Ford, General Motors ve Stellantis Çin'den çıkmalı

Ford, General Motors ve Stellantis Çin'den çıkmalı

BofA'nın önde gelen otomotiv analisti John Murphy, ABD merkezli üç büyük otomobil üreticisinin Çin'den çıkması gerektiğini söyledi.

A+A-

Bank of America Securities'in önde gelen analistlerinden John Murphy, Salı günü yaptığı açıklamada, Ford Motor ve General Motors gibi eski ABD otomobil üreticilerinin, maliyetli elektrikli araç (EV) geçişi sırasında sermayeyi korumak için Çin pazarını terk etmesi gerektiğini söyledi.

Murphy, yakından izlenen bir sektör raporu olan Araç Savaşları"nın yıllık sunumunda "[Detroit Üçlüsü'nün] Çin'den mümkün olan en kısa sürede çıktığını görmeniz gerektiğini düşünüyorum" dedi.

Murphy'nin Üç Büyükler'e yönelik yönlendirmesi Tesla gibi elektrikli araç üreticileri ve yurtdışındaki otomobil üreticileriyle rekabet edebilmek için almaları gereken sert maliyet düşürme önlemlerinin tartışılması sırasında geldi.

Ford, GM ve Jeep üreticisi Stellantis beklenenden daha yavaş EV satışlarına yanıt olarak, işlerinin tüm bölümlerinde maliyet azaltmaya odaklandılar. Murphy, Üç Büyükler'in harcamaları kısmak için muhtemelen daha sert önlemler almak zorunda kalacakları konusunda uyardı, özellikle de otomobil üreticilerinin bugün kârlarının büyük kısmını sağlayan gaz motoru operasyonlarında.

Otomotiv Basın Birliği tarafından Detroit'in bir banliyösünde düzenlenen etkinlikte Murphy "Ana işinizi çok agresif bir şekilde yönetin. Ve bu gerçekten zor bir ilaç. Burada yapılması gereken gerçekten çok zor işler var" dedi. 

Dünyanın en büyük otomotiv pazarı olan Çin, özellikle son yıllarda birçok yabancı otomobil üreticisi için uygun bir yer olmadığını kanıtladı.

Murphy ve diğer analistler, Çinli şirketlerin kendi sahalarındaki gücünün üstesinden gelmenin zor olduğunu belirtti. Murphy, alıcıların yerli markalara olan sadakatinin güçlü olduğunu ve ABD'nin 1 Ağustos'tan itibaren geçerli olmak üzere Çin elektrikli araçlarına %100'den fazla gümrük vergisi uygulamasının ardından daha da güçlenebileceğini söyledi.

Ford ve GM'nin Çin'deki satışları son on yılda düşüş gösterdi. Bölge eskiden GM'nin en büyük pazarıydı ve otomobil üreticisi şimdi orada kar elde etmek için mücadele ediyor. BYD ve Geely gibi rakiplerinin şiddetli rekabetine dikkat çeken Ford, Çin'deki işlerini bir ihracat merkezi haline getirmek için dönüştürüyor.

İlgili Haberler