretilmesi veya monte edilmesi halinde gelecekteki tüketici elektrikli araç vergi kredilerinde 7.500 dolarlık indirimi engelleyecek.
Ford, Marshall fabrikası tarafından işletilen akülerin gerekliliklere aykırı olup olmayacağını belirlemek için rehberlik bekliyor. Bazı Michigan Cumhuriyetçileri, Ford'un 2.500 işçi istihdam edeceğini söylediği Marshall fabrikası için planlanan 1,7 milyar dolarlık devlet teşvikini sorguladı.