Fransa seçimleri euro'yu gevşetti, istihdam verileri doları yatay bıraktı

Fransa seçimleri euro'yu gevşetti, istihdam verileri doları yatay bıraktı

Euro, Fransa'da anketlerin tıkanmasıyla gevşedi, dolar ABD'deki istihdam verilerinin ardından durgunlaştı.

A+A-

Euro, Fransa'daki seçim tahminlerinin sol ittifakın beklenmedik derecede güçlü bir performans göstermesiyle parlamentonun askıda kalacağına işaret etmesi ve ülkenin mali görünümüne ilişkin yeni bir belirsizlik yaratmasının ardından Pazartesi günü değer kaybetti. 

Yen, dolar karşısında geçen haftaki yaklaşık 38 yıllık dip seviyesinden toparlanmasının ardından üçüncü gün de kazanç elde etmeye yöneldi. İngiliz para birimi, İşçi Partisi'nin geçen hafta 14 yıllık Muhafazakâr iktidarı sona erdiren ezici seçim zaferinin ardından güçlenmeye devam ederken Sterlin, ABD'li akranı karşısında 3-1/2 haftanın zirvesine yükseldi.

Euro %0,06 düşüşle 1,0827 dolar oldu ve daha önce yatırımcıların askıda kalan bir Fransız parlamentosunun sonuçlarını tartmasıyla %0,4'e kadar düştü. Bu durum, solcu Yeni Halk Cephesi (NFP) ittifakının ilk sırada yer alması ve Pazar günkü oylamaya önde giren Marine Le Pen'in milliyetçi Ulusal Birlik Partisi'nin (RN) son sırada yer almasından kaynaklandı.

ABD para birimini euro, sterlin, yen ve diğer üç büyük rakibi karşısında ölçen dolar endeksi 104,97 seviyesinde yatay seyrederken, Cuma günkü ABD istihdam piyasası verilerinin daha da kötüleştirdiği geçen haftaki %0,9'luk düşüşün ardından yaralarını sardı.

CME Group'un FedWatch aracına göre, yatırımcılar Fed'in Eylül toplantısında faiz indirimine gitme ihtimalini bir hafta önceki %64 seviyesinden %76'ya yükseltti. Dolar Çarşamba günü 161,96'ya kadar yükseldikten sonra %0,07 düşüşle 160,70 yen seviyesine geriledi.

Sterlin, 12 Haziran'dan bu yana ilk kez 1,2820$'a yükseldikten sonra %0,08 gerileyerek 1,2804$'a düştü. Kripto para birimlerinde, bitcoin yaklaşık %2 düşerek 55.188$'a geriledi ve tüccarların feshedilen Japon borsası Mt. Gox'tan tokenlerin olası dampingi konusunda endişelenmesiyle geçen haftaki zayıf seyrini sürdürdü.

Etiketler : , , ,
İlgili Haberler