TERA Yatırım, GARAN-Garanti BBVA için hedef fiyatını 85,54 TL'den 96,14 TL'ye yükseltti, tavsiyesini "endekse paralel getiri" olarak korudu
Tera Yatırım- GARAN 1Ç24 İncelemesi- 1Ç24'te %36 özsermaye karlılığı ile yıla güçlü bir başlangıç
Garanti BBVA, 1Ç24'te 17.731 milyon TL konsensüs ve 17.793 milyon TL Tera tahminlerinin üzerinde 22.316 milyon TL konsolide olmayan net kar açıkladı. Garanti'nin net kârı 1Ç24'te bir önceki yıla göre %42 artarken bir önceki çeyreğe göre %25 düşüşle %36 özsermaye karlılığına işaret etti. Beklenenden daha güçlü sermaye piyasası işlem kazançları, net faiz geliri ve komisyonlar, tahminlerden yüksek işletme giderleri ile kısmen dengelendi. Özetle, hacimlerde sağlam bir artış yaşanırken, net faiz marjında keskin bir düşüş, komisyonlarda güçlü bir artış, faaliyet gideri artış hızında bir yavaşlama ve yatay bir risk maliyeti gözlendi.
Detaylandıracak olursak, kredi portföyü, ağırlıklı olarak TL ticari krediler ve kredi kartlarının etkisiyle döviz etkisinden arındırılmış bazda bir önceki çeyreğe göre yaklaşık %12 oranında genişlerken, YP kredilerde ise hafif bir büyüme yaşandı. Kurla düzeltilmiş mevduatlar çeyreklik bazda %5 civarında arttı. TL ve YP mevduatlarda benzer büyümeler yaşandı. TL kredi-mevduat makasının negatif bölgeye gerilemesi, artan swap maliyetleri ve TÜFEX kağıtların aşağı yönlü yeniden fiyatlamasıyla beraber swapla düzeltilmiş net faiz marjı çeyreksel olarak yaklaşık 280 baz puan düştü. Bu arada banka zorunlu karşılıklarına bir miktar faiz ödemesi almaya başlarken sermaye piyasası işlem kazançları da arttı.
Dövizden arındırılmış risk maliyeti oranı, bireysel takibe alınan kredi girişlerindeki ılımlı artışla beraber, 1Ç24'te yaklaşık 70 baz puan seviyesinde sabit kaldı ve ~125 baz puan 2024 tahmininin altında kaldı. Komisyonlar, özellikle ödeme sistemi ücretlerinin desteğiyle, 1Ç24'te yıllık bazda %208 oranında güçlü bir artış göstermeye devam etti. Öte yandan, yüksek enflasyon, TL'deki değer kaybı ve müşteri edinme maliyetlerinin birleşimi nedeniyle maliyet artış ivmesi yıllık bazda %79 olurken yükselen bazın da etkisiyle hız kaybetti. Son olarak, BDDK hoşgörüleri öncesi sermaye oranları, temettü ödemesi ve yıllık operasyonel risk hesaplamasının etkisiyle çeyreklik düşüş gösterdi ve konsolide ana sermaye oranı 1Ç24 sonunda %12,7 seviyesinde oluştu.
Garanti BBVA yönetimi 2024 hedeflerini korudu. Buna göre banka, GSYİH'da %3,5 büyüme (Tera: %2,2) ve dönem sonu TÜFE enflasyonunda %40-45 (Tera: %45) seviyesini öngörürken, ~TÜFE TL kredi büyümesini (Tera: +%41), düşük tek haneli YP kredi büyümesi (Tera: %2), yatay swapla düzeltilmiş net faiz marjı (Tera: -7bps), ~125bps kurla düzeltilmiş risk maliyeti (Tera: 125bps), >ort. TÜFE ücret artışı (Tera: +%80) ve >ort. TÜFE faaliyet giderleri büyümesi (Tera: +%59) ile 2024'te %35 civarında bir özsermaye karlılığı (Tera: %33) hedefliyor.
Bankanın 1Ç24 performansının beklentilerimizin üzerinde olduğunu değerlendiriyoruz ancak TL mevduat maliyetlerindeki son dönemdeki artışın tüm yıl performansını tahminlerimize ve bankanın 2024 bütçe beklentilerine yakınlaştırması muhtemel. Tahminlerimize göre hisse senedi 0,68x 2025T PD/DD ve 2,1x 2025T F/K ile pahalı olmayan çarpanlarda işlem görüyor. Hisse başına 96,14 TL olan 12 aylık hedef fiyatımız, %4'lük temettü verimi de dahil olmak üzere toplam %23'lük bir getiri potansiyeli sunuyor, bu nedenle, şu an için Garanti BBVA için Piyasa Ağırlığında Taşı tavsiyemizi sürdürüyoruz.
SONRAKİ SAYFA: ICBC Yatırım, GARAN-Garanti BBVA tavsiyesi